Moskou zegt aanval Oekraïne expres te vertragen voor evacuaties

Nieuws
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zegt het offensief in Oekraïne met opzet te vertragen. Door langzamer aan te vallen, is er ruimte en tijd voor Oekraïense burgers om geëvacueerd te worden. Sjojgoe laat aan het Russische staatspersbureau RIA weten dat Russische troepen nooit burgers of civiele infrastructuur beschieten.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 12:53
Afbeelding
beeld anp

Sjojgoe kondigt ‘wapenstilstanden en humanitaire corridors’ aan om de bevolking uit omsingelde plaatsen te krijgen. Volgens de defensieminister gaat dit ten koste van het aanvalstempo, maar doet het Russische leger dat expres om burgerslachtoffers te voorkomen. Sjojgoe beschuldigt Oekraïne ervan burgers als menselijk schild in te zetten.

Volgens Britse en Oekraïense inlichtingen zijn de gevechten bij de omsingelde stad Severodonetsk dinsdag juist heviger geworden. De Verenigde Naties registreerden sinds de Russische inval zeker meer dan 3000 Oekraïense burgerdoden. De Oekraïense hoofdaanklager doet onderzoek naar meer dan 13.000 zaken van misdaden door het Russische leger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant.

Afbeelding

Kinderen in België verwerkt met sperma gedoneerd voor onderzoek

In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisat..

Afbeelding

AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen.

Afbeelding

Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd.

Afbeelding

Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

Giorgio Armani staat open voor een 'fusie of beursgang' van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

Afbeelding

Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.