Na twee jaar weer scholen bekroond met titel 'excellent'

Nieuws
Vanaf maandag mogen nog eens 55 scholen en schoolsoorten zich 'excellent' noemen, heeft de Inspectie van het Onderwijs bekendgemaakt. Onder meer vanwege schoolsluitingen in de coronacrisis werd de beoordeling van scholen meerdere malen uitgesteld. De laatste uitreiking was in januari 2020.
anp
maandag 24 januari 2022 om 13:07 aangepast 14:20
Afbeelding
beeld anp

Het predicaat Excellente School gaat naar scholen die kwalitatief goed onderwijs bieden en zich met hun specifieke onderwijsprofiel ook nog eens onderscheiden van andere scholen. Er werden 20 basisscholen, 26 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 9 scholen in het speciaal onderwijs bekroond met de titel 'excellent'. Zij mogen het predicaat drie schooljaren voeren.

In totaal zijn er nu 196 scholen en schoolsoorten in Nederland die zich 'excellent' mogen noemen volgens de inspectie. De term schoolsoort verwijst naar een onderwijsniveau. Op veel scholen worden meerdere schoolsoorten aangeboden en op sommige scholen in de lijst van de inspectie hebben meerdere schoolsoorten - bijvoorbeeld het vmbo-b én het vmbo-k - het predicaat 'excellent' gekregen.

Uitblinken

Dat geldt voor het Twents Carmel College in Denekamp, waar de schoolsoorten vmbo-b, vmbo-k én vmbo g/t het predicaat kregen. Op het Fortes Lyceum in Gorinchem mogen de schoolsoorten vmbo g/t, havo en vwo zich 'excellent' noemen. Onder de basisscholen die uitblinken vallen bijvoorbeeld de Alan Turingschool in Amsterdam, het Mozaïek in Arnhem en de protestants-christelijke basisschool Oranje Nassau in Zwammerdam. Visio Onderwijs kreeg het predicaat in de categorie speciaal onderwijs, voor locaties in Haren, Rotterdam en Breda.

Scholen moeten zichzelf aanmelden voor het beoordelingstraject. De inspectie heeft de scholen alleen beoordeeld in de periodes dat het onderwijs geopend was. Het afstandsonderwijs is dus in principe niet meegewogen. "We hebben de scholen beoordeeld zoals we dat normaal ook doen", aldus een woordvoerder van de inspectie.

De scholen ontvingen het predicaat van Alida Oppers, inspecteur-generaal van het onderwijs. De uitreiking was online. Een jury beoordeelde in totaal 63 scholen en schoolsoorten. Met het traject Excellent Scholen wil de inspectie de onderwijskwaliteit in Nederland verbeteren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant.

Afbeelding

Kinderen in België verwerkt met sperma gedoneerd voor onderzoek

In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisat..

Afbeelding

AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen.

Afbeelding

Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd.

Afbeelding

Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

Giorgio Armani staat open voor een 'fusie of beursgang' van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

Afbeelding

Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.