Terug naar de krant

Acteur Kevin Spacey opnieuw aangeklaagd voor seksueel wangedrag

Leeslijst Nieuws
Aanranding Het gaat om vier gevallen van seksueel wangedrag jegens drie verschillende mannen. Kevin Spacey werd in 2017 ook al beschuldigd van onder meer aanranding in het Verenigd Koninkrijk.
Leeslijst

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey wordt in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor vier gevallen van seksueel wangedrag bij drie mannen, waaronder één geval van verkrachting. Dat heeft het Britse Openbaar Ministerie (CPS) donderdag bekendgemaakt, na onderzoek van de Londense politie. Het vermeende misbruik vond tussen 2005 en 2013 plaats in Londen en in Gloucestershire.

De 62-jarige Spacey werd vijf jaar geleden voor het eerst publiekelijk in verband gebracht met seksueel geweld. Toen beschuldigde de Amerikaanse acteur Anthony Rapp (50) Spacey ervan hem in 1986 op een feestje seksueel te hebben misbruikt. Rapp was toen slechts veertien jaar oud, Spacey 26. Spacey bood Rapp op Twitter zijn excuses aan, maar zei zich niets van de gebeurtenis te herinneren. Vlak daarna kwam hij uit de kast als homo — een opmerkelijke timing, die hem op veel kritiek kwam te staan.

Later in 2017 meldde het toonaangevende Londense theater The Old Vic dat maar liefst twintig verschillende mannen de Oscar-winnende acteur tussen 1995 en 2013 van twintig aparte gevallen van seksueel wangedrag hadden beschuldigd. Spacey was tussen 2004 en 2015 de artistiek directeur van het het theater. Na intern onderzoek van het productiehuis van de populaire politieke dramaserie House of Cards moest hij onder meer afstand nemen van zijn rol als antiheld Frank Underwood.

Rechtszaal

Hoewel Spacey zich volgens de resultaten van het interne onderzoek inderdaad schuldig had gemaakt aan seksueel wangedrag, blijft de Oscarwinnaar schuld ontkennen. Voorlopig is in geen van de vele rechtszaken tegen hem zijn ongelijk bewezen. Vorig jaar besloot een rechter in Manhattan nog dat een man — die eveneens beweert als veertienjarige door Spacey te zijn misbruikt — niet anoniem een rechtszaak tegen Spacey kan aanspannen.

De massagetherapeut die beweerde dat Spacey hem in 2016 had gedwongen zijn genitaliën aan te raken, overleed in 2019 vlak voor de rechtszitting. In hetzelfde jaar ging er ook een streep door een strafzaak tegen Spacey omdat het vermeende slachtoffer weigerde een getuigenis af te leggen. Het slachtoffer was in 2016 door Spacey dronken gevoerd in een club, beweerde hij, en vervolgens seksueel misbruikt. Hij was toen 18 jaar.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in