Miriam Goudsmit en haar vier dochters Sanne, Noor, Sofieke en Veerle (vlnr).
Volledig scherm
PREMIUM
Miriam Goudsmit en haar vier dochters Sanne, Noor, Sofieke en Veerle (vlnr). © Thierry Schut

Moeder Miriam is hit op TikTok met filmpjes over gezinsleven: ‘Kind met beperking is geen schande’

Miriam Goudsmit is ‘beroemd’ op TikTok en heeft liefst 65.000 volgers. De 41-jarige moeder en juriste geeft regelmatig een inkijkje in haar gezinsleven. Met vier dochters van wie er eentje meervoudig gehandicapt is, verloopt dat met ups én downs. Ze schetst een realistisch beeld en wil een taboe doorbreken. ,,Het is geen schande als je een kind met een beperking hebt.”

  1. Mariska vond het eng haar zoontje van 910 gram te knuffelen, maar juist dat heeft hem geholpen
    PREMIUM
    Buidelen

    Mariska vond het eng haar zoontje van 910 gram te knuffelen, maar juist dat heeft hem geholpen

    ‘Verwarm handdoeken in de magnetron en wikkel hem in een pedaalemmerzak’, zegt de verloskundige door de telefoon tegen Wesley Hendriks. Plotseling is de bevalling van zijn vriendin Mariska Jansen begonnen- die dan 26 weken zwanger is. Wesley vangt hun zoontje Meadow op, 910 gram licht. De onzekerheid die met hem wordt geboren, blijft ook daarna. „Eén op de drie ouders kampt met depressieve- tot PTSS-achtige klachten, en daar kan ‘buidelen’ bij helpen.”
  2. Iets lastigs of pijnlijks zeggen doe je zo: ‘Deze triggerwoordjes maken simpele zin beladen’
    PREMIUM
    7 stellingen

    Iets lastigs of pijnlijks zeggen doe je zo: ‘Deze trigger­woord­jes maken simpele zin beladen’

    Je grenzen aangeven is niet altijd makkelijk. Trainer Iris Posthouwer (50) tips over hoe je dit ontspannen doet. Ze licht een tipje van de sluier op aan de hand van zeven stellingen, in haar boek Iets met grenzen stellen. ,,Als ik iets lastigs of pijnlijks wil zeggen, gebruik ik de spinazietoon. Die kun je vergelijken met hardop fluisteren op dezelfde manier als wanneer je iemand zou vertellen dat er spinazie tussen zijn tanden zit.”