Extra miljoenen van kabinet om jongeren op rechte pad te houden

Nieuws
Het kabinet trekt extra geld uit om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Het geld is bedoeld voor plannen die moeten voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken, maakt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekend. Het gaat om 18 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 61 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2025, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
anp
vrijdag 1 juli 2022 om 19:07
Afbeelding
beeld anp

De investering komt bovenop het geld dat al was vrijgemaakt op Prinsjesdag vorig jaar: van 42 miljoen dit jaar naar 82 miljoen euro in 2025. Dat betekent dat over drie jaar structureel 143 miljoen euro per jaar wordt gestoken in brede preventie van crimineel gedrag door kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

Justitie werkt hierbij samen met gemeenten, die plannen maken voor wijken waar problemen met jongeren het grootst zijn. Vaak verkeren deze jongeren in een kwetsbare positie waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor ronselaars en in het criminele circuit worden getrokken. De aanpak bestaat onder meer uit het bieden van kansen aan jongeren en daarin ook hun broertjes en zusjes te betrekken, zodat de verleiding om de misdaad in te gaan minder groot wordt.

Ook gaat er geld naar de jeugdstrafrechtketen om crimineel gedrag sneller te kunnen corrigeren. Dat moet voorkomen dat jonge criminelen opnieuw in de fout gaan en doorgroeien in de misdaad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

Extinction Rebellion (XR) maakt zich 'grote zorgen' over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek 'naar het beperken' van dit recht.

Afbeelding

Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

Afbeelding

Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën).

Afbeelding

Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur.

Afbeelding

Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen.

Afbeelding

Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

Franse media melden dat een man zichzelf dreigt op te blazen in het consulaat van Iran in Parijs. De politie heeft het gebied afgezet en roept mensen op weg te blijven.