Deze theoloog onderzocht evangelicals: ‘Ik ben geschrokken van het fanatisme’

Interview
In zijn boek Menschen mit Mission (‘Mensen met een missie’) tekent de Duitse hoogleraar Thorsten Dietz (51) een ‘landkaart van de evangelicale wereld’, in binnen- en buitenland. Waarvoor staan evangelicals? En wat zijn hun schaduwzijden?
Karsten Huhn
vrijdag 27 mei 2022 om 17:35
Thorsten Dietz, een Duitse protestantse theoloog, schreef boek over ‘evangelicals’ in binnen- en buitenland.
Thorsten Dietz, een Duitse protestantse theoloog, schreef boek over ‘evangelicals’ in binnen- en buitenland. beeld Julian Meinhardt

Wat heeft u in uw bezig-zijn met de evangelicale wereld het meest verrast?

‘De veelkleurigheid! Het verraste me hoe verschillend evangelicals kunnen zijn. In de achttiende en negentiende eeuw hoorden evangelicals bij de progressieven in de samenleving. Ze zetten zich in voor sociale hervormingen, daagden gezagsdragers uit, kwamen op voor minderheden die anders geen stem hadden. In evangelicale gemeenten mochten vrouwen en mensen zonder kerkelijk ambt voor het eerst preken. 

Zwarten konden er op z’n minst voor een deel integreren. En niet alleen de ouderen, ook de jeugd mocht vooraan staan. Dat vind ik fascinerend. Vandaag hoor je vaak dat evangelicals conservatief zijn en op het verleden gericht. Dat klopt dus niet.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Er is dit jaar een run op kampeertickets voor Opwekking.

Kampeerterreinen Opwekking nu al volgeboekt. 'Grote verrassing en bemoediging'

Alle 25.000 beschikbare kampeerplekken voor de Pinksterconferentie van stichting Opwekking zijn een kleine twee maanden voor Pinksteren al volgeboekt. Dat maakte Opwekking donderdag bekend.

David de Vos bij een eerdere 'worshipnight' van Simply Jesus bij DoorBrekers.

Evenement van David de Vos afgeblazen vanwege wantrouwen evangelische kerk DoorBrekers

Evangelische kerk DoorBrekers blaast de Simply Jesus Paasconferentie af nadat de organisator, David de Vos, kritiek gaf op de evangelische wereld. ‘Wat je liefhebt, stel je niet bloot aan de publieke opinie.’

David de Vos is te gast bij Dick en Daniël.

De evangelische wereld moet op de schop, zegt voorganger David de Vos. Waarom vindt hij dat?

Als je voor Jezus kiest, dan worden alle problemen in je leven opgelost, was jarenlang de boodschap van evangelische voorganger David de Vos. Daar komt hij nu op terug in zijn biografie Rauw.

Pierre Sanbena: ‘Mensen willen zijn zoals David, hem aanraken, naar hem luisteren als hij preekt.’

Evangelist David de Vos is klaar met 'Halleluja, even bidden, pleister erop en dóór'

David de Vos is populair als spreker in de evangelische wereld, van Opwekking tot Afrika. Maar hij worstelde ook met depressie en is behandeld door verschillende psychologen. Nu vertelt hij daarover vanaf het podium.

Evangelist Frank Gelens: ‘In Den Haag staan de mensen meer open voor een gesprek dan in bijvoorbeeld Utrecht.'

Deze evangelisten gaan de straat op om reclame te maken voor Jezus: 'Evangelisatie is een lifestyle'

Straatevangelisten duiken in vrijwel elke winkelstraat wel eens op. Maar werkt het ook? Een dag op stap met drie evangelisten in Den Haag. ‘Als ik één ziel voor de Heer kan winnen in de week, zijn dat er al vier per maand.’

Schets van het gebouw dat stichting Frontrunners wil bouwen.

Frontrunners-kerk van Tom de Wal is te groot, oordeelt gemeente. Ondertussen groeit onrust in Dussen

Tom de Wal, leider van Frontrunners, wil in het Noord-Brabantse Dussen een enorm nieuw pand bouwen. Te groot, oordeelt de gemeente, die zes maanden de tijd neemt om over de vergunning te beslissen.