Terug naar de krant

Yannick van de Velde: ‘De pandemie maakte onze show stomtoevallig actueler’

Leeslijst rubriek

Het januarigevoel De lockdown heeft voor velen in de kunstsector grote gevolgen. Hoe vergaat het ze? Aflevering 23: acteur Yannick van de Velde.

Leeslijst

Door de coronacrisis moest het duo Rundfunk tot twee keer toe de tournee van hun show Todesangstschrei afbreken. Acteur Yannick van de Velde en zijn maatje Tom van Kalmthout richten hun energie nu op het schrijven van een nieuwe serie – én hij speelde een hoofdrol in Netflix-hit Undercover.

Hoe gaat het met je?

„We zijn hard bezig een nieuwe serie te schrijven, over twee waardeloze acteurs die ondanks hun gebrek aan talent proberen door te breken. Soms heb je dagen dat de teksten eruit knallen. Maar er zijn ook dagen dat we geen letter op papier krijgen – dan voel ik me tamelijk nutteloos. Na een avond optreden heb ik tenminste altijd het idee dat ik hard gewerkt heb.”

Jullie tournee werd tot twee keer toe afgebroken. Hoe voelde dat?

„De coronacrisis brak een week na de première uit – dat is een domper als je negen maanden hard gewerkt hebt om iets moois te maken. De tweede keer was echter erger, toen in december 2021 opeens wéér de theaters dicht moesten. De eerste keer wist iedereen niet wat er aan de hand was. Bovendien was ik net vader geworden en had het in die tijd ook voordelen om veel thuis te zijn. De tweede sluiting kwam volstrekt onverwachts. We zaten er na twee maanden net weer lekker in, het publiek was weer gewend. En toen: bam, wéér einde oefening.”

Je vriendin is cabaretière Yentl Schieman. Helpt het als je samen dat rotgevoel kan delen?

„Gedeelde smart is halve smart. Haar voorstelling zou bijna in première gaan, ik had de week daarna een serie voorstellingen in mijn eigen stad Utrecht. We waren best somber: we hebben een fles wijn opengetrokken en een pizza besteld omdat we onszelf zo zielig vonden. Maar daarna kunnen we elkaar ook weer goed uit dat gevoel trekken en elkaar stimuleren om nieuwe dingen te bedenken.”

Begin 2021 had je de draaiperiode voor ‘Undercover’. Gaf dat nieuwe energie?

„Absoluut! Ik was enorm fan van de eerste seizoenen dus het was zó tof om gevraagd te worden. Het was fijn dat ik weer concreet iets kon maken en het is een feest om elke dag met Frank Lammers op de set te mogen staan. Maar verder had ik geen idee met wie ik eigenlijk stond te draaien: de hele crew had mondkapjes op en mutsen, omdat het zo koud was.”

Jullie zijn nu een nieuwe serie aan het schrijven. Heeft corona invloed op dat proces?

„Nee, want wij laten ons zo min mogelijk door de actualiteit beïnvloeden. Ik vind satire over de actualiteit, zoals in The Daily Show, heel tof. Maar qua drama vind ik het altijd leuker als iets tijdloos is omdat het anders zo snel dateert. Onze voorstelling Todesangstschrei had als overkoepelend thema de dood. Toen we de show medio 2021 weer gingen repeteren, bleek dat stomtoevallig een nog veel groter thema geworden dan het was vóór de pandemie.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 25 januari 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in