Terug naar de krant

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa vanwege Russische dreiging

Leeslijst Nieuws
Oekraïne Gevreesd wordt dat Rusland binnen afzienbare tijd Oekraïne binnenvalt. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten halen een deel van hun ambassadepersoneel terug uit Oekraïne.
Leeslijst

De NAVO stuurt extra versterking naar Oost-Europese lidstaten vanwege de troepenopbouw van Rusland aan de grens met Oekraïne. Dat meldt NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag tegenover internationale persbureaus. Het gaat om onder meer schepen en gevechtsvliegtuigen. Gevreesd wordt dat Rusland binnen afzienbare tijd Oekraïne binnenvalt.

Lees ook Als Rusland Oekraïne binnenvalt, hoe zou dat er dan uitzien?
Na een week vol vruchteloos  overleg tussen Rusland, VS en de NAVO is de kans op een militaire confrontatie eerder toe- dan afgenomen.

Stoltenberg zei „de versterking van NAVO-troepen te verwelkomen”, zonder precieze aantallen te noemen. In een reactie noemt het Kremlin het besluit „hysterisch” en „gebaseerd op leugens”. Volgens Rusland is de kans „groter dan ooit” dat juist Oekraïne een militair conflict begint in het oosten van het land. Rusland ontkent zelf van plan te zijn om Oekraïne binnen te vallen. Het land stationeerde de afgelopen tijd zo’n honderdduizend militairen in de regio.

De Verenigde Staten overwegen om „enkele duizenden” militairen naar NAVO-bondgenoten in Oost-Europa en het Baltische gebied te sturen, schrijft The New York Times zondag. Het zou gaan om duizend tot vijfduizend manschappen, „met de mogelijkheid uit te breiden als de situatie escaleert”. Biden zal deze week een definitieve beslissing nemen, schrijft de krant. De Amerikaanse regering heeft de berichtgeving tot dusver niet bevestigd

Ambassadepersoneel

Eerder op de dag maakten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bekend een deel van hun ambassadepersoneel terug te halen uit Kiev. Volgens de BBC zal ongeveer de helft van alle Britse medewerkers worden teruggevlogen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat gezinsleden van ambassadepersoneel worden teruggehaald, en dat niet-essentieel ambassadepersoneel toestemming heeft om het land te verlaten. Het ministerie adviseert alle Amerikaanse burgers in Oekraïne te vertrekken.

Volgens het Amerikaanse ministerie kan Rusland “ieder moment komen” met een militaire actie. Een woordvoerder stelt dat evacuatie van burgers in het land in dat geval niet mogelijk is. Om die reden moeten zij zelf hun eventuele vertrek voorbereiden”. Zowel de Amerikaanse als de Britse ambassade blijft geopend. De Verenigde Staten hopen nog op een diplomatieke oplossing voor het conflict.

De Europese Unie gaat nog niet over tot het terughalen van gezinnen van EU-diplomaten in Oekraïne, melden internationale persbureaus. Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell ziet de EU daar „nog geen specifieke redenen voor”. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandagochtend nog niet reageren. Het stelde vrijdag nog dat evacuatie vooralsnog niet aan de orde is, maar dat „de gebeurtenissen snel kunnen gaan”.

Diplomatie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in de afgelopen weken meerdere telefonische gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin gehad. Daarin legde de laatste zijn eisen voor: Oekraïne mag nooit lid worden van de NAVO en het bondgenootschap moet zich terugtrekken uit Oost-Europa. De VS en de NAVO wijzen de eisen af.

Het meest recente diplomatieke gesprek tussen de VS en Rusland vond afgelopen vrijdag plaats. Het 90 minuten durende overleg was volgens de ministers van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en Sergej Lavrov „niet-polemisch”, zelfs „zinvol”. Concrete toezeggingen deden de twee niet.

Lees ook Diplomatie rond Oekraïne is nog niet uitgespeeld
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (links) en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov vrijdag bij hun ontmoeting in Genève.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in