Nancy Pelosi door Amerikaanse bisschoppen communie geweigerd om abortusstandpunt

Nieuws
Vier Amerikaanse bisschoppen hebben laten weten de vooraanstaande Amerikaanse politica Nancy Pelosi de communie te zullen weigeren wegens haar abortusstandpunt. Desondanks Pelosi ging onlangs toch naar de mis en ontving zij de eucharistie.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
vrijdag 27 mei 2022 om 17:31
Paus Franciscus ontving Nancy Pelosi afgelopen oktober in privé-audiëntie.
Paus Franciscus ontving Nancy Pelosi afgelopen oktober in privé-audiëntie. beeld afp / Vatican Media

New York

De eerste bisschop die publiekelijk te kennen gaf de democratische Pelosi te zullen weigeren als zij de eucharistie zou willen ontvangen, was aartsbisschop van San Francisco, Salvatore Cordileone. Hij is de bisschop van het bisdom waar de katholieke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden woont.

Volgens Cordileone moet Pelosi eerst publiekelijk haar steun voor wetgeving die abortus mogelijk maakt intrekken, biechten en de sacramentele vergeving door een priester ontvangen om de eucharistie te kunnen ontvangen. Hij zei tot zijn besluit te zijn gekomen ‘na talloze pogingen om met haar te praten om haar te helpen het ernstige kwaad dat ze begaat te begrijpen, alsmede het schandaal dat ze veroorzaakt en het gevaar voor ha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Henk Jongerius schreef zo’n vijfhonderd liturgische teksten, psalmen en liederen.

Henk Jongerius overleden, dichter van 'Al wie dolend in het donker' en het nieuwe 'U zij de glorie'

In het klooster waar hij 57 jaar woonde, is dinsdag kerklieddichter Henk Jongerius overleden. Hij was 82 jaar. 'Ik heb nooit de neiging gehad om te trouwen of het klooster te verlaten', zei hij in 2018.

120 katholieken deden mee aan het synodale proces tijdens de landelijke dag van het initiatief 'luisterend op weg'. Ruim een derde van de ondervraagden van de ND-enquête heeft deelgenomen aan een synodaal gesprek in het kader van de tweede ronde.

In de helft van de Nederlandse parochies praten gelovigen mee over de toekomst van de Katholieke Kerk

Wereldwijd zijn katholieken in gesprek over waar het naartoe moet met hun kerk. Hoe zit dat in Nederland? In sommige parochies heerst enthousiasme, in andere is het opvallend stil, blijkt uit een peiling van deze krant.

 'Ik wil trouw zijn aan mezelf en een goede pastor voor de mensen.'

Ramon (27) wordt priester. 'Ik volg mijn roeping, met alle regels die erbij horen. Ook het celibaat'

Zondag is het Roepingenzondag in de Rooms-Katholieke Kerk. Wat bezielt Ramon Roks (27) om in een geseculariseerde samenleving priester te willen worden?

Paus Franciscus (links) met de patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I in 2021. De oecumenische waarde van het nieuwe Vaticaanse 'telefoonboek' kan moeilijk worden overschat.

De paus tooit zich opeens toch weer met de titel 'patriarch van het Westen'. Wat betekent dat?

Achttien jaar nadat paus Benedictus XVI de historische pauselijke titel ‘patriarch van het Westen’ had laten verdwijnen, haalt Franciscus hem weer uit de voddenmand. Dat is een besluit met grote symboolwaarde.

De Dominicanessen van de Heilige Geest is een traditionalistische kloostergemeenschap in West-Frankrijk. Paus Franciscus zette de Moeder Overste af na klachten uit de gemeenschap, maar deze vond steun bij de Franse rechter.

Vaticaan ziet godsdienstvrijheid in gevaar na uitspraak Franse rechter over weggestuurde non

Een door de paus weggestuurde kloosteroverste vocht dat besluit bij de Franse rechter aan en kreeg gelijk. Een Vaticaanse kardinaal en twee onderzoekers werden veroordeeld. Maar het Vaticaan gaat nu in de tegenaanval.

Utrecht, 27 maart 2024. Journalist Stijn Fens in de Sint Augustinuskerk.

Journalist Stijn Fens: 'Als het katholieke geloof niet bestond, zou ik het morgen uitvinden'

Terwijl zijn leeftijdgenoten protesteerden tegen de atoombom, verzamelde hij plaatjes van de paus. Nu ruilt journalist Stijn Fens dagblad Trouw in voor KRO-NCRV en de katholieke presentie bij de publieke omroep.