Ook aangepaste CO2-slogan Shell is misleidend volgens RCC

Nieuws
Shell misleidt nog steeds consumenten over het compenseren van de broeikasgassen die hun auto’s uitstoten, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). Het olie- en gasbedrijf kan volgens de commissie de slogan ‘Maak het verschil. Compenseer CO2-uitstoot’ niet waarmaken. De tekst was al eerder aangepast na een kritische uitspraak van de RCC.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 00:30
Afbeelding
beeld anp

Eerst luidde de slogan: ‘Maak het verschil. Rij CO2-neutraal’. Klanten van Shell kunnen ervoor kiezen om per liter benzine 1 eurocent bij te betalen. Dat geld gaat dan naar bosprojecten, die bijvoorbeeld zijn gericht op het voorkomen van houtkap. De belofte dat de uitstoot van broeikasgassen volledig goed te maken zou zijn door dit soort projecten, kon Shell vorig jaar al niet staven met wetenschappelijk bewijs. Toen de claim als misleidend was bestempeld, volgde de aanpassing. Greenpeace, Reclame Fossielvrij en een burger dienden daar een nieuwe klacht tegen in. Ze voeren aan dat het woord ‘compensatie’ slaat op het ‘ongedaan maken van een veroorzaakte schade’.

De RCC ziet de uiting van Shell als een ‘absolute milieuclaim’. Om die te onderbouwen, zou het bedrijf ‘degelijke, onafhankelijke, verifieerbare en algemeen erkende bewijzen’ moeten leveren. De onderbouwing waar de multinational mee kwam, is ontoereikend. ‘Shell heeft niet aangetoond dat het absoluut zeker is dat volledige en blijvende CO2-compensatie via haar bosprojecten is gegarandeerd.’

Vaker berispt

Reclame Fossielvrij denkt dat de uitspraak ook ‘grote consequenties’ zal krijgen voor andere bedrijven die ‘beweren hun klimaatschade teniet te doen met CO2-compensatieprojecten’. Ook tegen andere reclames met vergelijkbare claims kunnen critici klachten indienen met deze uitspraak in de hand.

Shell kreeg de afgelopen jaren al vaker een berisping van de Reclame Code Commissie. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar worden volgens de Stichting Reclame Code in 96 tot 97 procent van de gevallen wel opgevolgd door adverteerders. Als een bedrijf de uitspraak negeert, komt het op een ‘non-compliant-lijst’ te staan en gaat een melding naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die overheidsinstantie kan zelf onderzoek doen en boetes opleggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

Afbeelding

Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd.

Afbeelding

Gewonde door ongeluk op A59, weg dicht bij Waalwijk

Door een ongeluk op de A59 ter hoogte van Waalwijk is zaterdagochtend iemand gewond geraakt. Het gaat om de bestuurder van een van de twee betrokken auto's, laat een woordvoerder van de politie weten.

Afbeelding

Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken met Nederlandse betrokkenheid waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen.

Afbeelding

Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

Afbeelding

Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met 'verplichtingen' bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X.