Het is Wereldorgasmedag: ervaar jij de golf, de vulkaan of de lawine?

©  Shutterstock

21 december is Wereldorgasmedag. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij ons seksueel hoogtepunt. Hoewel orgasmes niet meteen een populair gespreksonderwerp zijn, houden ze ons wel bezig. Misschien ga je ervan uit dat de manier waarop jij je climax ervaart ‘de standaard’ is, simpelweg omdat vergelijken met dat van een ander niet zo gemakkelijk is. Uit een studie blijkt echter dat er drie soorten vrouwelijke orgasmes bestaan: de golf, de vulkaan en de lawine. Benieuwd welk soort hoogtepunt jij ervaart?

Camille Van Puymbroeck

Het onderzoek in kwestie werd gevoerd door neurowetenschapper James Pfaus en zijn team, verbonden aan de Charles University in Praag. Concreet werd aan 54 vrouwen een slimme vibrator gegeven. De Lioness, zoals het apparaatje heet, is verbonden met Bluetooth en meet de samentrekkingen van de bekkenbodem. Aan de hand van die data, die werden verzameld tijdens enkele masturbatiesessies van de proefpersonen, konden Pfaus en de andere wetenschappers drie types orgasmen onderscheiden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De golf (48%)

Het meest doorsnee type orgasme is de golf. Zoals de naam al doet vermoeden, komen en gaan de bewegingen in je bekkenbodem. Pfaus heeft het met name over “golvingen of opeenvolgende samentrekkingen van spanning en loslaten”.

De lawine (32%)

Op de tweede plaats staat de lawine. Pfaus definieert de lawine als volgt: “Een hogere bekkenbodemspanning met samentrekkingen die zich lichtjes ontspannen tijdens het orgasme.”

LEES OOK:

De vulkaan (20%)

Ook hier wordt weer de link gelegd met een natuurfenomeen en dat is niet zo vreemd – ook een orgasme is niet meer of minder dan een natuurlijk iets. Wie dit soort orgasme ervaart, “rijdt op een lagere bekkenbodemspanning, maar komt vervolgens tot een explosief hoogtepunt en laat los tijdens het orgasme.”

Voorlopig gaat het om een zeer kleine studie die vraagt om meer data. Pfaus en zijn team zijn momenteel dan ook bezig aan een onderzoek op grotere schaal, die nog steeds de Lioness zal gebruiken om de contracties in de bekkenbodem te meten.

Dit artikel is een update van een stuk dat eerder verscheen bij deze krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer