Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

Nieuws
Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 16:32
Afbeelding
beeld anp

Dat meldt de boerenvakbond National Farmers Union (NFU), na een onderzoek onder bijna tweehonderd groentetelers. In de eerste helft van dit jaar is ongeveer 22 miljoen pond (omgerekend 26 miljoen euro) aan groente en fruit verspild. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op 60 miljoen pond uitkomt.

Veel sectoren op de Britse arbeidsmarkt kampen met personeelstekorten. Maar in de landbouwsector is het nog moeilijker om mensen aan te trekken. Dat heeft te maken met het seizoensgebonden karakter van het werk, dat bovendien fysiek zwaar is tegen een relatief laag salaris.

Ook de droge maand juli, de droogste in Groot-Brittannië sinds 1935, had invloed op de verspilling. Groente- en fruittelers verwachten dat de productie volgend jaar met nog eens ruim 4 procent zal dalen. In 2020 was de sector nog goed voor 2,7 miljard pond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.

Afbeelding

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten.

Afbeelding

Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer.