De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Twijfels rond akkoord

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De vaak uitgestelde ontmoeting tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres en de Palestijnse leider Jasser Arafat heeft gisteren geen doorbraak opgeleverd voor de impasse waarin het vredesproces zich in het Midden-Oosten nu al een jaar bevindt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
De Palestijnse leider Jasser Arafat (r) en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres. (Foto: AP)
Meer dan de belofte dat beide partijen weer samen zullen werken op veiligheidsgebied en zich maximale inspanningen zullen getroosten om een tot nu regelmatig doorbroken staakt-het-vuren te bewerkstelligen, leverde het gesprek op het vliegveld van Gaza niet op.

Of met name Arafat die toezegging ook kan nakomen, is twijfelachtig. Radicale Palestijnse bewegingen als Hamas en de Islamitische Jihad lieten weten zich niet aan de afspraken te zullen houden. Ook de leider van de aan de Fatah-beweging van Arafat gelieerde Tanzim, zegt een eigen weg te gaan. Volgens de door Israël gezochte Marwan Barghoeti gaat men door met het verzet "omdat er geen enkele politieke oplossing uit het gesprek is gekomen".

De onder de Palestijnen zeer populaire Barghoeti zei "tegen iedere arrestatie te zijn, of het nu om onze leden of die van Hamas of de Jihad gaat. Er is geen overeenkomst zolang Israël zijn troepen niet heeft teruggetrokken tot de grenzen van 1967".

Hoezeer een jaar na de start van de Al Aksa intifada de verhoudingen zijn verstoord, bleek duidelijk uit de lichaamstaal van Arafat en Peres, die beiden voor hun eerdere inspanningen tot een oplossing te komen zijn beloond met een Nobelprijs voor de Vrede. Deze keer geen grapjes en zelfs de traditionele handdruk oogde stijfjes. Een gezamenlijke verklaring ontbrak evenzeer. De uitleg van het akkoord werd overgelaten aan de Palestijnse onderhandelaar Saaeb Erekat.

Dat het tot een ontmoeting kwam, was vooral aan Amerikaanse druk te danken. Washington wil niet dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen een sta-in-de-weg is voor het vormen van een brede coalitie tegen het terrorisme, die zich ontwikkelt na de aanslagen in de VS. Washington kan daarbij geen kritiek gebruiken van Arabische staten vanwege de spanningen in Israël. Israël en de Palestijnen moeten daarom eindelijk eens een einde maken aan hun geschil, dat nu van ondergeschikt belang is voor de Amerikaanse wereldmacht.

Vooral voor rechts Israël was het slikken geblazen. Ze zijn danig teleurgesteld dat premier Ariel Sjaron is afgeweken van zijn belofte niet met Arafat te onderhandelen zolang er aanslagen zijn op Israëlische doelen. Zelfs tijdens het gesprek van Peres en Arafat klonken de geluiden door van schietpartijen. Daarbij kwam een veertienjarige Palestijnse stenengooier om het leven en raakten elf anderen gewond. Eerder op de dag raakten drie Israëlische soldaten lichtgewond bij een door Palestijnen veroorzaakte explosie bij de legerpost Thermit in de Gazastrook.

Ondanks alle twijfels rond het door Peres en Arafat bereikte akkoord, toonde Amerika zich ingenomen met het resultaat. De Amerikaanse woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, noemde de ontmoeting "een belangrijke eerste stap" en benadrukte dat "deze kans gegrepen moet worden".

Naar verwachting is het volgende overleg vrijdag pal na Jom Kippoer, het reinigings- en verzoeningsfeest van de joden waarop men elkaars zonden vergeeft, mogelijk is dat een goed voorteken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.