ACM tikt ministerie op de vingers om promoten investeringsvehikel

Nieuws
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet stoppen met het promoten van het Dutch Venture Initiative (DVI) bij investeerders. Daarover heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overheid op de vingers getikt. Volgens de toezichthouder wordt het investeringsvehikel onterecht bevoordeeld door hulp bij fondsenwerving.
anp
maandag 24 januari 2022 om 13:14 aangepast 17:18
Afbeelding
beeld anp

De ACM oordeelde bijna een jaar geleden nog dat het ministerie met zijn bemoeienissen bij investeringsfondsen van DVI volgens de concurrentieregels handelde. Maar over dat besluit was een bezwaar ingediend door een niet bij naam genoemde partij die aanvankelijk zelf ook zo'n vehikel op wilde zetten.

De mededingingswaakhond heeft vervolgens extra onderzoek gedaan en daarbij kwam aan het licht dat het ministerie heeft geprobeerd investeerders te interesseren voor het DVI. Dat mag in dit geval niet, legt ACM-bestuurslid Martijn Snoep uit. "Overheden mogen niet selectief hun eigen bedrijven bevoordelen."

Schadeclaim

Dat de toezichthouder nu deze conclusie trekt, kan de indiener van de klacht mogelijk helpen als hij via de rechter een schadeclaim zou willen afdwingen. Of dat gaat gebeuren is niet duidelijk. Verder heeft de ACM geen problemen met het DVI.

Het overheidsinitiatief werd in 2013 opgezet als een zogenoemd 'fonds van fondsen'. De gedachte was dat deze risicovolle bedrijven na de kredietcrisis onvoldoende financiering konden vinden op de vrije kapitaalmarkt. Bijna alle Europese landen hebben zo'n investeringsvehikel.

Het ministerie laat in een reactie weten dat het nooit de bedoeling was om een bedrijf te begunstigen. "Het verbeteren van toegang tot financiering voor het mkb is de enige doelstelling geweest. In het geheel niet werd er een winstoogmerk, concurrentiebenadeling of juist bevoordeling van specifieke ondernemingen beoogd", aldus een woordvoerder. Het ministerie gaat bekijken of het oordeel van de ACM "consequenties heeft voor staand beleid waarbij wordt gestreefd dat institutionele beleggers meer investeren in het Nederlandse mkb". "Dit bepaalt onder meer of EZK al dan niet in beroep gaat".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen..

Afbeelding

Sollicitatieprocedure nieuwe burgemeester Rotterdam van start

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse gemeenteraad donderdagavond de profielschets definitief vastgesteld.

Afbeelding

Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Afbeelding

FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.

Afbeelding

Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging.

Afbeelding

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen.