Direct naar artikelinhoud
Update

Twee opgepakte Belgen niet betrokken bij kunstroof Tefaf: op vrije voeten

De wereldberoemde kunstbeurs Tefaf in Maastricht is dinsdag op klaarlichte dag overvallen. Vier gewapende overvallers drongen het pand binnen en zochten naar waardevolle kunstvoorwerpen en juwelen. Twee mannen uit België, die op de A2 ter hoogte van Maastricht opgepakt waren, zijn woensdag weer vrijgelaten.

Omstanders bij de internationale kunstbeurs Tefaf waar een gewapende overval heeft plaatsgevonden.Beeld ANP

De twee mannen worden niet meer verdacht van betrokkenheid bij de overval. Dat laat de politie op Twitter weten. De 22- en 26-jarige Belgen werden dinsdag kort na de overval opgepakt. Er wordt nog gezocht naar andere verdachten. De overvallers wisten sieraden buit te maken, maar details over de buit deelt de politie niet.

Een ‘juwelenstand’ van de Britse luxeretailer Symbolic & Chase was het vermoedelijke doelwit van de overvallers. Op een video, die is gemaakt door een bezoeker, is een gedeelte van de spraakmakende roof te zien. Een man slaat met een grote hamer in op de vitrine en twee mannen houden met wapens omstanders op afstand. Een alarm gaat af en de vier overvallers, gekleed in colberts, gaan er op een drafje vandoor.

Puur geweld

De Tefaf meldt in een verklaring dat het veiligheidsteam van de beurs ‘snel en accuraat heeft gereageerd en dat er directe verbinding was met de politie. “Zij waren binnen enkele minuten ter plaatse. Bij het incident is niemand gewond geraakt,” aldus een woordvoerder. “Tefaf hanteert stringente procedures voor de veiligheid. Daarom is de beurs tijdelijk ontruimd.” Algemeen directeur Bart Drenth laat weten dat de mensen die op de beurs werken ‘heel erg geschrokken’ zijn. Drenth wil niet ingaan op de vraag hoe de overvallers Tefaf konden binnenkomen. “Over onze veiligheidsmaatregelen doen we nooit mededelingen.”

Volgens kunstdetective Arthur Brand is het gewaagd om de Tefaf op klaarlichte dag te overvallen. “Er lopen daar duizenden mensen rond. Overal hangen camera’s. Om dan met een pistool en een sloophamer zo tekeer te gaan... Je neemt wel een risico hoor.” De overval op de Tefaf is er één in de buitencategorie, zegt Brand. “Bij een kunstroof is er meestal sprake van een sluwe wisseltruc. Hier wordt puur geweld gebruikt, dat is een wezenlijk verschil.”

Eerder doelwit

Tefaf was eerder het doelwit van criminelen. Zo werden er in 2011 juwelen gestolen. Details daarover maakte de politie toen niet bekend. Een jaar eerder gingen dieven ervandoor met een ring en een hanger ter waarde van 860.000 euro. De sieraden werden ontvreemd in het laatste uur van de beurs en kwamen uit een stand van de Londense antiek- en juwelenhandelaar Hancocks.

In 2008 werd een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. Dat gebeurde tijdens de pre-opening. De politie arresteerde onder anderen twee vrouwen uit Mexico, die later werden veroordeeld tot vijftien maanden celstraf.

Wereldberoemde beurs

De internationaal gerenommeerde kunst- en antiekbeurs is sinds zaterdag weer open voor publiek. De afgelopen jaren moest de beurs worden uitgesteld en voortijdig worden afgebroken vanwege de coronapandemie. De kunstbeurs verwachtte meer dan 240 handelaren uit zo’n twintig landen.

Dat is iets minder dan in voorgaande jaren, maar dat heeft vooral te maken met de geringere beschikbare ruimte in het MECC. De beurs duurt daarom ook een paar dagen korter dan anders. In voorgaande jaren kwamen er zo’n 70.000 bezoekers op de beurs af. Het gaat om de 35e editie van de wereldberoemde kunstbeurs.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...