Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus

Noord-Korea gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Dat melden staatsmedia maandag, nadat het land vorige week voor het eerst erkende met een ‘explosieve’ corona-uitbraak te kampen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezoekt een apotheek in de hoofdstad Pyongyang.Beeld AP

De regering besloot eerder al tot de distributie van medicijnen uit de nationale voorraden, maar de verspreiding via apotheken zou volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet goed verlopen. Er zijn daar geen andere opslagruimtes voor medicijnen dan de vitrines, en de verkopers hebben geen goede sanitaire kleding. Reden voor Kim om de ‘krachtige troepen’ van het medische korps van het leger in te zetten om ‘de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren’.

Noord-Korea melde maandag dat bij 392.920 inwoners koortssymptomen zijn vastgesteld. Een dag eerder was sprake van bijna 300 duizend nieuwe koortsgevallen. Acht mensen met koorts zijn in de afgelopen 24 uur overleden, aldus staatspersbureau KCNA. Dat brengt het totaal aantal doden op vijftig sinds donderdag, toen voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus werd gemeld. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gerapporteerd. 

Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land die inmiddels 1,2 miljoen inwoners zou hebben getroffen. Momenteel zouden er 564.860 mensen in quarantaine zitten. Of die mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal op covid-19 te testen.

Nauwelijks vaccins

Noord-Korea vertrouwt vooralsnog vooral op het isoleren van mensen die symptomen vertonen. Maar experts maken zich zorgen omdat er nauwelijks vaccins voorhanden zijn in het land met 26 miljoen inwoners. Eerder weigerde het land een door de Verenigde Naties aangeboden vaccinatieprogramma. 

Eerder gaf het land niet toe dat er ook maar één coronageval was vastgesteld. Dat dit nu is veranderd, ‘is een vraag om hulp’, zei Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, vrijdag tegen de Volkskrant. ‘Ik denk dat het regime bang is dat het de situatie niet meer onder controle kan houden. Dat er te veel zieken en doden komen, mogelijk ook onder de elite.’

Na twee jaar gesloten grenzen is het land economisch verzwakt, aldus Breuker. Handel met buurland China was in januari hervat, maar sindsdien is de grens weer gesloten. ‘Er is sprake geweest van maatschappelijke onrust, met verhalen over relletjes door voedseltekorten. Aan van alles is gebrek, de ziekenhuizen zijn onvoldoende bevoorraad. Mogelijk was twee jaar isolatie echt het maximum en heeft het land daarom hulp nodig.’