Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

Nieuws
Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een ‘bouwtechnische tegenvaller’ moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.
anp
donderdag 26 mei 2022 om 19:41
Afbeelding
beeld anp

Uit de brief van Uslu blijkt dat er vorig jaar vanuit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook al een aanvullend bedrag van 271.000 euro beschikbaar is gesteld. Dat had ermee te maken dat de kosten van archeologisch onderzoek hoger uitvielen ‘doordat bij de opgraving meer vondsten dan verwacht zijn gedaan die onderzocht moeten worden’, schrijft de staatssecretaris.

De werkzaamheden aan de koninklijke grafkelder begonnen vorig jaar, na jaren van vertraging. Toen bleek ook al dat de operatie flink duurder uit zou pakken dan voorzien. Er moest bijna 2 miljoen euro worden bijgepast, waarmee de totale rijksbijdrage op 3,6 miljoen euro kwam. Dat zou nu dus uitkomen boven de 4 miljoen. Het Koninklijk Huis droeg vorig jaar 300.000 euro extra bij.

De herinrichting is nodig omdat de crypte bijna vol is. De laatste Oranjes die zijn bijgezet zijn koningin Juliana op 30 maart 2004 en prins Bernhard op 11 december van datzelfde jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Overeenstemming bereikt met NS over deel nieuwe cao, meldt FNV

Vakbond FNV en NS hebben overeenstemming bereikt over een deel van een nieuwe cao, meldt FNV. De vakbond en NS zijn het onder meer eens geworden over een 1 procent hoger loon voor sommige werknemers en dat zij vanaf 1 januari volgend jaar nog eens 1 procent meer verdienen.

Afbeelding

Winst voor Nikkei, beurzen in Hongkong en Sydney dicht

De Nikkei-index in Tokio ging vrijdag omhoog, geholpen door de recordstanden op Wall Street een dag eerder. In onder meer Hongkong, Sydney en Singapore wordt op Goede Vrijdag niet gehandeld. Ook de beurzen in Europa en New York blijven dicht.

Afbeelding

Producentenprijzen opnieuw gedaald in februari

De Nederlandse producentenprijzen zijn in februari met gemiddeld 1,8 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

Afbeelding

Ook Curaçaose ministers testen negatief bij drugstest

Minister-president van Curaçao, Gilmar 'Pik' Pisas, heeft negatief getest op de aanwezigheid van cocaïne en marihuana in zijn bloed. Dat geldt ook voor de andere ministers van zijn partij, de MFK. Alle negen parlementsleden van de partij testten ook negatief.

Afbeelding

NPLV: stop stapeling van problemen in achterstandswijken

Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om 'onorthodoxe maatregelen' om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan.