Hoe moet het onderwijs er in 2025 uitzien? Een kijkje in de nabije toekomst rond vijf onderwerpen

Achtergrond
In het onderwijs is de komende jaren flink wat geld te besteden, dankzij beloften in het nieuwe coalitieakkoord en het Nationaal Programma Onderwijs dat coronaschade dient te herstellen. Waar moeten die miljarden aan worden besteed? Hoe ziet een klas er in 2025 idealiter uit? Een kijkje in de nabije toekomst door de ogen van drie onderwijs(ver)kenners.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
vrijdag 21 januari 2022 om 11:44
Christelijk geïnspireerde scholen zouden in de nabije toekomst niet alleen gefocust moeten zijn op leren maar ook op samen leven, vindt Bram de Muynck.
Christelijk geïnspireerde scholen zouden in de nabije toekomst niet alleen gefocust moeten zijn op leren maar ook op samen leven, vindt Bram de Muynck. beeld Heina Dokter

vaardigheden voor de toekomst

Leerlingen van 2025 hebben niet alleen reken- en taalvaardigheden nodig, maar in het bijzonder ook sociale vaardigheden, de bekwaamheid te zoeken naar harmonie en een portie crisisbestendigheid. 

Als socioloog maakt Marc Vermeulen zich zorgen om de manier waarop groepen in de samenleving tegenover elkaar staan. ‘Kinderen zijn heel gevoelig voor polariserende signalen van volwassenen. Bovendien brengen ze uren per dag door achter een scherm in plaats van met hun leeftijdsgenoten. We moeten in het onderwijs aan de bak met groepsvormingsprocessen om weer tot sociale inclusie te komen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De synagoge in Enschede en dominee Leendert Overduin.

Dankzij deze bijzondere dominee is er over de Joodse Raad in Enschede een mooier verhaal te vertellen

In Enschede overleefden veel Joden de oorlog. Dat was mede te danken aan de Joodse Raad in Enschede, en aan dappere dominee, die na de oorlog toch geen lintje kreeg.

Frank van Oordt van Christenen voor Israël ziet dat het land Israël steeds meer alleen komt te staan.

Directeur Christenen voor Israël over kritiek. 'We missen bij christelijke media weleens begrip'

Een aanklacht, negatieve publiciteit en het cancelen van een spreker, Christenen voor Israël ligt de laatste weken onder een vergrootglas. ‘Onze vriend Israël komt alleen te staan.’

Wanneer blijkt dat Sannekes vader haar moeder vermoord heeft, stort haar wereld in. 'Mijn broer en ik bleven alleen achter, met een hoop vragen.'

Wat als je vader je moeder vermoordt? Sanneke overkwam het: 'In één klap had ik geen ouders meer'

Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, meestal door haar (ex-)partner. Kinderen blijven vaak in ontreddering achter. Hoe ga je verder als kind van zowel dader als slachtoffer?

Khamal Doghri rondde vorig jaar op afstand zijn master in Oekraïne af.

Khamal vluchtte uit Oekraïne en moet nu weg uit Nederland. 'Waarom bepaalt de IND waar ik heenga?'

De Marokkaanse Khamal Doghri (27) studeerde in Oekraïne, vluchtte naar Nederland en had hier goede banen. Nu is dat afgelopen: de bescherming van ‘derdelanders’ uit Oekraïne vervalt deze dinsdag.

Arend Jan Boekestijn verbaast zich niet over de lange duur van de oorlog in Oekraïne. 'Het is een middeleeuwse uitputtingsoorlog'

Hoe denkt Arend Jan Boekestijn over Oekraïne na twee jaar oorlog? 'Poetin heeft de tijd. Wij niet'

Dit weekend gaat de oorlog in Oekraïne zijn derde jaar in. Historicus en podcastmaker Arend Jan Boekestijn blikt terug op de strijd, de dood van Navalny en de gemoedstoestand van Vladimir Poetin. ‘Hij is hartstikke gek.’

Nieuw Sociaal Contract trekt zich terug uit de formatiebesprekingen. Partijleider Omtzigt mocht dinsdagavond aanschuiven bij RTL-talkshow Humberto om dit toe te lichten.

ND checkt: heeft Pieter Omtzigt gelijk en zijn de overheidsfinanciën een puinhoop?

Zijn de Nederlandse overheidsfinanciën een zooitje? Volgens NSC-leider Omtzigt wel: zijn partij trok zich dinsdag daarom terug uit de formatiebesprekingen. Maar klopt deze reden ook? Het Nederlands Dagblad zocht het uit.