Direct naar artikelinhoud

Grote inhaalslag voor de horeca, maar prijs biertje blijft stijgen

De horeca herstelt in razend tempo van de afgelopen twee coronajaren. ING spreekt zelfs van ‘op volle kracht vooruit’ in een nieuw rapport. De sector is komend jaar alweer terug op pre-coronaniveau, is de verwachting. Ondertussen blijft de prijs van een biertje stijgen.

Terrasjesweer op een plein in Eindhoven zorgt voor drukte bij de horecaBeeld ANP / Owen O'Brien

Er vindt in 2022 volgens het rapport ‘een grote inhaalslag’ plaats van etentjes, cafébezoeken en feesten buiten de deur. Daarnaast profiteert de horecasector van verschillende grote evenementen in Nederland, zoals Koningsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta.

ING-sectoreconoom Katinka Jongkind schrijft: ‘De vooruitzichten voor de horeca zijn rooskleuriger dan de afgelopen twee jaren. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de lockdown tot mei duurde, werden eind februari 2022 vrijwel alle beperkende maatregelen opgeheven en mocht alles weer open. Voor 2022 verwachten we voor de horeca dan ook een volumegroei tussen de 30 procent en 35 procent.’

Ondanks de sterke groei is de horecasector eind 2022 naar verwachting nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019, aldus de expert. ‘Daar zal pas in 2023 sprake van zijn met een verwachte volumegroei rond de 10 procent.’

Grote verschillen

Jongkind benadrukt wel dat er binnen de horecasector grote verschillen in de mate van herstel zijn. Zo werden bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet, zoals cafetaria’s en fastfoodrestaurants, relatief minder hard geraakt door de lockdowns en hebben zij dus een voorsprong bij de opleving.

Nu alle beperkende maatregelen voor restaurants zijn opgeheven, zal de omzet redelijk snel herstellen. Ook voor cafés en het nachtleven - discotheken en nachtclubs - zijn de vooruitzichten dit jaar goed. Bij hotels duurt het herstel volgens de sectoreconoom langer. Dit komt met name doordat de terugkeer van de zakelijke en intercontinentale reiziger nog enigszins achterblijft.

Tot slot zijn er zorgen over de kosten. Naast hogere personeels- en energiekosten kampt de horecasector dit jaar ook met hogere inkoopprijzen van onder meer bier, koffie, brood, vlees, olie en boter. Naar verwachting gaan de prijzen in de horeca dit jaar nog eens met meer dan 3 procent omhoog, aldus ING. ‘De vraag is in hoeverre de kosten een-op-een aan de klant kunnen worden doorberekend, zonder de klant weg te jagen.’

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, ziet nog steeds veel beren op de weg, zegt hij in een eerste reactie. “Op dit moment heeft 50 procent van de horeca nog een negatief eigen vermogen.” Daarnaast moeten horecabedrijven vanaf oktober 2022 beginnen met het terugbetalen van de belastingschuld, brengt Willemsen in herinnering. “Dus wij zien nog steeds een ander scenario.” De voorzitter wil eerst het ING-rapport lezen voordat hij uitgebreid reageert.