Terug naar de krant

WikiLeaks-oprichter Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering aan VS

Leeslijst Nieuws
WikiLeaks Julian Assange wordt in de VS beschuldigd van spionage wegens het lekken van honderdduizenden geheime documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten.
Leeslijst

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft maandag een kleine overwinning geboekt in een van zijn laatste pogingen om uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen. De Britse Hoge Raad heeft bepaald dat hij beroep tegen zijn uitlevering mag aantekenen bij het Hooggerechtshof. Dat wil overigens niet zeggen dat het Hooggerechtshof het beroep ook in behandeling hoeft te nemen.

De beslissing van maandag verlengt de juridische strijd van Assange om te voorkomen dat hij naar de VS wordt gestuurd. Daar wordt de Australiër beschuldigd van spionage wegens het publiceren van honderdduizenden geheime documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten. Hij riskeert tot 175 jaar gevangenisstraf.

Lees ook De val van Assange en WikiLeaks
Julian Assange donderdag bij het verlaten van de Londense rechtbank in een politiebusje.

Ruim een jaar geleden oordeelde een Britse rechter in Assanges voordeel. Hij mocht niet worden uitgeleverd aan de VS omdat het zware gevangenisregime hem mogelijk zou aanzetten tot het plegen van zelfmoord. Afgelopen maand veegde de Hoge Raad dat besluit echter van tafel op grond van Amerikaanse beloften. De VS zouden hebben gegarandeerd Assange humaan te behandelen. De verdediging van de vijftigjarige Australiër ging tegen het besluit in beroep.

Assange zit sinds 2019 vast in een zwaarbeveiligde gevangenis in Londen, omdat hij de voorwaarden bij zijn vrijlating in een eerdere zaak heeft geschonden. Eigenlijk had hij na vijftig weken vrij moeten komen, maar zo lang het juridische gevecht rondom zijn uitlevering aan de VS nog niet is afgelopen, blijft hij vast zitten. Eerder verbleef Assange jarenlang in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, omdat hij bang was aan de VS uitgeleverd te worden.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in