Direct naar artikelinhoud
LiveblogBoerenprotest

Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

Boeren en burgers blokkeren snelweg A37 bij Emmen.Beeld ANP

In dit liveblog vindt u het laatste nieuws over de boerenprotesten. 

Live

  1. Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

    Boeren hebben de rechtbank in Zwolle gevraagd de noodverordening waarmee op 5 juli de blokkades van de distributiecentra van Jumbo in Raalte werden beëindigd, van tafel te vegen. "De boeren worden afgerekend op gedrag van anderen, in een andere gemeente in een andere demonstratie", betoogde jurist Max Hazekamp dinsdag in een kort geding tegen de gemeente Raalte.

    Op 4 juli werden de distributiecentra van de Jumbo in Raalte met landbouwvoertuigen geblokkeerd. In de loop van de avond groeide het protest. "Betonblokken en strobalen werden aangesleept. Er kwamen steeds meer mensen bij", zei de advocaat van de gemeente Raalte. De boeren werd gevraagd die avond te stoppen, maar ze bleven. De volgende dag vaardigde de burgemeester de noodverordening uit en werden ze gesommeerd te vertrekken. In de loop van de middag werd de blokkade opgebroken.

    Namens achttien demonstranten betoogde jurist Hazekamp dat hen het demonstratierecht is ontnomen. De burgemeester heeft die avond de boeren zelf uitgenodigd voor overleg. 

    De advocaat van de gemeente gaf juist aan dat escalatie gevreesd werd. Ondanks het verzoek om op de avond van 4 juli de boel op te breken, bleek de demonstratie juist te groeien. 

    Dinsdagavond beslist de gemeenteraad of de noodverordening, die nog geldt, bekrachtigd wordt. Woensdag gaan de boeren met burgemeester Martijn Dadema om de tafel. Ongeacht de uitkomst van dat overleg komt de rechter vrijdag met een uitspraak. (ANP)

  2. Boerenactiegroep roept op werk vrijdag kwartier neer te leggen

    Boerenactiegroep Agractie roept Nederlanders op deze vrijdag een kwartier het werk neer te leggen om zo hun "solidariteit met de boer" te laten zien. De organisatie heeft een actiewebsite gemaakt met daarop ook verschillende andere suggesties. Die gaan van "maak een selfie met een boerenzakdoek" tot "hang een omgekeerde Nederlandse vlag halfstok".

    Agractie spreekt van een "wanhoopsoffensief" van boeren in Nederland "die strijden voor hun bestaansrecht". Boeren voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waarvan zij vrezen dat het hun bedrijven hard zal raken.

    "Nederland staat in brand", zegt voorzitter van Agractie Nederland Bart Kemp in een vlog. Daarom pleit de actiegroep voor een "standstill" van vijftien minuten. "Laat je solidariteit zien en horen." (ANP)

  3. Politie publiceert foto van elfde verdachte boerenprotest Hierden

    De politie publiceert maandag een foto van de elfde en op dit moment laatste verdachte van het boerenprotest eind juni in Hierden voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Volgens de politie hebben tien andere verdachten zichzelf gemeld na een dreigement om foto's herkenbaar op internet te zetten.

    De actie bij het huis van Van der Wal liep volledig uit de hand, aldus de politie. Er was veel agressie en geweld en ook politiemensen voelden zich niet veilig. De recherche kwam op grond van beelden tot elf verdachten.

    Op 1 juli kondigde de politie aan dat foto's van de verdachten herkenbaar op internet zouden worden geplaatst als ze zich niet zouden melden. Herkenbaar maken van verdachten is aan strenge regels gebonden, aangezien dan voor heel Nederland en daarbuiten bekend wordt dat iemand betrokken was bij het plegen van strafbare feiten, zegt de politie.

    De politie sluit niet uit dat er naast de eerste elf gezochte verdachten nog meer mensen opgepakt zullen worden. Wie beelden van de actie op 28 juni heeft, wordt verzocht die delen met het rechercheteam. (ANP)

  4. Boerengroep blij met nieuwe berekening stikstof, acties gaan door

    Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is blij dat het ministerie van Financiën de komende weken met een bijgewerkt model komt om te berekenen hoe de stikstofuitstoot het beste verminderd kan worden. Volgens NRC blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie dat boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen.

    "Wij zijn er blij mee, maar waarom is dit niet eerder naar buiten gekomen? Waarom moet het eerst uit de hand lopen, het lijkt wel koehandel", reageert Mark van den Oever, voorman van FDF.

    Boeren zijn volgens hem niet van plan om nu te stoppen met actievoeren. "De regering zit nu in zijn achteruitversnelling, nu gaat het gas erop bij ons. Er komt geen stop op de acties, we willen eerst concrete toezeggingen", aldus Van den Oever. Hij kondigde zondag aan dat boeren volgende week tijdens de Vierdaagse van Nijmegen actie gaan voeren tegen de stikstofplannen. Het is echter niet de bedoeling de boel te blokkeren. (ANP)

  5. BBB en Pieter Omtzigt willen spoeddebat over stikstofbeleid

    Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil een spoeddebat over het stikstofbeleid. Ook namens zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt zegt ze een verzoek hiertoe in te dienen naar aanleiding van nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën.

    NRC schrijft maandag dat uit deze berekeningen blijkt dat om de klimaatdoelen te halen boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe werd gedacht. De landbouw zou zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeven terug te brengen als Nederland zich aan alle andere klimaatafspraken houdt.

    "Dit werpt geheel nieuw licht op de stikstofzaak. Deze informatie heeft de Kamer ook nooit gehad", schrijft Van der Plas op Twitter. (ANP)

  6. Protestactie op A37: wegafsluiting opgeheven

    Actievoerders hebben zaterdagavond de A37 in Zuidoost-Drenthe enkele uren geblokkeerd, bij het knooppunt Holsloot. De ANWB meldde dat de weg dicht was door een demonstratie, maar niet duidelijk is om welke organisatie het gaat. Op beelden van RTV Drenthe was te zien dat auto's met omgekeerde Nederlandse vlaggen op de weg stonden. Verwacht wordt, dat het gaat om mensen die sympathiseren met de boeren die momenteel tegen het stikstofbeleid demonstreren.

    Volgens Rijkswaterstaat ging het om een korte file op het traject van de Duitse grens richting Hoogeveen. Automobilisten konden een afslag kort voor het geblokkeerde knooppunt nemen om de snelweg te verlaten, aldus Rijkswaterstaat.

    Vrijdag maakte de politie nog een einde aan een protestactie op de A37, ook toen stonden meerdere auto's stil op de weg, bij Hoogeveen. Eerder deze week waren er ook al acties op de A37.

  7. Tientallen tractoren blokkeren isolatiebedrijf Rockwool in Roermond

    Tientallen tractoren blokkeren zaterdag de hoofdingang van isolatiebedrijf Rockwool in Roermond. De actievoerders zijn het oneens met het stikstofbeleid van het kabinet. Eerder deze week bereidde het bedrijf in Limburg zich al voor op mogelijke acties van boeren.

    Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland. Op de rest van de ammoniaklijst, eerder dit jaar gepubliceerd door minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), staan vrijwel alleen veehouderijen. (ANP)

  8. Politiechef: verkeerde inschatting agent die op tractor schoot

    Hoofdcommissaris Gery Veldhuis van politie-eenheid Noord-Nederland denkt dat de agent die deze week in Heerenveen op een tractor schoot een verkeerde inschatting heeft gemaakt. De politiechef zegt in NRC dat de agent schoot omdat hij naar eigen zeggen dacht dat de 16-jarige tractorbestuurder op agenten wilde inrijden en hij "beducht was voor de veiligheid" van zijn collega's.

    "Ik denk dat het een verkeerde inschatting is geweest", zegt Veldhuis daarover. Hij wijst er in NRC op dat de zaak tegen de 16-jarige Jouke, die in eerste instantie verdacht werd van poging tot doodslag, is geseponeerd. "Collega's verdachten hem ervan dat hij zijn tractor als wapen wilde gebruiken. Maar dat blijkt dus onterecht." De hoofdcommissaris laat weten dat Jouke zijn trekker terugkrijgt en dat de schade aan het voertuig vergoed wordt.

    Donderdag zei Veldhuis tegen het Dagblad van het Noorden nog niet toe te zijn aan een oordeel over het handelen van de politie. "Maar als het oordeel zou zijn dat het politieoptreden niet professioneel is, dan zullen wij dat aan Jouke en zijn ouders melden. Dan heb ik mij daar ook voor te verontschuldigen", aldus de politiechef.

    Naar het schieten van de agent, die ziek thuis zit, loopt nog een onderzoek van de Rijksrecherche. De familie van de jongen was van plan aangifte te doen tegen de agent, maar heeft inmiddels laten weten eerst in gesprek te gaan met de recherche. (ANP)

  9. Blokkade afvalverwerker Drentse Wijster voorbij

    De blokkade van afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster is kort na 20.00 uur beëindigd, zegt de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. De demonstranten vertrokken na een telefonisch gesprek met burgemeester Cees Bijl.

    Actievoerders hadden de ingang van het bedrijventerrein sinds vrijdagochtend geblokkeerd met landbouwvoertuigen vanwege de landelijke stikstofwetgeving. De burgemeester was vrijdagmiddag al naar de demonstranten gegaan om met ze te praten. In beide gesprekken heeft Bijl gezegd dat de gemeente Midden-Drenthe voor aanpassing van de huidige stikstofplannen van de regering is. "Er moet meer perspectief komen voor de boeren."

    Bijl zei dat uiteindelijk niet ingegrepen hoefde te worden door de politie om de blokkade te beëindigen.

    De blokkade werd bij Attero opgeworpen, omdat de actievoerders het afvalwerkingsbedrijf aan de Vamweg zien als een grote uitstoter van stikstof, volgens lokale media.

    ANP

  10. Boeren blokkeren afvalbedrijf Drenthe

    Vrijdagochtend de weg naar afvalverwerkingsbedrijf Attero geblokkeerd door boeren. Bij RTV Drenthe is te zien dat boeren grind en puin op het wegdek hebben gestort en ook een tiental trekkers hebben geparkeerd. Burgemeester Cees Bijl (Midden-Drenthe) heeft vrijdagmiddag een verwijderingsbevel opgelegd. Het is nog niet bekend of de boeren dat bevel hebben opgevolgd en het gebied hebben verlaten, aldus een woordvoerster van de gemeente.

    Beeld ANP

    Over mogelijk ingrijpen als de boeren daar geen gehoor aan geven, wil de gemeente geen uitspraken doen. De boeren beschouwen het afvalwerkingsbedrijf aan de Vamweg als een grote uitstoter van stikstof, melden lokale media.

    Het Dagblad van het Noorden stelt dat de boeren willen blijven totdat de burgemeester hen garandeert dat de stikstofplannen van het kabinet ook op Attero worden toegepast. De industrie blijft volgens hen nu te veel buiten schot in de plannen voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot.

    (ANP)

  11. Ketelbrug geblokkeerd door demonstratie, verkeer op A6 staat stil

    Het verkeer op de A6 richting het noorden staat vast boven Lelystad-Noord door een demonstratie op de Ketelbrug, de verbindingsader met de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat meldt dat demonstranten de rijbaan tijdens een brugdraaiing hebben geblokkeerd en dat mensen op de weg lopen die folders uitdelen. Het is onduidelijk of het om boeren gaat.

    Rijkswaterstaat geeft aan niet te weten wanneer het verkeer er weer langs kan, de politie is onderweg. De ANWB adviseert reizigers over de A28 om te rijden via Zwolle. (ANP)

  12. Zo'n 100 trekkers bij provinciehuis Zeeland voor steunbetuiging

    Zo'n 100 trekkers hebben zich vrijdag verzameld bij het provinciehuis van Zeeland in Middelburg. De demonstratie is een steunbetuiging aan het provinciebestuur, dat de stikstofplannen van het kabinet afwijst, aldus organisator van de demonstratie ZLTO Walcheren. Tegelijk willen de boeren met de demonstratie nog eens benadrukken dat ze het niet eens zijn met de stikstofplannen uit Den Haag.

    Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het "gezellig druk" zal worden op het plein voor het provinciehuis, maar verwacht een "vreedzaam protest". De commissaris van de Koning zal in gesprek gaan met de boeren. Een woordvoerder van ZLTO laat weten "wat lekkers" te hebben meegenomen voor de provinciebestuurders.

    De boeren zullen rond 14.00 uur weer vertrekken uit Middelburg. Dan begint de vergadering over de brief die het provinciebestuur in juni stuurde naar Provinciale Staten, waarin ze de stikstofdoelen van het kabinet afwijzen. Het bestuur heeft vooral problemen met de veelbesproken 'stikstofkaart' en vindt dat de provincie niet voldoende geld en personeel heeft om de stikstofdoelen te halen. (ANP)

  13. Nog geen aangifte door familie Jouke, eerst gesprek met politie

    De familie van de 16-jarige Jouke, die dinsdag in zijn tractor beschoten werd, heeft vrijdagochtend laten weten voorlopig toch geen aangifte te doen tegen de schietende agent. Eerder op de ochtend zei de moeder van Jouke nog dat er vrijdag wel aangifte zou worden gedaan. Volgens haar is inmiddels besloten daar voorlopig van af te zien.

    De recherche voert zaterdag een gesprek met de familie, in afwachting daarvan is het doen van aangifte uitgesteld. (ANP)

  14. Van der Wal wil geen andere bemiddelaar in conflict met boeren

    Het kabinet wil geen andere bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen. Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vrijdag voor het begin van de ministerraad. Bemiddelaar Johan Remkes begint volgende week met zijn werk.

    Verscheidene organisaties hebben al laten weten niet aan tafel te willen gaan zitten met Remkes, omdat het kabinet blijft vasthouden aan de doelen van het stikstofplan. Het gaat onder meer om Farmers Defence Force, Agractie, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

    Minister Van der Wal denkt dat alle partijen uiteindelijk wel aanschuiven bij Remkes. "Ik vertrouw erop dat LTO gewoon aan tafel komt." Volgens de planning moeten kabinet, bemiddelaar en boerenorganisaties medio augustus met elkaar gaan praten. Premier Mark Rutte zei eerder deze week ook nog "heel veel vertrouwen" te hebben in Remkes als bemiddelaar. (ANP)

  15. Aanhouding voor bedreiging minister Van der Wal in tekst op truck

    De politie heeft woensdag een 52-jarige man uit Kootwijkerbroek aangehouden op verdenking van het bedreigen van stikstofminister Christianne van der Wal. Achterop de vrachtwagen van de man stond onlangs een boodschap waarin de naam van de minister genoemd werd achter die van de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

    Van der Wal deed aangifte vanwege die tekst. Naast bedreiging is de man ook opruiing ten laste gelegd. Hij is inmiddels vrijgelaten en moet later voor de rechter verschijnen.

    "Rondom de boerenprotesten spelen de emoties soms hoog op", stelt de politie in een verklaring. "Maar er is een grens. Als meningen en actievoeren omslaan in bedreigingen, dan wordt er opgetreden." (ANP)

  16. Familie Jouke (16) zet aangifte tegen schietende agent door

     De familie van Jouke (16) doet vrijdag aangifte tegen de agent die dinsdag op hem schoot bij het boerenprotest in Heerenveen. De moeder van Jouke laat dat weten. Donderdag had de advocaat van de familie al gesuggereerd dat Jouke mogelijk aangifte zou doen, maar dat dit een "persoonlijke afweging" betreft.

    De moeder van Jouke laat weten dat het "logisch" is dat de familie aangifte gaat doen. "Er is op mijn kind geschoten, zo simpel is dat." De aangifte zal vrijdag in de loop van de dag worden gedaan bij het politiebureau in Heerenveen.

    In de loop van volgende week staat er ook een gesprek gepland tussen de familie van Jouke en de agent die in de richting van de 16-jarige bestuurder van de tractor schoot. In dat gesprek wil de familie duidelijk krijgen waarom er zo gehandeld is door de schietende agent. Hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland Gery Veldhuis zei donderdagavond tegen de Leeuwarder Courant dat het hem goed lijkt als de medewerker in kwestie en Jouke met elkaar in gesprek zouden gaan.

    Met de agent die schoot gaat het niet goed, stelt Veldhuis. Hij zit ziek thuis. "Hij heeft ook niet gewild dat Jouke in zo'n situatie zou zijn gekomen dat hij gewond zou zijn geraakt, of erger", aldus de hoofdcommissaris. Lokale media meldden donderdagavond dat de agent in kwestie vanwege bedreigingen zou zijn ondergedoken. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie konden dit echter niet bevestigen.

    Jouke werd dinsdagavond samen met twee anderen opgepakt voor poging tot doodslag. Dat werd woensdag herzien. Donderdag is vervolgens bekendgemaakt dat de zaak tegen Jouke volledig is geseponeerd. (ANP)

  17. Industrieterrein geblokkeerd door boeren in Gelderse Eerbeek (

    Boeren hebben vrijdagochtend de toegangswegen naar een industrieterrein in het Gelderse Eerbeek geblokkeerd. Er staan trekkers op de weg en er zijn ook hooibalen neergelegd, zegt een woordvoerder van de gemeente Brummen. De boeren blokkeren volgens hem onder meer papierfabrieken op het terrein.

    Het gaat om zo'n vijftien trekkers. "De situatie is vooralsnog rustig en er is op dit moment geen noodzaak om in te grijpen", aldus de woordvoerder. Hoelang de boeren willen blijven staan, is niet duidelijk.

    Het terrein, Eerbeek-Zuid, ligt bij een natuurgebied dat volgens regionale media niet is meegenomen in de stikstofplannen van het kabinet. In die plannen is berekend dat de stikstofuitstoot in de buurt van bepaalde natuurgebieden fors teruggedrongen moet worden. Dat heeft grote gevolgen voor boeren. (ANP)

  18. Opnieuw boerenblokkade van distributiecentrum Jumbo in Woerden

    - Boeren hebben vrijdagochtend enige uren het distributiecentrum van Jumbo in Woerden geblokkeerd. Zo'n twintig trekkers blokkeerden de toegang tot het terrein. De actie begon volgens de politie rond 03.00 uur. Een paar uur later, omstreeks 08.00 uur, vertrokken de boeren weer na overleg met burgemeester Victor Molkenboer, zegt hij zelf bij Radio M Utrecht.

    De boeren zijn ontstemd over de stikstofplannen van het kabinet en wilden in gesprek met de directie van Jumbo. De leiding van de supermarktketen ging daar volgens burgemeester Molkenboer niet op in, "omdat ze daar hun eigen kanalen voor hebben", bijvoorbeeld via belangenvereniging LTO. "Dat is jammer, want die boeren willen gehoord worden. En het zou helpen als er een luisterend oor geweest zou zijn."

    De sfeer was gemoedelijk bij de protestactie, zei de politie eerder. Het terrein aan de Finse Golf werd maandag en dinsdag ook geblokkeerd door boeren. De actievoerders vertrokken toen uiteindelijk na een ultimatum van de lokale driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Bij nieuwe blokkeeracties in zijn gemeente overweegt Molkenboer een noodverordening af te kondigen. "Demonstreren mag, blokkeren niet. We kunnen hier niet mee aan de gang blijven."

    Bij Jumbo was vrijdagochtend niemand direct iemand bereikbaar voor commentaar. Over de mogelijke gevolgen van de blokkade voor de bevoorrading van winkels is daarom nog niets bekend. (ANP)

  19. Politie noteert kentekens na 'gevaarlijke situaties' bij actie op A37 bij Hoogeveen

    Op de A37 ter hoogte van Hoogeveen heeft donderdagavond een 'protestactie' plaatsgevonden, meldt de politie. Daar stonden meerdere auto's op de weg stil. Tegen het einde van de avond werd de actie beëindigd. Agenten hebben de kentekens van een tiental voertuigen genoteerd.

    Volgens de politie zorgde de actie voor gevaarlijke situaties op de weg, doordat automobilisten omkeerden of uitstapten. Iedereen werd opgeroepen om niet te gaan spookrijden. Op foto's is te zien hoe meerdere voertuigen stilstonden met mensen ernaast. (ANP)

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Blokkade door boerenactivisten snelweg A7 bij Tijnje voorbij

    Een blokkade van de A7 bij het Friese Tijnje door actievoerende boeren is voorbij, meldt Rijkswaterstaat. Eerder donderdagavond waren in de rijrichting naar Drachten alle rijstroken dicht.

    Verkeersdeelnemers kregen het advies hun snelheid aan te passen en rekening te houden met beperkt zicht door de rook van de brand.

    Deze week zijn meerdere protesten geweest door boeren die boos zijn op het stikstofbeleid van het kabinet. (ANP)

  21. Europese Commissie steunt stikstofcompromis met boeren

    De Europese Commissie steunt de zoektocht naar een compromis met boeren die protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid. Verantwoordelijk Eurocommissaris Janusz Wojciechowski gaat de kritiek van de boeren ook goed bekijken, laat hij weten.

    De Eurocommissaris sprak donderdag met landbouwminister Henk Staghouwer en voorman Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland. Tegenover de minister heeft hij ‘het belang van een vriendelijke dialoog met de boeren onderstreept’, zegt hij. ‘En mijn steun voor het bereiken van een compromis.’

    Wojciechowski beloofde Van der Tak dat hij ‘serieus en grondig zal bestuderen’ wat die over het stikstofbeleid aandroeg. LTO verzet zich tegen de manier waarop het kabinet de Europese stikstofregels uitlegt en toepast. Dat kost boeren volgens de organisatie onnodig de kop.

    Dat er aan de Europese regels zelf wat verandert is volgens ingewijden nog altijd ondenkbaar. (ANP)

  22. Zaak tegen zestienjarige boer geseponeerd

    Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak tegen de zestienjarige Jouke uit de gemeente Heerenveen geseponeerd. Hij werd afgelopen dinsdag, 5 juli, tijdens een protestactie langs de snelweg bij Heerenveen aangehouden en woensdag door het OM op vrije voeten gesteld.

    ‘Op basis van een zorgvuldig en tegelijkertijd snel onderzoek komt het OM achteraf bezien tot de conclusie dat er geen aanknopingspunten zijn voor het vervolgen van deze jongeman’, schrijft een woordvoerder van het OM in een persbericht. (ANP)

  23. Media: Ten minste één agent ondergedoken, sfeer ‘grimmig’

    Volgens het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant is zeker één politieagent ondergedoken die aanwezig was bij het schietincident bij Heerenveen. Dinsdagavond schoot de politie daar met scherp om een boerenprotest te beëindigen.

    Volgens de twee kranten heeft een agent woensdagavond onder bewaking zijn woonplaats verlaten en wordt zijn huis beveiligd. De sfeer rondom zijn persoon zou “te grimmig” zijn geworden.

    De politie bevestigt de krantenartikelen niet, maar doet wel onderzoek naar berichten en filmpjes die op sociale media rondgaan waarin wordt beweerd dat politieagenten thuis worden belaagd door actievoerders. Zo zouden mensen brand hebben gesticht in de tuin van een agent die dinsdagavond ook bij de actie in Heerenveen was. Een politiewoordvoerster laat weten hiervan geen melding te hebben en de waarheid van de berichten te onderzoeken.

    Demonstrerende boeren bij het politiebureau in Leeuwarden, waar een zestienjarige actievoerder vastzitten die werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen.Beeld ANP
  24. Ook jonge boeren en tuinders gaan niet praten met Remkes

    Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een organisatie voor jonge boeren en tuinders in Nederland, gaat niet in gesprek met bemiddelaar Johan Remkes. Hij is door het kabinet aangewezen als gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen.

    De jonge boeren en tuinders zien in de uitgangspunten en doelstellingen van het kabinet rond stikstof een groot probleem. “Hiermee zegt het kabinet onder andere dat over de stikstofkaart en de kritische depositiewaarde in de doelstelling niet gesproken kan worden. Zolang dit het geval is, heeft praten met een bemiddelaar geen zin”, aldus het NAJK.

    Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland gaf eerder al aan niet te willen praten met Remkes om dezelfde reden. (ANP)

  25. Alle 19 demonstranten die distributiecentra blokkeerden weer vrij

    Alle 19 boerendemonstranten die woensdagavond werden aangehouden voor het blokkeren van distributiecentra van supermarkten in Bleiswijk (Zuid-Holland), zijn weer vrij. De tien volwassen arrestanten hebben een boete gekregen. De negen minderjarigen zullen op een later moment worden gehoord. De minderjarigen zijn rond zestien en zeventien jaar oud, aldus een politiewoordvoerder.

    De demonstranten werden woensdag op last van de burgemeester opgepakt nadat ze geen gehoor hadden gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Ook de ME was daarbij ingezet. De tractoren die het terrein blokkeerden zijn naar een andere locatie gebracht en "kunnen op een later moment worden opgehaald", aldus de politie. (ANP)

  26. Minister roept LTO op wél het gesprek met Remkes aan te gaan

    Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal roept landbouworganisaties op hun bedenkingen bij het stikstofbeleid juist wel op tafel te leggen bij Johan Remkes, die is aangesteld als 'gespreksleider' tussen de boeren en het kabinet. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de weigering van belangenbehartiger LTO om met Remkes te praten.

    LTO mijdt het gesprek omdat dat niet zou mogen gaan over de doelen en uitgangspunten van het stikstofbeleid. Die staan voor het kabinet namelijk vast. "Wij snappen dat er vragen en bezwaren zijn vanuit de sectororganisaties", aldus de zegsman. "Maar het lijkt ons juist goed die neer te leggen bij Remkes. Er valt over heel veel wél te praten." (ANP)

  27. LTO wil niet praten met Johan Remkes, gespreksleider tussen boeren en kabinet over stikstof

    Landbouworganisatie LTO wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. "Er kan wat het kabinet betreft niet over doelen en uitgangspunten worden gesproken, het vormt géén onderdeel van het mandaat van de heer Remkes. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind; het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland."

    Eerder lieten de boerenorganisaties Farmer Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes. (ANP)

  28. Noodverordening tegen boerenacties in Geldermalsen

    Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.

    In de afgelopen week was het distributiecentrum in Geldermalsen telkens doelwit van blokkades en protesten. Maandag was het distributiecentrum tot ver in de middag geblokkeerd. Dinsdagavond gebeurde hetzelfde. Eerder stonden er ook al boeren met tractoren voor de hekken van het bevoorradingscentrum van AH. (ANP)

  29. 19 demonstranten aangehouden die distributiecentra blokkeerden

    De politie heeft woensdagavond 19 boerendemonstranten aangehouden die meerdere distributiecentra van supermarkten blokkeerden in Bleiswijk (Zuid-Holland). Zij zijn op last van de burgemeester opgepakt nadat ze geen gehoor gaven aan oproepen van de politie om te vertrekken. Ook de ME is ingezet.

    Onder de arrestanten is ook een aantal minderjarigen van rond de zestien en zeventien jaar. Volgens Omroep West gaat het om negen minderjarigen, maar een woordvoerder van de politie kon een exact aantal niet noemen. Alle verdachten zaten donderdagochtend nog vast, maar zullen waarschijnlijk "in de loop van de dag worden vrijgelaten", aldus de woordvoerder.

    De tractoren die het terrein blokkeerden zijn naar een andere locatie gebracht en "kunnen op een later moment worden opgehaald", aldus de politie.

    De boeren blokkeerden voor de derde avond op rij distributiecentra op de Facetlaan en de Laan van Mathenesse. Daar staan onder meer distributiecentra van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. De blokkades maken deel uit van de boerenprotesten van de laatste tijd tegen het stikstofbeleid. (ANP)

  30. Gelderland wil vasthouden aan eigen stikstofaanpak

    Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen en wil van het Rijk geld om die uit te voeren. Een voorstel met die strekking is woensdagavond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.

    Voor de vergadering woensdag waren zo'n tweehonderd boeren naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem gekomen. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch was de sfeer gemoedelijk. Aan het einde van de avond vertrokken de boeren weer.

    De motie 'Gelderland verdient een Gelderse aanpak stikstof' werd gesteund door zowel conservatieve (CDA, VVD, SGP, 50PLUS en ChristenUnie) als progressieve partijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP). Ze werd ingediend door de SGP. 

    Het provinciebestuur meldde vorige maand al dat het zich niet kon vinden in een deel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal. En dan met name in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet, waardoor veel boerderijen naar verwachting moeten verdwijnen.

    De provincie is eerder al met een eigen stikstofaanpak gekomen. Volgens gedeputeerde Peter Drenth worden daarin de landelijke doelen voor stikstofreductie gehaald. De Gelderse partijen roepen het provinciebestuur nu op vast te houden aan de eigen aanpak en bij de minister aan te dringen op meer geld voor de uitvoering. (ANP)

  31. Opnieuw boerenprotest bij distributiecentrum van Boni in Nijkerk

    Boeren zijn opnieuw aan het demonstreren bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. Volgens De Stentor staan er tientallen trekkers en andere landbouwvoertuigen die ervoor zorgen dat de af- en aanvoer van het distributiecentrum niet kan plaatsvinden. Een woordvoerder van de politie kan nog niets melden over eventueel ingrijpen.

    Eerder deze week vonden ook al boerenacties plaats bij het distributiecentrum. De Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema kondigde daarom maandagavond al een noodverordening af 'om de boerenprotesten in te dammen'. (ANP)

  32. Tractoren op de Dam in Amsterdam

    Op de Dam in Amsterdam staat een aantal tractoren, bevestigt een woordvoerder van de politie berichtgeving door de lokale nieuwszender AT5. 

    Volgens de woordvoerder gaat het mogelijk om boeren uit de regio boven Amsterdam. De politie heeft met hen goed contact, zegt hij, en zal met de bestuurders in gesprek gaan. (ANP)

  33. Boerenactivisten steken hooibalen in brand langs snelwegen

    Boerenactivisten hebben woensdagavond op meerdere plekken hooibalen in brand gestoken langs snelwegen. Dat gebeurde onder meer bij een weg die parallel loopt aan de A12 bij Bleiswijk en langs de A15 bij Geldermalsen, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

    Verder werden er hooibalen in brand gestoken langs de A6, A7, A37 en A58. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met mogelijk verminderd zicht als gevolg van rook. Een woordvoerder noemt de brandstichtingen gevaarlijk voor automobilisten.. (ANP)

  34. Drietal demonstranten vrijgelaten, niet meer verdacht van doodslag

    De twee mannen en de 16-jarige jongen die dinsdag zijn opgepakt op verdenking van poging tot doodslag tijdens een boerenprotestactie langs de A32 bij Heerenveen zitten niet langer vast, zo meldt het Openbaar Ministerie woensdag. "Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging doodslag."

    De drie blijven wel verdachten. Naast de 16-jarige uit de gemeente Heerenveen, gaat het om een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland en een 34-jarige man, eveneens uit de gemeente Heerenveen. De officier van justitie heeft nog niet besloten of ze vervolgd worden en zo ja, waarvoor.

    Bij het boerenprotest is geschoten door de politie, zowel gericht als ter waarschuwing. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt bij een oprit naar de A32. Dit zou de trekker zijn van de 16-jarige jongen die werd opgepakt. Het OM meldt dat het niet vooruit wil lopen op het onafhankelijke onderzoek dat wordt uitgevoerd naar het vuurwapengebruik van de politie. "Wij vragen een ieder dat dan ook niet te doen." (ANP)

    Lees ook: Protest bij het politiebureau in Leeuwarden. Waarom met een getrokken pistool op boeren afgaan?

  35. Noodverordening bij distributiecentrum Jumbo in Beilen

    De gemeente Midden-Drenthe heeft per direct een noodverordening afgekondigd voor het gebied rondom het terrein van een distributiecentrum van de Jumbo in Beilen. Afgelopen maandag en dinsdag werd het distributiecentrum geblokkeerd door actievoerende boeren.

    "We hebben nu twee dagen van blokkades meegemaakt en op sociale media gaan oproepen rond om opnieuw blokkades op te werpen", aldus burgemeester Cees Bijl. "Ik vind dat niet wenselijk vanwege verstoring van de doorstroming van het verkeer, de stagnatie van de voedselvoorziening en de openbare orde en veiligheid."

    De noodverordening geldt in elk geval voor vier weken. Door de maatregel is het verboden voor mensen zonder 'redelijk doel' zich op het terrein te begeven. Wie zich er niet aan houdt, kan drie maanden celstraf krijgen of een boete tot 4350 euro. (ANP)

  36. Boeren bij Groningen Airport Eelde vertrokken

    De tientallen boeren die sinds woensdagochtend 09.00 uur bij Groningen Airport Eelde actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet hebben hun boeltje gepakt en zijn weer vertrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Tynaarlo, waar het vliegveld ligt.

    De boeren stonden met vijftien trekkers en andere voertuigen urenlang geparkeerd voor de hoofdingang van de luchthaven. Zij demonstreerden omdat het vliegveld volgens hen veel stikstof uitstoot en aan de rand van een natuurgebied zit, maar niet zou worden meegenomen in de reductieplannen van het kabinet. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo sprak van tevoren met de boeren af dat landingsbanen niet zouden worden geblokkeerd. Ook mochten de traumahelikopter en het orgaantransport van en naar het UMCG in Groningen niet worden belemmerd.

    Dat is ook niet gebeurd, zegt de gemeentevoorlichtster. "Het clubje breidde zich in de loop van de dag niet uit. De sfeer bleef gemoedelijk en iedereen hield zich aan de afspraken. We zijn blij dat alles zo ordentelijk is verlopen." (ANP)

  37. Actievoerders vertrokken bij politiebureau Leeuwarden

    De actievoerders die met zo'n twintig trekkers naar het politiebureau in Leeuwarden gingen waar een 16-jarige jongen vastzit, zijn daar na zo'n twee uur rond 16.30 uur weer vertrokken. Aanleiding zou een verzoek van de ouders van de verdachte zijn, die de situatie 'niet zouden willen laten escaleren', zo laat actievoerster en melkveehoudster Nynke Koopmans weten.

    Naast het verzoek van de ouders heerst het vermoeden in Leeuwarden dat andere groepen zich bij de actie willen voegen. "We komen hier voor Jouke, niet om onrust te stoken", aldus Koopmans, die zegt dat ook de Mobiele Eenheid en politie te paard klaarstaan. Die zijn overigens niet te zien in Leeuwarden. Aan het verzoek te vertrekken wordt massaal en zonder tegenstribbelen gehoor gegeven. Mogelijk komen de actievoerders woensdagavond of donderdagochtend terug. (ANP)

  38. Blokkade distributiecentrum Aldi in Drachten opgeheven

    De blokkade van het distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten is opgeheven, laat een woordvoerster van de gemeente Smallingerland weten.

    Boeren hadden in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw het distributiecentrum geblokkeerd. De politie ging daarop in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Aldi was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

    Dinsdagochtend blokkeerden boeren ook al hetzelfde distributiecentrum. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven. (ANP)

  39. Drie actievoerders Heerenveen verdacht van poging tot doodslag

    De politie heeft dinsdag tijdens de boerenprotestactie langs snelweg A32 bij Heerenveen drie mensen aangehouden. Ze worden verdacht van een poging tot doodslag, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

    Het zijn een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man en een 16-jarige jongen die beiden uit Heerenveen komen. Het drietal zit nog vast.

    Het OM doet onderzoek naar de feiten en omstandigheden. (ANP)

  40. Oproep politie: stop met delen persoonsgegevens agenten

    De politie Fryslân roept op om te stoppen met het delen van berichten waarin persoonsgegevens van agenten worden gedeeld. Het gaat om agenten die dinsdagavond betrokken waren bij het schietincident bij een boerenprotest in Heerenveen.

    "Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn waarin er persoonsgegevens van de betrokken collega's worden gedeeld. We roepen iedereen op om hiermee te stoppen. Dit is strafbaar en wordt ook wel doxing genoemd", aldus de politie. (ANP)

    Lees ook: Politie schiet gericht op protesterende boeren

  41. Eerste actievoerders en trekkers bij politiebureau Leeuwarden

    De eerste actievoerders en trekkers hebben zich verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Een kleine twintig trekkers staan daar in een rij opgesteld, bestuurders en sympathisanten staan ernaast. Politiebusjes en agenten blokkeren de straat naar de ingang van het bureau. (ANP)

  42. Farmers Defence Force roept op tot demonstratie bij politiebureau in Leeuwarden om schietincident politie

    Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om woensdagmiddag naar een politiebureau in Leeuwarden te komen, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Die oproep doet voorman Mark van den Oever in een videoboodschap die op YouTube is geplaatst.

    De minderjarige in kwestie zou zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. In totaal zijn drie mensen opgepakt. (ANP)

  43. Inmiddels acht mensen aangehouden voor boerenprotest bij huis minister Van der Wal

    De politie heeft inmiddels acht mensen aangehouden voor het uit de hand gelopen boerenprotest bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Vorige week werden er beelden gedeeld van de ongeregeldheden. Er werden eerder al vier mensen aangehouden. 

    Bij het huis van Van der Wal braken boeren vorige week door de politielinie heen. De politie heeft daarop beelden van elf verdachten gepubliceerd. Met tien van hen heeft de politie contact gehad, waarop er acht zijn aangehouden. Het moet nog duidelijk worden wie de laatste persoon is, "als het nodig is kan het zijn dat er alsnog beelden gepubliceerd worden", aldus de politie.

    De politie deelde ook beelden van de ongeregeldheden in Kootwijkerbroek en Stroe, waar vorige week de politie werd belaagd door demonstranten. Daarvoor zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Een 33-jarige man uit Kootwijkerbroek en een 24-jarige man uit Barneveld zijn aangehouden voor een poging tot zware mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling en opruiing. (ANP)

  44. Eerste trekkers arriveren bij Groningen Airport voor protest

    De eerste boeren zijn woensdagochtend per trekker gearriveerd voor een protestactie bij Groningen Airport Eelde. Even na 09.00 uur reden circa twintig voertuigen het terrein op. Een aantal staat op de stoep geparkeerd, pal voor de vertrekhal van het vliegveld. Burgemeester Marcel Thijsen heeft met de boeren afgesproken dat landingsbanen niet geblokkeerd worden, zegt een woordvoerster. "De boeren hebben aangegeven dat een en ander ordentelijk zal verlopen en daar vertrouwen we op."

    Ook moet de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen onbelemmerd kunnen vertrekken. Hoeveel boeren er komen, kan de woordvoerster niet zeggen. Het Dagblad van het Noorden meldt dat er zo'n duizend actievoerders worden verwacht, maar dat kan de gemeente niet bevestigen. "Dat is voor ons ook afwachten." De sfeer ter plaatse is gemoedelijk, ziet een verslaggever. De boeren richten ter plekke een koffiehoek in.

    Volgens de marechaussee zijn er woensdag geen commerciële vluchten op de luchthaven. "Wat ik begrepen heb, is dat er geen bezetting zal zijn van de start- en landingsbaan", zegt een woordvoerder. De marechaussee zegt vooral toezicht te houden op de luchthaven. "Buiten wordt er samengewerkt met de politie", zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn daarover 'goede afspraken gemaakt' met de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester. (ANP)

  45. Coalitiepartijen willen geen Kamerdebat over politieschoten

     In de Tweede Kamer lijkt geen meerderheid te zijn voor een spoeddebat over een uit de hand gelopen boerenprotest dinsdagavond in Heerenveen. Agenten schoten daar gericht op relschoppers die volgens de politie met trekkers op ze wilden inrijden.

    BBB-leider Caroline van der Plas en FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren riepen direct op tot een spoeddebat. De coalitiepartijen zien daar evenwel weinig in, zo valt te horen. De Kamer sprak vorige week ook al urenlang over het grimmige karakter van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, die vooral de landbouwsector hard raken.

    'Het optreden van de politie wordt onderzocht door de Rijksrecherche, zoals altijd. Pas daarna is de Tweede Kamer aan zet', twittert VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Zij bestrijdt wel alvast de lezing van Van der Plas dat de politie op boeren heeft geschoten. 'Boeren? Een roekeloze trekkerbestuurder die de bevelen van de politie negeert en de politie in gevaar brengt!' (ANP)

    Lees ook: Gericht geschoten op protesterende boeren. Escaleren de protesten?

  46. Boeren blokkeren opnieuw distributiecentrum Aldi in Drachten

    Boeren hebben in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd. Volgens lokale media is de politie in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade zal duren.

    Dinsdagochtend blokkeerden boeren het distributiecentrum ook al. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven. (ANP)

    Lees ook: Supermarkten lijden al tientallen miljoenen schade door boerenblokkades

  47. BBB wil spoeddebat met Rutte over escalatie boerenprotesten

    Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over escalatie van de boerenprotesten. Dinsdagavond heeft de politie gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij een boerenprotest in Heerenveen.

    "Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op #boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (justitie en veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis", reageerde Van der Plas dinsdagavond laat op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. Politie schiet gericht tijdens boerenprotest in Heerenveen

    De politie heeft gericht geschoten op protesterende boeren in Heerenveen. Dat meldt de politie. Volgens de politie probeerden trekkerbestuurders in te rijden op agenten en dienstvoertuigen. Daarop zijn waarschuwingsschoten gelost en is er gericht geschoten. Volgens de politie is er een trekker geraakt. 


    Twitter bericht wordt geladen...

    Drie verdachten zijn aangehouden, er raakte niemand gewond. De Rijksrecherche zal, zoals dat altijd gaat als de politie gericht schiet, onderzoek doen. 

  49. Hooibalen en autobanden in brand op A50 bij Apeldoorn

    Op de snelweg A50 bij Apeldoorn is de brandweer kort bezig geweest met het blussen van enkele branden. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio ging het om hooibalen en autobanden die in brand stonden. Rond 23.00 uur waren de brandjes onder controle. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie hebben actievoerende boeren eerder op de avond 'in groten getale' hooibalen in de berm van de weg gegooid en in brand gestoken.

    De actievoerders zijn weer weg. De A50 is bij knooppunt Beekbergen afgesloten voor verkeer richting het noorden. Brandweer, politie en de weginspecteur van Rijkswaterstaat zijn ter plekke. Er wordt gekeken of er schade is voordat de weg weer open kan, aldus de woordvoerster. Verkeer kan via de afrit van de afgesloten weg af.

    De hooibalen worden met een kraan van de snelweg gehaald en op een andere plek verder geblust. Op die manier kan de snelweg zo snel mogelijk weer open.

  50. Blokkades distributiecentra voorbij, CBL waarschuwt voor achterstanden

    De blokkades van distributiecentra her en der in het land lijken voorbij. Dinsdagavond werd ook de blokkade van de brug over het Prinses Margrietkanaal, de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl, beëindigd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

    De brug bij Gaarkeuken (Groningen) werd sinds maandagochtend geblokkeerd door boeren met tractoren en kon daardoor niet open. In totaal zo'n negentig beroepsvaartuigen hebben last gehad van de stremming. De vertraging is nog niet voorbij voor de schippers, want ze moeten nog door de sluizen. Het duurt nog lang voordat alles weer normaal is, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Gemiddeld genomen varen er 45 beroepsschepen per dag door het kanaal.

    Ook de blokkade bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen is beëindigd, aldus de Leeuwarder Courant. Eerder dinsdagavond kwam in Nijkerk ook een einde aan de actie bij de distributielocaties van supermarkten Boni, zuivelcoöperatie Arla en een horecagroothandel. Demonstrerende boeren vertrokken na een gesprek met de Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema. De burgemeester en een wethouder gingen dinsdagmiddag langs bij de boeren om naar hun zorgen te luisteren. Renkema had al een noodverordening uitgevaardigd om de blokkade in te dammen, de ME was ter plaatse, maar de politie werd niet ingezet.

    Boeren voeren al dagen actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dinsdagochtend waren er onder meer acties bij distributiecentra van Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk.

    Achterstanden niet zomaar weggewerkt
    Hoewel de blokkades dus verdwenen zijn, krijgen de supermarkten de achterstanden niet zo snel weggewerkt. "Supermarkten doen er alles aan om de achterstanden in te halen, maar omdat ook de aanvoer naar de distributiecentra stil heeft gelegen, is dat alleen niet 1, 2, 3 opgelost. ", zegt een woordvoerder van het CBL. Zij zegt dat met name bij versproducten de bevoorrading wat lastiger is.

    Albert Heijn liet eerder al weten dat de bevoorrading van alle winkels dinsdagochtend weer werd opgestart. Daarbij verschilde het sterk per winkel of er lege schappen zijn. Sommige winkels zijn namelijk wel volledig bevoorraad. Bij andere verschilt het per regio en het moment van de dag of klanten nog misgrijpen, omdat de problemen bij steeds minder winkels zullen spelen.

    ANP/Redactie