Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

Nieuws
Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 17:50
Afbeelding
beeld anp

Voor de eigenaren of gebruikers van de slecht geïsoleerde panden dreigt het een dure winter te worden. Bij een D-label ligt het gemiddelde gasverbruik tweeënhalf keer zo hoog als bij de hoogste score. Bij de laagste score, G, is dat ruim vier keer zoveel. Overigens verbruikt ook een gebouw met energielabel C gemiddeld twee keer zoveel als een gebouw met label A. Vooral kleinere oudere panden van bijvoorbeeld winkeliers of scholen scoren slecht.

Volgens analysebureau Taskforce Label A verbruiken alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland samen 1,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Daar zou de helft van af kunnen als al die gebouwen de hoogste score voor energiebesparing zouden hebben.

Ander probleem

Voor veel kantoorpanden doemt ook een ander probleem op. Zonder energielabel C mogen ze niet meer in gebruik zijn na 1 januari 2023. Toch hebben 60.000 kantoren nog geen label. Volgens Taskforce Label A voldoet één op de vijf kantoren nu bovendien niet aan de maatstaven voor het vereiste label. Van alle bedrijfs- of overheidsgebouwen heeft 22 procent een energielabel.

Taskforce Label A vroeg voor het onderzoek van alle utiliteitsgebouwen in Nederland onder meer de functie, de oppervlakte en het bouwjaar op. Die vergeleek het onderzoeksbureau met gebouwen die dezelfde kenmerken hebben waarvan wel een energielabel bekend is. Zo kon per gebouw bepaald worden wat voor soort energielabel ze waarschijnlijk hebben.

‘Het is te vergelijken met de methode voor WOZ-waardes’, zegt projectleider Marcel van Miert. ‘Het blijft een inschatting, maar het geeft wel een idee. Iedere keer dat een bedrijfspand wordt verkocht of verhuurd is het verplicht een energielabel te geven, dus die energielabels geven een vrij betrouwbaar beeld.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Argentinië wil arrestatie Iraanse minister om aanslag in 1994

Bijna dertig jaar na de dodelijke aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering opgeroepen tot de arrestatie van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben gemakkelijk hun voorverkiezingen in de staat Pennsylvania gewonnen, blijkt uit een prognose van Edison Research.

Afbeelding

Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

Afbeelding

Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.

Afbeelding

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek.

Afbeelding

Gewonde bij woningbrand in Utrecht

Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.