LIVE. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne

Volg hier alle recente ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de voet.

red
Dominick Rombouts
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 

Zeker 1 dode en 9 gewonden na Russische aanvallen in zuiden van Oekraïne

Na Russische aanvallen op de Oekraïense regio Dnipropetrovsk, in het zuiden van het land, is zeker één persoon om het leven gekomen. Ook negen anderen raakten gewond, zo maakt gouverneur Serhi Lysak vrijdag bekend.
In het zuidoosten van de stad Dnipro werd een vrouw gedood, aldus de gouverneur op berichtendienst Telegram. "Een gebouw van vijf verdiepingen heeft vuur gevat in Dnipro. Het is gedeeltelijk verwoest. Mogelijk liggen er mensen onder de brokstukken", aldus Lysak, die ook melding maakt van schade in een zuidwestelijke wijk van de stad.
Volgens burgemeester Borys Filatov zijn bij die aanval ook negen anderen gewond geraakt.
Voorts zei ook de gouverneur van de Russische grensregio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, 25 Oekraïense drones te hebben onderschept tijdens de nacht van donderdag op vrijdag. Er zijn geen slachtoffers, maar wel schade aan verschillende gebouwen, klinkt het. 

Poolse man opgepakt voor hulp bij voorbereiding van mogelijke aanslag op Zelenski

In Polen is een man opgepakt die ervan verdacht wordt de Russische spionagediensten te hebben voorzien van informatie, die kan worden gebruikt om "een mogelijke aanslag" op de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor te bereiden. Dat hebben het Poolse en het Oekraïense parket donderdag meegedeeld.
De verdachte heeft de Poolse nationaliteit en wordt geïdentificeerd als Pawel K. Volgens het Poolse parket zou hij "informatie hebben verzameld en verstrekt voor de militaire inlichtingendiensten van de Russische federatie". Het zou meer bepaald gaan om inlichtingen over de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Rzeszow. 
De man werd woensdag al opgepakt. De Poolse autoriteiten kwamen hem op het spoor dankzij informatie van het Oekraïense parket. 
De luchthaven in Rzeszow, in het zuidoosten van Polen, ligt op ongeveer 90 kilometer van de grens met Oekraïne. De luchthaven is een belangrijk aankomst- en vertrekpunt voor westerse politici die naar Kiev reizen, maar speelt ook een belangrijke rol bij wapenleveringen.

Moskou hekelt dat er geen bewijs is van spionage na arrestatie van 2 spionnen in Duitsland

Rusland hekelt dat Berlijn geen "bewijs" heeft voorgelegd aan de Russische ambassadeur toen die donderdag werd ontboden op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur moest tekst en uitleg komen geven nadat woensdag in Beieren twee vermoedelijke Russische spionnen werden opgepakt die sabotage-acties planden.
"Er werd geen enkel bewijs voorgelegd om de plannen van de arrestanten en hun mogelijke banden met vertegenwoordigers van Russische structuren te bewijzen", zei de Russische ambassade in Duitsland op X (voorheen Twitter). Die deed de beschuldigingen ook af als "absurd en belachelijk".
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock riep donderdag de Russische ambassadeur in Berlijn op het matje. Dat gebeurde nadat woensdag in Beieren twee vermoedelijke Russische spionnen werden opgepakt die sabotage-acties planden.
De twee mannen, die ook de Duitse nationaliteit hebben, worden er door het Duitse antiterreurparket van verdacht sabotages gepland te hebben, onder meer tegen Amerikaanse militaire installaties. Volgens Der Speigel observeerden ze een Amerikaanse basis in Grafenwöhr. Bedoeling was zo de militaire steun aan Oekraïne te ondermijnen.

NAVO werkt aan de mogelijkheid van meer luchtverdediging naar Oekraïne, zegt Stoltenberg

De NAVO werkt aan het sturen van meer luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Groep van Zeven (G7) grote democratieën.
"We hebben gegevens verzameld over de verschillende luchtverdedigingssystemen die we in de NAVO hebben en ons gericht op de Patriot-systemen. En we werken samen met bondgenoten om ervoor te zorgen dat ze een aantal van hun systemen opnieuw inzetten in Oekraïne," vertelde hij aan verslaggevers.

"Ik voel me bemoedigd door de inzet en de vastberadenheid van de NAVO-bondgenoten om op te komen voor Oekraïne", voegde hij eraan toe. Hij zei bemoedigende signalen te zien dat het Amerikaanse Congres binnenkort misschien een hulppakket voor Oekraïne zal vrijmaken ter waarde van 60,84 miljard dollar.

Rusland kan over 5 tot 8 jaar klaar zijn om NAVO aan te vallen, zegt Duitse luitenant-generaal 

Rusland kan over vijf tot acht jaar militair klaar zijn om NAVO-landen aan te vallen als het daarvoor kiest, zei de hoogste militaire functionaris van Duitsland, zodra het zijn strijdkrachten, die getroffen zijn door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, weer heeft opgebouwd.
"Tegen die tijd, gebaseerd op onze analyse, zal Rusland zijn eigen strijdkrachten zodanig hebben opgebouwd dat een aanval op NAVO-grond mogelijk zou kunnen zij", vertelde luitenant-generaal Carsten Breuer aan verslaggevers tijdens een bezoek aan Polen. "Ik zeg niet dat het zal plaatsvinden, maar dat het mogelijk zou kunnen zijn", zei hij woensdag laat.

Oekraïne eist aanval op Russisch militair vliegveld op in de Krim

Oekraïne heeft donderdag een aanval opgeëist op een Russisch militair vliegveld in Dzjankoj op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Moskou werd geannexeerd.

"Een succesvolle operatie van de Oekraïense strijdkrachten op het militaire vliegveld van Dzjankoj" resulteerde in de "vernietiging of ernstige schade" aan raketlanceersystemen, radarapparatuur en een luchtverdedigingscontrolecentrum, zei de Oekraïense militaire inlichtingendienst (GUR) op Telegram. 

Moskou heeft tot nu toe geen officiële commentaar gegeven, maar militaire bloggers en Russische media meldden de dag ervoor dat er dinsdagavond een Oekraïense aanval had plaatsgevonden op de Russische militaire basis Dzjankoj. Vermoedelijke video's van de aanval, geplaatst op sociale netwerken, tonen indrukwekkende explosies midden in de nacht.
 

Oekraïne vraagt bedrijven en gezinnen om energieverbruik te minderen

Het Oekraïense ministerie van Energie heeft donderdag de bevolking en bedrijven opgeroepen om het elektriciteitsverbruik te beperken na recente Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van het land.

"We vragen consumenten, zowel gezinnen als bedrijven, om het gebruik van energieverslindende apparaten tijdens de piekuren (van 19.00 tot 22.00 uur) te beperken", aldus het ministerie. Dat verwees naar de "aanzienlijke schade aan het elektriciteitsnetwerk" na de Russische aanvallen, een "scherpe daling van de temperaturen" en "de daaruit voortvloeiende toename van de belasting van het elektriciteitsnetwerk".

Rusland voerde recent de aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur op. Daarbij werd onder meer een elektriciteitscentrale in het gebied rond de Oekraïense hoofdstad Kiev verwoest.
 

Premier Oekraïne waarschuwt de VS dat er een "derde wereldoorlog" komt als steunpakket niet gestemd geraakt 

De Oekraïense premier Denys Shmyhal heeft de BBC verteld dat er een "Derde Wereldoorlog" zal uitbreken als Oekraïne het conflict met Rusland verliest, terwijl hij er bij het Amerikaanse Congres op aandrong om een wetsvoorstel voor buitenlandse hulp, dat al zo lang op zich laat wachten, goed te keuren.

Denys Shmyhal toonde zich "voorzichtig optimistisch" dat de Amerikaanse wetgevers de felbevochten maatregel, waarin 61 miljard dollar is gereserveerd voor Kiev, zouden goedkeuren. Het Huis van Afgevaardigden stemt zaterdag over het pakket. Het voorstel omvat ook financiering voor Israël en de Indo-Pacific.

We hebben dit geld gisteren nodig, niet morgen, niet vandaag", zei premier Shmyhal over de Amerikaanse veiligheidssteun in een gesprek met BBC woensdag. "Als we niet beschermen... zal Oekraïne vallen," voegde hij eraan toe. "Dus het wereldwijde veiligheidssysteem zal vernietigd worden... en de hele wereld zal op zoek moeten gaan naar... een nieuw veiligheidssysteem. Of, er zullen veel conflicten zijn, veel van dit soort oorlogen, en uiteindelijk zou het kunnen leiden tot de Derde Wereldoorlog."

Het is niet de eerste keer dat Oekraïne zo'n alarmerende waarschuwing de wereld instuurt over de gevolgen van een mogelijke nederlaag. Vorig jaar zei president Volodymyr Zelensky dat als Rusland het conflict zou winnen, het vervolgens Polen zou kunnen binnenvallen en de Derde Wereldoorlog zou kunnen uitlokken.
De Oekraïense premier Denys Shmyhal in Washington DC woensdag.
De Oekraïense premier Denys Shmyhal in Washington DC woensdag.

Als Rusland ook deze plaats verovert, dan komt droom Poetin dichtbij

Chasiv Yar is het volgende grote doel van het Russische leger, zegt de Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski. Als Rusland ook die plaats verovert, dan komt de droom van Poetin dichtbij. En dat liefst voor 9 mei. Lees hier meer.






Zelenski vraagt "alles wat kan helpen om de frontlinie vast te houden"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdagavond de Europese leiders op een top in Brussel dringend om meer luchtverdedigingssystemen, wapens, munitie en ander militair materieel gevraagd. "Alles wat helpt om de frontlinie vast te houden".
Zelenski opende zijn traditionele videotoespraak op de top met de nieuwe Russische raketaanvallen op Tsjernihiv, waarbij eerder op de dag zeventien mensen om het leven kwamen. "Het weerspiegelt wat onze grootste nood is: de nood aan luchtverdediging", zei de president, die opnieuw de parallel trok met de doeltreffende afweer van de Iraanse luchtaanval door Israël en zijn bondgenoten. "Onze Oekraïense lucht verdient dezelfde beveiliging". 
Duitsland kondigde zaterdag aan een extra Patriot-systeem naar Oekraïne te sturen. De Nederlandse premier Mark Rutte kondigde daarop aan dat hij opnieuw gaat kijken of zijn land "de pijngrens" nog wat kan opschuiven. 
Zelenski betreurt dat de Europese Unie nog steeds niet de beloofde één miljoen stuks munitie leverde. Ook de Litouwse president Gitanas Nauseda stoorde zich eraan dat er niet steeds grote dadendrang blijkt te zijn om Oekraïne te blijven ondersteunen. "We nemen beslissingen, maar voeren ze niet uit (...) en de tijd tussen de besluitvorming en de implementatie neemt enkele, en soms nog meer maanden in beslag".
 

Zelenski: Oekraïense militairen vielen Russisch vliegveld op bezette Krim aan

President Volodimir Zelenski heeft woensdag bevestigd dat het Oekraïense leger een Russisch vliegveld in de bezette Krim heeft aangevallen.
"Vandaag hebben de Oekraïense strijdkrachten een nauwkeurige aanval uitgevoerd op de bezetters in Dzhankoi, op een vliegveld," zei Zelenski in opmerkingen bij zijn nachtelijke videotoespraak.

Minstens 17 doden bij aanval op Tsjernihiv

Bij de drievoudige Russische raketaanval op Tsjernihiv, een stad in het noorden van Oekraïne, zijn zeker zeventien mensen omgekomen. Dat blijkt woensdagavond uit een nieuwe balans, die is meegedeeld door burgemeester Oleksandr Lomako.
Naast de zeventien doden, vielen er ook 78 gewonden, van wie er veertig werden opgenomen in het ziekenhuis, meldt Lomako via de berichtendienst Telegram.
Volgens de autoriteiten werden sociale infrastructuur, een onderwijsinstelling, een ziekenhuis en een twintigtal residentiële gebouwen beschadigd. 

Amerikaans Huis van Afgevaardigden stemt zaterdag over hulp voor Oekraïne en Israël

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt zaterdagavond teksten die financiële hulp vrijmaken voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Dat heeft Mike Johnson, voorzitter van het Huis, woensdag gezegd. In een opiniestuk in de Wall Street Journal voert president Joe Biden nog eens de druk op de parlementsleden op: de wetsvoorstellen "moeten dringend goedgekeurd worden", schrijft Biden.
"Hoewel beide landen perfect in staat zijn om hun eigen soevereiniteit te verdedigen, zijn ze daarvoor afhankelijk van Amerikaanse hulp, inclusief wapens", aldus Biden. "En we bevinden ons op een cruciaal moment." Zowel Oekraïne als Israël worden aangevallen door "brutale vijanden die uit zijn op hun vernietiging", schrijft de Amerikaanse president.
In totaal gaat het om vier teksten, kondigde Johnson maandag al aan: een over hulp aan Oekraïne, een voor Israël, een over de "versterking van onze bondgenoten in de Indo-Pacifische regio" en een laatste om "extra maatregelen aan te nemen om onze tegenstanders te bestrijden en onze nationale veiligheid te versterken". 
De Amerikaanse Senaat schaarde zich in februari al over een pakket met 60 miljard dollar aan economische en militaire steun voor Oekraïne. In het Huis weigerden de Republikeinen echter om die tekst te overwegen, onder meer vanwege een conflict over immigratie.
De maandag aangekondigde teksten zullen, na hun goedkeuring in het Huis, in de Senaat belanden. Als ze daar ook goedgekeurd worden, komen ze op Bidens bureau terecht. 
Een goedkeuring in het Huis is echter nog niet zeker, want enkele van zijn Republikeinse collega's spraken zich woensdag al snel uit tegen de aankondiging door Johnson. Dat doet de vrees ontstaan over een nieuwe motie van wantrouwen en een nieuwe crisis rond het leiderschap van het Lagerhuis.

Stoltenberg roept NAVO-landen op om eigen wapenvoorraad aan Oekraïne te leveren

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, roept de landen van het bondgenootschap op om meer wapens uit de eigen voorraad aan Oekraïne te leveren. Op vraag van Kiev heeft hij voor komende vrijdag ook de NAVO-Oekraïne-Raad bijeengeroepen.
De 32 NAVO-lidstaten hebben niet alleen afgesproken dat ten minste 2 procent van hun begroting aan defensie wordt uitgegeven, maar hebben daarnaast ook afspraken gemaakt welk land bepaald gevechtsmateriaal aankoopt en op voorraad houdt. Maar op een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel beklemtoont Stoltenberg woensdag dat die capaciteitsdoelstellingen ondergeschikt zijn aan de militaire steun aan Oekraïne.
Zo veel mogelijk weggeven aan Oekraïne "is nu de juiste beslissing", zelfs als de eigen voorraad daardoor niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken, aldus Stoltenberg. "De realiteit is dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt."
Het doel is om tegemoet te komen aan de Oekraïense vraag naar meer luchtverdedigingssystemen en artilleriegranaten, zegt de NAVO-topman. Het is ook met die doelstelling dat de NAVO-Oekraïne-Raad wordt bijeengeroepen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski en de ministers van Defensie van de 32 NAVO-lidstaten zouden aan die bijeenkomst deelnemen. Het is voorlopig nog niet duidelijk of het gaat om fysieke bijeenkomst of een overleg per videoconferentie.
Zelenski had eerder al duidelijk gemaakt dat hij snel een bijeenkomst van dat overlegorgaan tussen de NAVO en Oekraïne wenst. In een videoboodschap had hij dinsdagavond beklemtoond dat de bevolking van Oekraïne recht heeft op betere bescherming. Hij verwees daarbij naar het Israëlische luchtafweer, dat het afgelopen weekend een Iraanse aanval kon afslaan. De Russische bombardementen op Oekraïne vinden onder meer plaats met drones van Iraanse makelij.

Verschillende arrestaties wegens "hoogverraad" en steun aan "terrorisme" in Rusland

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft verschillende Russen opgepakt voor "hoogverraad" en betrokkenheid bij een "terroristische organisatie" ten voordele van Oekraïne. Dat heeft de FSB woensdag meegedeeld aan Russische nieuwsagentschappen.
In de regio Tomsk, in het westen van Siberië, zijn twee inwoners gearresteerd omdat ze geld zouden hebben overgemaakt aan de Oekraïense strijdkrachten. Ze worden beschuldigd van hoogverraad, zo meldt het lokale FSB-kantoor aan het staatsagentschap Tass.
In de regio Mordovië, in het centrum van het land, werden ook twee negentienjarige Russen opgepakt wegens het filmen van "strategische infrastructuur" in de regionale hoofdstad Saransk. De twee "waren van plan om naar Oekraïne te vertrekken om deel te nemen aan de gevechten tegen de Russische strijdkrachten", zegt de FSB. Er is een onderzoek opgestart naar "betrokkenheid bij de activiteiten van een terroristische organisatie".
Daarnaast is in de regio Brjansk, aan de grens met Oekraïne, een inwoner gearresteerd die verdacht wordt van het plannen van een aanslag op een militair commissariaat. Hij zou gehandeld hebben in opdracht van een "pro-Oekraïense terroristische organisatie", zo is meegedeeld aan de Russische nieuwsagentschappen.
Tot slot is woensdag ook de Russische journaliste Zalina Marshenkulova op de Russische opsporingslijst geplaatst. Marshenkulova, die volgens de Russische media momenteel in Duitsland woont, wordt beschuldigd van het "rechtvaardigen van terrorisme". Volgens Moskou verdedigde ze op de berichtendienst Telegram de bomaanslag op een café in Sint-Petersburg in april 2023. De prominente pro-Kremlinblogger Vladlen Tatarski kwam bij die aanslag om het leven.
Sinds de Russische inval in Oekraïne, in februari 2022, worden in Rusland fors meer mensen beschuldigd van hoogverraad of spionage. Volgens critici worden die beschuldigingen ook gebruikt om tegenstanders de mond te snoeren.

Minstens veertien doden bij aanval op Tsjernihiv, nog tientallen vermisten

Bij de drievoudige Russische raketaanval op Tsjernihiv, een stad in het noorden van Oekraïne, zijn zeker veertien mensen omgekomen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.
Volgens het ministerie raakten "sociale infrastructuur, een onderwijsinstelling en een ziekenhuis" beschadigd bij de aanval, net als zestien residentiële gebouwen. Naast de veertien doden, vielen er "meer dan zestig gewonden", luidt het.
Er zijn nog steeds zoek- en reddingsoperaties aan de gang. 

NAVO Raad over Oekraïne komt vrijdag bijeen om luchtverdediging te bespreken, aldus Stoltenberg

De NAVO Raad over Oekraïne komt vrijdag bijeen om te bespreken hoe meer luchtverdedigingssystemen kunnen worden geleverd aan Kiev, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg woensdag.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft om zo'n bijeenkomst gevraagd omdat zijn land kampt met een tekort aan munitie. Belangrijke financiering vanuit de VS is maandenlang geblokkeerd door de Republikeinen in het Congres en de EU slaagt er niet in om op tijd munitie te leveren.

Nederlandse premier Rutte over Poetin: "Ik heb de man veel gesproken, dat is geen sterke vent"


De Nederlandse premier Mark Rutte vindt de Russische president Vladimir Poetin geen "sterke man", zei hij dinsdagavond in een debat in de Tweede Kamer toen het ging over volhardendheid van Poetin in de oorlog in Oekraïne. "Overschat nou niet Poetin mentaal. Ik heb met de man heel veel gesproken. Dat is geen sterke man, dat is geen sterke vent."
Volgens Rutte is Poetin "niet iemand waar we nou als persoon vreselijk bang voor moeten zijn. Alleen hij heeft natuurlijk de middelen die Rusland hem biedt om dit te doen, maar het is als persoon geen sterke persoonlijkheid. Echt niet, dat kan ik u verzekeren", verklaarde de demissionaire premier.
Ook van de BRICS is Rutte niet onder de indruk, maakte hij duidelijk. Deze groep werd oorspronkelijk gevormd door Brazilië, Rusland, India, China en later Zuid-Afrika. Ze willen een tegenwicht zijn voor de G7 van belangrijke westerse industrielanden. Het is volgens Rutte een "heel onbeduidend, rommelig clubje. Neem dat nou niet te serieus", zei hij.
"Daar zitten India en China in, dus wat kan dat nou ooit worden", was het oordeel van Rutte, vermoedelijk verwijzend naar de rivaliteit tussen Beijing en New Delhi. Inmiddels hebben zich tien landen bij het samenwerkingsverband aangesloten. Dit jaar traden Egypte, Ethiopië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten toe tot de BRICS.

Oekraïne roept Westen op om rechtstreeks in defensie-industrie te investeren

Oekraïne vraagt westerse landen om rechtstreeks in de defensie-industrie van het land te investeren. Dat heeft de Oekraïense minister van Strategische Industrieën, Oleksandr Kamysjin, woensdag gezegd tijdens een defensietop in Brussel. Volgens hem werkt Oekraïne hard om zich aan te passen aan de Europese industriële basis voor bewapening.
Kamysjin sprak de European Defence and Security Summit in Brussel toe via een videoverbinding. Hoewel hij de Europese inspanningen om zijn land te steunen erkende, riep hij op om meer te doen. De minister vroeg met name om directe steun voor de Oekraïense defensie-industrie.
Daarom spoorde Kamysjin westerse landen aan om wapens die bedoeld zijn voor het Oekraïense leger, bij de lokale industrie aan te kopen. "Onze wapenindustrie biedt competitieve prijzen en produceert simpel en efficiënt materiaal", aldus de minister. "Een ander voordeel is dat de wapens snel naar de frontlinie gestuurd kunnen worden."
Om zijn voorstel te ondersteunen, vermeldde hij dat Denemarken dinsdag een fonds van 200 miljoen Deense kronen (bijna 27 miljoen euro) vrijmaakte om te investeren in de Oekraïense defensie-industrie. Dat bedrag is bestemd vor de aankoop van wapens en munitie op Oekraïense bodem.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER