Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

UAntwerpen schorst medewerkers na kwetsende uitspraken

De Universiteit Antwerpen.Beeld UAntwerpen.

De Universiteit Antwerpen schorst twee medewerkers die zich eind mei kwetsend uitlieten over Marokkanen en Joden. Dat laat rector Herman Van Goethem weten in een mail aan studenten en personeel. Hij wil werk maken van een ‘cultuur van wederzijds respect’. 

Eerder deze maand gingen beelden van een privégesprek tussen een onderwijsbegeleider en een administratieve medewerker viraal. Ze hadden het samen over het ‘gebrekkige Nederlands’ van studenten van Marokkaanse origine. Daarnaast hadden ze het over de Joodse gemeenschap waar ze ‘geen last’ van hadden. 

Veel studenten eisten dat de UAntwerpen actie zou ondernemen en dat is nu ook gebeurd. Tijdens de schorsing, die onmiddellijk ingaat, zullen de personeelsleden samen met gelijkekansencentrum Unia en het Hannah Arendt Instituut nagaan hoe het vertrouwen hersteld kan worden. Hoe lang de schorsing zal duren, is voorlopig onduidelijk.

Welzijnsactieplan

Na de commotie wil de Universiteit Antwerpen ook werk maken van een welzijnsactieplan. De instelling onderzoekt welke opleidingen verplicht moeten zijn voor (groepen van) medewerkers. Dat kan gaan om cursussen over inclusief lesgeven en vooroordelen op de werkvloer. Daarnaast werkt de UAntwerpen aan een gedragscode voor studenten en belooft de rector werk te maken van betere procedures om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.

De verspreiding van de beelden roept wel vragen op over privacy, schrijft Van Goethem nog in de mail. Hij hamert op het belang van de vrijheid van meningsuiting. “Binnen de grenzen van de wet en binnen de contouren van een correcte omgang met elkaar.”