Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBuitenland

Dertig jaar cel voor Amerikaanse r&b-ster R. Kelly

R. Kelly.Beeld REUTERS

R. Kelly is door de rechtbank van New York tot 30 jaar cel veroordeeld voor het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken. De openbare aanklager had een celstraf tegen de 55-jarige van meer dan 25 jaar geëist.

De jury achtte Kelly vorig jaar schuldig aan alle negen aanklachten. De r&b-zanger werd ook schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, dwangarbeid en verschillende overtredingen van de Amerikaanse ‘Mann Act’, de federale wetgeving rond mensenhandel. De advocaat van Kelly liet kort na het oordeel van de jury al weten dat zijn cliënt voornemens is in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar het eindoordeel van de rechter af te wachten. De zanger ontkent alle aanklachten.

De rechtszaak in New York is niet de enige die tegen Kelly loopt. De zanger, die sinds 2019 vastzit, staat ook nog processen in Illinois en Minnesota te wachten.

Kelly wordt al jaren beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover minderjarige vrouwen. Eerder schikte de zanger met vermeende slachtoffers. In 2008 werd hij vrijgesproken van meerdere aanklachten wegens het maken van kinderporno.

De verhalen rond het misbruik van Kelly namen weer toe na het verschijnen van de documentaireserie Surviving R. Kelly uit 2019. Hierin beweerden meerdere vrouwen op minderjarige leeftijd slachtoffer van hem te zijn geworden. Na het zien van de beelden riepen openbaar aanklagers in Chicago vermeende slachtoffers op naar voren te komen.

R. Kelly vandaag in de rechtbank in New York.Beeld AP