Terug naar de krant

‘IS pleegt dodelijkste aanslag in Syrië sinds val kalifaat’

Leeslijst artikel
Aanslag Ruim honderd extremisten bewapend met automatische geweren en explosieven vielen donderdagavond een gevangenis aan in de noordoostelijke stad Al-Hasakah. Tientallen mensen zouden daarbij zijn omgekomen.
Leeslijst

Bij aanslagen door Islamitische Staat in Syrië en Irak zijn vrijdag tientallen mensen om het leven gekomen. Dat melden internationale persbureaus. De aanslag in Syrië is volgens AP de dodelijkste IS-aanslag sinds de val van het kalifaat drie jaar geleden.

Ruim honderd extremisten bewapend met automatische geweren en explosieven vielen donderdagavond een gevangenis aan in de noordoostelijke stad Al-Hasakah, een instelling die wordt gerund door Koerdische troepen en waar vermoedelijk IS-strijders werden vastgehouden. De door IS opgeëiste aanslag was bedoeld als bevrijdingsactie en leidde tot een 24 uur durend gevecht met Koerdische troepen, waarbij aan beide kanten doden zouden zijn gevallen. Een onbekend aantal gevangenen is ontsnapt.

De Verenigde Staten zijn de Koerden vrijdag te hulp geschoten met luchtaanvallen op de gevangenis, aldus de woordvoerder van het Pentagon John Kirby. Ook een nabijgelegen wijk, waar IS-strijders zich vermoedelijk verschansten, werd daarbij niet ontzien.

Dodental onduidelijk

Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is niet helemaal duidelijk. Volgens Kirby gaat het om zeven Koerdische strijders en zeker 28 IS’ers. Het in het VK gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van een hoger aantal. Zo zouden er 23 Koerdische militairen en gevangenisbewaarders zijn gedood, evenals 39 IS-strijders en 5 burgers.

Ondertussen werd het Iraakse leger vrijdag ook doelwit van een aanslag. Kilometers verderop, net over de grens met Syrië, vielen IS-strijders een militaire basis aan, waarbij zeker elf militairen om het leven kwamen.

De internationale coalitie die door de VS wordt geleid en is gevormd om IS te bestrijden, heeft vrijdag bezorgd gereageerd op de gebeurtenissen. Deze terroristische organisatie „blijft een existentiële bedreiging in Syrië”, aldus de verklaring.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in