Terug naar de krant

Winst Philips valt lager uit door problemen met slaapapneu-apparaten

Leeslijst Nieuws
Dreamstation Het wereldwijd terugroepen van het slaapapneu-apparaat Dreamstation kostte Philips tot dusverre 719 miljoen euro. De winst bedroeg 612 miljoen euro, bijna 400 miljoen euro minder dan een jaar eerder.
Leeslijst

De winst van Philips is vorig jaar flink lager uitgevallen als gevolg van de problemen met slaapapneu-apparaten. Het bedrijf noteerde een winst van 612 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 999 miljoen euro. In de maandag gepubliceerde kwartaalcijfers meldt Philips dat het terugroepen van het slaapapneu-apparaat Dreamstation tot dusverre 719 miljoen euro heeft gekost. Daarbij zijn eventuele juridische kosten als gevolg van schadeclaims nog niet meegenomen.

Sinds in juni bekend werd dat bij gebruik van het Dreamstation deeltjes polyester-polyurethaanschuim in de longen terecht kunnen komen, besloot Philips meerdere uitvoeringen van het slaapapneu-apparaat wereldwijd terug te roepen. In totaal moesten zo’n 5,2 miljoen apparaten terug naar de fabriek, maakte het bedrijf eerder deze maand bekend. Tot nu toe heeft het zorgtechnologieconcern 1,5 miljoen reparatiekits en vervangende apparaten geproduceerd, waarvan de helft inmiddels bij klanten terecht is gekomen. Philips hoopt dat alle problemen in het laatste kwartaal van dit jaar verholpen zijn.

Daarmee komt vermoedelijk nog geen eind aan de kwestie. In de Verenigde Staten zijn meerdere schadeclaims ingediend door mensen die zeggen sinds het gebruik van de apparaten met gezondheidsklachten te kampen, zoals duizeligheid, kaakholte-ontstekingen en longkanker. Het Financieele Dagblad meldde dat in Nederland zeker 185 Nederlandse patiënten kampen met klachten. Zij hebben zich gemeld bij twee rechtsbijstandsverzekeraars en een gespecialiseerd advocatenkantoor. Vanwege het „onvoorspelbare karakter” van de kosten voor juridische procedures, heeft Philips vooralsnog geen schatting gemaakt van de kosten.

Philips noteerde in 2021 een jaaromzet van 17,2 miljard euro, ongeveer 1 procent minder dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal viel de omzet terug tot 4,9 miljard euro, 350 miljoen euro minder dan in 2020. Volgens Philips komt dit onder meer door chiptekorten en problemen met de bevoorradingsketen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in