Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Goals Openda voorkomen overwinning in laatste Ajaxwedstrijd onder Ten Hag

Ajax heeft de bij de club vertrekkende trainer Erik ten Hag geen overwinning als afscheidscadeau mee kunnen geven in zijn laatste wedstrijd voor de club. In een vermakelijk duel waar niets meer op het spel stond, deelden de ploegen de punten: 2-2. 

Goals Openda voorkomen overwinning in laatste Ajaxwedstrijd onder Ten Hag
Beeld ANP

Afgelopen woensdag was de landstitel al veiliggesteld door de gewonnen thuiswedstrijd tegen Heerenveen. En dat was achteraf maar goed ook voor de Amsterdammers. Vitesse-Ajax was een paar weken geleden nog ingeschat als mogelijk cruciaal in de titelrace. Met de uitslag van zondagmiddag had dat grote gevolgen kunnen hebben.

Door het gelijkspel tegen Vitesse en het missen van grote kansen werd een andere doelstelling op de lauwe zondagmiddag ook niet gehaald. De landskampioen wilde een seizoentotaal van honderd doelpunten halen zoals vijftien keer eerder in de historie. Dat lukte niet, Ajax bleef steken op 98 goals.

Misschien waren het de benen die zwaar waren na de kampioensfestiviteiten van afgelopen woensdag. De nieuwe trainer van Manchester United Erik ten Hag probeerde er aan de kant nog alles te doen, hij coachte haast net zo fanatiek als in al zijn eerdere 141 competitiewedstrijden dat hij langs de kant stond bij Ajax. En ook aan aanvoerder Dusan Tadic lag het niet. De nooit opgevende Serviër pepte zijn teamgenoten een kwartier voor tijd nog eens op langs de zijlijn alsof de titel nog binnengehaald moest worden. Het bleek niet genoeg voor een overwinning.

Twee debutanten

Ten Hag gunde wat opvallende namen een basisplaats, maar niet veel. Jay Gorter maakte zijn eredivisiedebuut voor Ajax, net als invaller Anass Salah-Eddine. En ook Youri Regeer, Devyne Rensch, Liam van Gelderen kregen speeltijd in de Gelredome waar tegenstander Vitesse slechts vocht voor een gunstige plek in de play-offs voor Europees voetbal.

Brian Brobbey, een van de spelers op wie Ajax ook volgend seizoen hoopt te kunnen rekenen, opende de score na een fraaie assist van aanvoerder Dusan Tadic. De spits had ook de 2-0 op de schoen net na rust maar Vitesse-doelman Schubert redde. Daarna kwam Vitesse dat dit seizoen vooral indruk maakte in de Conference League, terug met twee goals van Loïs Openda die zes van de laatste negen Vitesse-goals maakte. Zowel Steven Berghuis als Dusan Tadic en Edson Alvarez zagen een inzet nog op de lat uiteenspatten. Een kopbal van diezelfde Edson Alvarez – ook al recent scorende tegen AZ en Heerenveen – voorkwam drie minuten voor tijd nog een nederlaag voor Vitesse. 

En zo speelde Ten Hag in zijn laatste wedstrijd als trainer van Ajax ternauwernood gelijk en sloot hij zijn succesvolle periode als Ajax niet heel feestelijk af.  De succesvolle oefenmeester die de club succes bracht op zelfs het hoogste Europese podium verloor zondagmiddag van dezelfde tegenstander als waar hij zijn eerste wedstrijd als Ajax-trainer verloor. Toch is in die vier jaar alles anders geworden in Amsterdam. 

Ajax bedankt Ten Hag met een afscheidsvideo op social media. 

Live

  1. Uitslagen Eredivisie

    Het eredivisieseizoen 2021-2022 zit erop. Ajax zal ook volgend jaar tegen Sparta spelen, dat zich wist te handhaven door een overwinning op FC Utrecht. Willem II degradeert, terwijl Heracles zich mag opmaken voor de nacompetitie. 

    Alle uitslagen op een rij:

    Vitesse-Ajax: 2-2
    Willem II-FC Utrecht: 3-0
    NEC-Fortuna: 0-1
    Heracles-Sparta: 1-3
    PEC-PSV: 1-2
    Feyenoord-FC Twente: 1-2
    AZ-RKC: 1-3
    sc Heerenveen-Go Ahead: 3-1
    FC Groningen-SC Cambuur: 2-3

  2. 90 + 3. Afgelopen!

    Het seizoen zit erop. Erik ten Hag neemt afscheid met een 2-2 gelijkspel bij Vitesse. 

  3. 90 + 2. Álvarez op de lat

    Bijna wist Ajax de overwinning alsnog over de streep te trekken. Een inzet van, opnieuw, Edson Álvarez eindigt op de lat. De Amsterdammers moeten genoegen nemen met een gelijkspel bij Vitesse. 

  4. 87. Goal Ajax (2-2)

    Edson Álvarez kopt een corner van Berghuis binnen: 2-2. De Mexicaan is op dreef, hij scoorde ook al in de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen. 

    De goal valt in een fase waarin de ruimtes op het veld steeds groter worden en beide ploegen zich inspannen om nog een doelpunt te maken. 

  5. 83. Grote kans Tadić

    Daar komt Vitesse goed weg. Een inzet van Tadić glipt door de handen van keeper Schubert, maar de lat brengt redding. De rebound is voor Daramy, maar zijn schot wordt gekeerd. 

    Bij de daaropvolgende corner schuift Álvarez de bal net naast. Ajax zet aan om een nederlaag te voorkomen. 

    Beeld ANP
  6. 79. Dubbele wissel Ajax

    Ten Hag zet zijn laatste wisselmoment in om Van Gelderen en Daramy binnen de lijnen te brengen. Brobbey en Regeer - die even daarvoor kramp kreeg - gaan naar de kant. 

  7. 78. Schot Berghuis

    Berghuis probeert maar weer eens van afstand. Een eerder schot spatte op de lat uiteen. Zijn tweede poging zeilt een metertje over. Stand is nog altijd 2-1 in het voordeel van Vitesse

  8. 77. Kansen voor Vitesse

    Vitesse neemt geen gas terug in de slotfase van de wedstrijd. Waar een paar minuten eerder Manhoef de bal net aan zich voorbij zag gaan, is het nu Openda die opduikt in het strafschopgebied

    Hij krijgt de bal alleen niet onder controle, bovendien was het buitenspel. 

  9. 73. Gele kaarten voor Klaassen en Blind

    Blind reageert woedend richting scheidsrechter Nijhuis, die fluit voor een overtreding van Brobbey op Buitink. Ook Klaassen toont zijn onvrede richting de scheidsrechter. De protesten leveren beide spelers een gele kaart op.  

  10. 68. Gorter voorkomt hattrick Openda

    Opnieuw een grote kans voor Vitesse. Openda staat helemaal vrij in het strafschopgebied, maar ziet zijn inzet overgetikt door Gorter. 

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  11. 67. Brobbey stuit op Schubert

    In een poging Ajax weer op gelijke hoogte te zetten stuit Brobbey op doelman Schubert. Beiden hebben wat last na deze confrontatie, maar kunnen de wedstrijd gewoon voortzetten. 

  12. 63. Dubbele wissel Ajax

    Een debutant aan Ajax-zijde: Anass Salah-Eddine komt het veld in voor Tagliafico, die vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelt. 

    Ook Rensch wordt naar de kant gehaald, voor hem komt Kudus in het veld. Dit betekent dat Álvarez nu samen met Blind het centrum van de verdediging vormt.

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  13. 57. Wissel Ajax

    Ook Ten Hag grijpt in. Voor Sébastien Haller zit het seizoen erop. De Ivoriaanse spits maakt plaats voor Davy Klaassen. 

  14. 53. Dubbele wissel Vitesse

    Twee nieuwe krachten aan de kant van Vitesse. Domgjoni maakt plaats voor Grbic en ook Buitink komt binnen de lijnen. Hij vervangt Vroegh. 

  15. 56. Goal Vitesse (2-1)

    Openda werkt niet mee aan een feestelijk seizoensslot voor Ajax. Kort na de gelijkmaker schiet de spits ook de 2-1 in de touwen. Een afgeketst schot komt voor de voeten van de Belgische voetballer terecht. Gorter weet de eerste inzet te keren, maar ziet de bal daarna alsnog in het dak van het doel verdwijnen. (2-1) 

  16. 52. Tadić probeert het vanaf de aftrap

    Dušan Tadić wil na de gelijkmaker direct orde op zaken stellen en probeert het met een schot vanaf de aftrap. Keeper Schubert staat ver voor zijn doel, maar de inzet gaat naast. 

  17. 51. Goal Vitesse (1-1)

    Openda brengt de spanning terug in de wedstrijd. De spits schuift de bal na een voorzet van Manhoef achter de debuterende Gorter. Het is de zeventiende goal van de Vitessespits dit seizoen. (1-1) 

    Beeld ANP
  18. 46. Tweede helft begonnen

    Ajax en Vitesse zijn met dezelfde elf spelers begonnen aan de tweede helft. Dat levert direct een kansje op voor Brobbey, maar de spits stuit op doelman Schubert. 

  19. Alfred Schreuder met titel Club Brugge op zak naar Ajax

    Alfred Schreuder heeft zondagmiddag met Club Brugge de landstitel veroverd in België. De coach die deze zomer het stokje van Ten Hag overneemt bij Ajax, zag zijn ploeg in de play-offs met 3-1 winnen bij Antwerp. Brugge is daardoor niet meer in te halen door concurrent Union. Het is de derde titel op rij voor Club Brugge. 

  20. Tussenstanden Eredivisie

    Terwijl Ajax en Vitesse zonder druk kunnen voetballen, is het op andere velden nog heel spannend. Dit zijn de ruststanden

    PEC Zwolle - PSV: 1-1
    Feyenoord- FC Twente: 0-2
    AZ - RKC Waalwijk: 1-1
    Willem II - FC Utrecht: 1-0
    SC Heerenveen - Go Ahead Eagles: 1-0
    FC Groningen - SC Cambuur: 0-1
    Heracles - Sparta: 0-1
    NEC - Fortuna Sittard: 0-1

    Met deze standen valt het doel voor Willem II en moet Heracles, dat zich lang veilig waande, alsnog nacompetitie spelen. 

  21. 45+1. Rust

    De eerste helft zit erop. Ajax gaat met een verdiende voorsprong de kleedkamers in. Brobbey is de maker van het enige doelpunt tot nu toe. 

  22. 45. Vrije trap Tadić net naast

    Vlak voor de rust krijgt Ajax nog een goede mogelijkheid via Tadić. De aanvoerder neemt een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Tadić mikt op de verre bovenhoek, maar zijn inzet vliegt net over het doel. 

  23. 36. Pijn bij Haller

    Het spel ligt even stil na een botsing tussen Bazoer en Haller. De laatste grijpt naar z'n hoofd, maar kan verder spelen. 

    Na een veelbelovende openingsfase, kabbelt de wedstrijd nu een beetje voort. Grote kansen zijn er de laatste tien minuten niet meer geweest. 

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  24. 28. Foutje Rensch niet bestraft

    Devyne Rensch laat de bal net buiten het strafschopgebied van zijn voet springen. Openda pikt op, maar zijn inzet wordt geblokt door Daley Blind.  

  25. 24. Geel voor Álvarez

    Álvarez krijgt de eerste prent van de wedstrijd na een tackle op Openda. Met de tackle voorkwam de Mexicaan een snelle uitbraak van Vitesse.

  26. 24. Op jacht naar records

    Mocht het Ajax lukken om vier doelpunten te maken in Arnhem, passeert de ploeg de magische grens van 100 doelpunten in één Eredivisieseizoen. 

    De voortekenen lijken gunstig; Ajax speelde dit seizoen al twee keer tegen Vitesse, één keer in de competitie en één keer in de halve finale van de KNVB-beker. Beide wedstrijden eindigden in 5-0, in het voordeel van de Amsterdammers. 

  27. 18. Appèl voor hands Tadić

    Tadić krijgt de bal in het strafschopgebied van Ajax tegen zijn arm geschoten. Vitesse wil een strafschop, maar daar is volgens Nijhuis geen sprake van. De Ajaxcaptain houdt zijn armen strak langs het lichaam. 

  28. 16. Goal Ajax (0-1)

    Brian Brobbey brengt Ajax op voorsprong. Dusan Tadić geeft de bal mee aan de lopende Ajaxspits en die wipt de bal over de doelman heen. (0-1)

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  29. 13. Kans Openda

    Openda ontsnapt even aan de aandacht van de Ajaxverdediging en loopt met de bal op het doel af. De aanvaller wacht niet op hulp van medespelers en schiet zelf. Zijn inzet gaat voorlangs. 

    Beeld ANP
  30. 11. Ajax domineert in openingsfase

    Er mag dan niet zoveel meer op het spel staan, Ajax lijkt niet van plan om het heel rustig aan te doen. Het team zet vanaf de eerste minuten druk en dat levert veel balbezit op. Vitesse is nog amper in de buurt van het doel van Gorter geweest. 

  31. 5. Eerst grote kans Ajax

    Ajax moet na vijf minuten eigenlijk al de score openen. Een poging van Brobbey wordt geblokt, waarna de bal voor de voeten van Tadic komt. De aanvoerder schiet de bal net naast het doel. 

  32. 1. De bal rolt

    Ajax heeft voor de laatste keer dit seizoen afgetrapt voor de wedstrijd. Bas Nijhuis is vandaag de scheidsrechter in Arnhem. 

  33. Erehaag Vitesse

    Vitesse eert Ajax voorafgaande aan de wedstrijd met een erehaag voor de kampioen. 

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  34. Mazroui en Timber niet bij selectie

    Noussair Mazroui en Jurriën Timber ontbreken bij Ajax. Timber loopt al lange tijd met klachten en krijgt daarom rust, zo legde coach Erik ten Hag uit voor de camera bij ESPN. Mazraoui, die naar Bayern Munchen vertrek, kwam zondag ziek binnen. Hij heeft zijn laatste minuten als Ajaxspeler dus al gemaakt. 

  35. Weinig op het spel

    Waar op sommige velden nog gestreden wordt voor Europese tickets en tegen degratie, staat er in het Gelredome deze middag niet meer zoveel op het spel. Vitesse is al zeker van de play-offs, waarin gespeeld wordt om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Ajax kroonde zich woensdag tot kampioen, na een 5-0 zege op Heerenveen

  36. Opstelling Vitesse, Bazoer treedt aan tegen oude club

    Bij Vitesse treedt Bazoer aan tegen zijn oude werkgever. Verder stelt coach Thomas Letsch de volgende spelers op:

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Ajax start met Gorter op doel. Klaassen, Timber en Mazraoui op de bank

    Jay Gorter verdedigt het doel van Ajax in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. De 21-jarige keeper maakt in de Gelredome zijn debuut als basisspeler in de Eredivisie. Maarten Stekelenburg neemt plaats op de bank, net als Davy Klaassen.

    Ajax verzekerde zich woensdag al van de 36e landstitel. Brian Brobbey, Youri Regeer, Kenneth Taylor en Devyne Rensch hebben een basisplaats gekregen van de vertrekkende trainer Erik ten Hag. Noussair Mazraoui maakt geen deel uit van de selectie. Hij speelt volgend seizoen voor Bayern München. Ook Jurriën Timber ontbreekt.

    Opstelling Ajax: Gorter; Regeer, Rensch, Blind en Tagliafico; Álvarez, Berghuis, Tadic en Taylor; Brobbey en Haller.

    Opstelling Vitesse: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Cornelisse, Manhoef, Domgjoni, Bero, Tronstad, Vroegh en Openda

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Welkom in het liveblog voor de wedstrijd van Ajax tegen Vitesse

    Welkom in het liveblog van de wedstrijd Vitesse - Ajax. Ajax werd woensdag al landskampioen, en de Arnhemmers zijn al verzekerd van deelname aan de play-offs. Kan Ajax het kampioensgevoel volhouden?

    De wedstrijd begint om 14.30. Bas Nijhuis verzorgt de arbitrage.