Verdachten Marengo-proces willen strafeisen in vrijheid afwachten

Nieuws
Het omvangrijke liquidatieproces Marengo maakt zich op voor de volgende fase in de zaak: de strafeisen van het Openbaar Ministerie tegen de zeventien verdachten, op 8 juni. Twee advocaten vroegen de rechtbank dinsdag tijdens de laatste openbare zitting voor de aanvang van het requisitoir nog om de vrijlating van hun cliënten.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 12:55
Afbeelding
beeld anp

Een van de verzoeken tot vrijlating of schorsing van de hechtenis kwam van Mohamed El A., hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord en moordpogingen. Volgens El A. ligt het echter heel anders. Hij zou - met gevaar voor eigen leven - moorden hebben geprobeerd te voorkomen. Zo heeft hij naar eigen zeggen gewaarschuwd voor een aanslag op advocaat Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het Marengoproces. Wiersum in september 2019 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam.

El A. geeft toe dat hij een verleden in de criminaliteit heeft, maar bezwoer de rechtbank dat hij dat definitief de rug toe heeft gekeerd. Hij is bezig met het opzetten van de ‘Stichting ex-Marengo’, waarmee hij jongeren wil waarschuwen niet de criminaliteit in te gaan. ‘Met de oprichting van deze stichting heb ik openlijk afstand gedaan van de criminaliteit’, vertelde hij de rechters.

Slotbetoog

De rechtbank gaat op een later moment, maar voor 8 juni, beslissen over de hechtenis en andere verzoeken van de advocaten die deze en afgelopen week zijn gedaan.

Vanaf volgende maand gaat het OM in een slotbetoog van in totaal negen dagen het bewijs uiteenzetten. Dat verhaal zal uitmonden in de strafeisen tegen de verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi. Het bewijs bestaat overwegend uit een gigantische hoeveelheid communicatie tussen de verdachten onderling. Daarnaast spelen de verklaringen van kroongetuige Nabil B. een cruciale rol.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De strafzaak is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere ernstige incidenten. Nadat justitie bekend had gemaakt dat het over een kroongetuige beschikte, werd diens broer doodgeschoten in Amsterdam-Noord. In september 2019 werd B.’s advocaat Wiersum doodgeschoten. In juli vorig jaar volgde in de binnenstad van Amsterdam de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die sinds de zomer van 2020 optrad als adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Acht jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

Afbeelding

Oorlogskabinet Israël weer bijeen om aanpak Iran te bespreken

Het Israëlische oorlogskabinet komt dinsdag bijeen. Er wordt dan opnieuw overlegd over hoe gereageerd moet worden op de grote Iraanse drone- en raketaanval van afgelopen weekend, zegt een ingewijde tegen Reuters.

Afbeelding

Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit.

Afbeelding

Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

Afbeelding

Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

Afbeelding

VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten.