Poetin-criticus Navalni in isoleercel

Nieuws
Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. ‘Gegroet vanuit eenzame opsluiting’, liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 18:14
Afbeelding
beeld anp

De 46-jarige Navalni zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de stad Vladimir. Hij zou geld hebben verduisterd. Volgens hem was de veroordeling politiek gemotiveerd.

Het verblijf in de isoleercel zou drie dagen duren, maar de gevangenisautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het zijn ‘vaste verblijfplaats zou kunnen worden’, tenzij ‘ik mijn houding heroverweeg’, aldus Navalni. Zijn cel is naar eigen zeggen te vergelijken met een hete ‘betonnen kennel’ zonder frisse lucht.

Mok en boek

‘Er is alleen een mok en een boek in mijn cel. Ik krijg alleen een lepel en een bord tijdens de maaltijden. Geen bezoek, geen brieven, geen pakketjes.’ Dit is de enige plek in de gevangenis waar zelfs roken verboden is, voegde hij eraan toe.

Vorige week maakte Navalni bekend dat hij een eenmansvakbond heeft opgericht in de strafkolonie waar hij naaiwerkzaamheden verricht. Hij kreeg al gedaan dat de krukken waar gevangenen die aan naaimachines werken op zaten, werden vervangen door stoelen. Maar tegelijkertijd werd hij gewaarschuwd.

Negen jaar

Navalny zat een celstraf van 2,5 jaar uit voor het schenden van de voorwaarden van een eerder fraudevonnis, maar in maart werd zijn gevangenisstraf verlengd tot negen jaar nadat hij schuldig was bevonden aan het verduisteren van donaties aan zijn politieke organisaties en minachting van de rechtbank.

In 2020 overleefde hij ternauwernood een aanval met het zenuwgif novitsjok. Volgens Navalni kwam de opdracht daarvoor van president Vladimir Poetin. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid ontkend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan.

Afbeelding

Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek.

Afbeelding

Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en 'Oekraïense nationalisten'. Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

Afbeelding

NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld.

Afbeelding

Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is 'heel blij' dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend.

Afbeelding

Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.