Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

Nieuws
De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 15:56
Afbeelding
beeld anp

De zorgen over een vertraging van de Chinese economie laaiden op doordat de Chinese centrale bank onverwachts de rente verlaagde om de economie een impuls te geven. De stap volgde op teleurstellende Chinese fabrieksorders en winkelverkopen, die onder druk staan als gevolg van het strenge coronabeleid van China. Daarnaast kampt het land nog altijd met een vastgoedcrisis.

De vrees dat China minder olie nodig heeft, maakte een vat Amerikaanse olie bijna 5 procent goedkoper op 87,55 dollar. Brentolie kostte ook bijna 5 procent minder, op 93,57 dollar per vat. Ook zou het aanbod van olie kunnen toenemen als Iran en de VS akkoord gaan met het voorstel van de Europese Unie om het atoomakkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. De sancties op de Iraanse olie-export zouden daarmee komen te vervallen.

Sterke opmars

De graadmeters op Wall Street vielen wat terug na de recente sterke opmars die volgde op meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,2 procent lager op 33.705 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 4265 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 13.016 punten.

Wat bedrijfsresultaten betreft blijft het maandag rustig nu meer dan 90 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de kwartaalcijfers heeft gepubliceerd. Later deze week volgen nog cijfers van grote winkelbedrijven als Walmart, Macy’s, Kohl’s en Target. Die geven naast de Amerikaanse winkelverkopen, die woensdag op het programma staan, mogelijk meer inzicht in hoeverre de hoge inflatie het koopgedrag van de consumenten beïnvloedt.

Tesla

Tesla won bijna 2 procent. De fabrikant van elektrische auto’s heeft een mijlpaal bereikt met zijn fabriek in Shanghai. Daar rolden al 1 miljoen auto’s van de band sinds de productie eind 2019 begon, meldde Tesla-topman Elon Musk via Twitter. In totaal heeft Tesla al meer dan 3 miljoen auto’s gebouwd, voegde Musk daar aan toe.

De euro was 1,0211 dollar waard, tegen 1,0257 dollar op vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

Afbeelding

Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd.

Afbeelding

Gewonde door ongeluk op A59, weg dicht bij Waalwijk

Door een ongeluk op de A59 ter hoogte van Waalwijk is zaterdagochtend iemand gewond geraakt. Het gaat om de bestuurder van een van de twee betrokken auto's, laat een woordvoerder van de politie weten.

Afbeelding

Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken met Nederlandse betrokkenheid waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen.

Afbeelding

Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

Afbeelding

Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met 'verplichtingen' bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X.