Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Van de Zandschulp ziet dat het Nederlandse tennis de goede kant op gaat

In navolging van Tallon Griekspoor plaatste dinsdag ook Botic van de Zandschulp zich in drie sets voor de tweede ronde van de Australian Open. Beide Nederlanders staan op de rand van de mondiale top 50. Volgens Van de Zandschulp (26) begint het Nederlandse tennis weer ergens op te lijken.

Botic van de Zandschulp boekte een overtuigende zege op de Duitser Jan-Lennard Struff.Beeld Tallon Griekspoor

“Ik denk dat we het best wel oké doen voor een land als Nederland. We zijn van vroeger ook iets andere tijden gewend, maar ik denk dat we de goede kant op gaan,” zei Van de Zandschulp na zijn overtuigende zege op de Duitser Jan-Lennard Struff (6-4, 6-3, 6-2).

“Ik denk dat het langzamerhand weer beter aan het worden is. Hier in Australië haalde iemand als Jesper de Jong de derde ronde van de kwalificaties en bij de vrouwen haalde Arianne Hartono het hoofdtoernooi. En Arantxa Rus staat nu ook al weer een aantal jaar in de top 60.”

Gratis punten

Van de Zandschulp, de nummer 57 van de wereld, won voor het eerst in zijn loopbaan een partij op de Australian Open. Hij ontdeed zich eenvoudig van de mondiale nummer 52 en gaf zijn goede start aan het seizoen zo een mooi vervolg.

“Ik begon wat stroever en de eerste set was de moeilijkste van de drie. Ik had wat moeite om erin te komen, maar dat komt ook omdat hij best wel ‘vol’ speelt en de punten kort probeert te houden. Maar nadat ik de eerste set had gewonnen, liep ik er na één moeilijke servicegame redelijk vlotjes en makkelijk doorheen. Hij hielp me daar af en toe ook wel een beetje bij,” aldus Van de Zandschulp, die zijn tegenstander behoorlijk wat afzwaaiers zag noteren. 

“Er stond veel wind en het was iets koeler dan in de afgelopen dagen. Daardoor waren het iets andere omstandigheden dan je hier gewend bent. Maar het kan hier ook per uur verschillen.”

Voor Van de Zandschulp was het zijn eerste grand slam sinds de US Open van vorig jaar, waar hij verrassend de kwartfinales wist te halen. In New York werd hij toen begeleid door Michiel Schapers, die in dienst is van de KNLTB. Kort daarna stelde Van de Zandschulp Peter Lucassen aan als privécoach. “Ik denk dat er wat meer rust in mijn spel is gekomen. Ook ben ik vooral beter gaan serveren, waardoor ik meer ‘gratis’ punten binnenhaal. Voor mij was dat een belangrijk punt. Die samenwerking bevalt me dan ook goed.”

Van de Zandschulp treft in de volgende ronde de Fransman Richard Gasquet, die zijn landgenoot Ugo Humbert in vier sets versloeg. 

Rus komt na goede start net tekort

Het is Arantxa Rus net niet gelukt om voor het eerst in twee jaar weer eens de eerste ronde van een grandslamtoernooi te overleven. De 31-jarige Rus verloor op de Australian Open in een spannende driesetter van de als 29ste geplaatste Tamara Zidansek uit Slovenië. Het werd 3-6, 6-3, 7-6 (8). In de beslissende set werd bij 6-6 een tiebreak tot de 10 gespeeld.

In de spannende tiebreak keek Rus snel tegen een 5-0-achterstand aan, maar ze bleef vechten. Ze won drie punten op rij en niet veel later stond ze zelfs met 7-6 voor. In de slotfase toonde Zidansek zich echter net iets vaster. Na 2 uur en 27 minuten benutte Zidansek haar vierde wedstrijdpunt. Gedesillusioneerd gooide Rus haar racket richting haar stoel.

Kort daarvoor had Zidansek op eigen opslag al drie matchpoints onbenut gelaten. Ze stond met 40-0 voor en Rus leek niet meer te geloven in de overwinning. Desondanks werd het duel op baan 17 van Melbourne Park nog verlengd. Rus was bij 6-5 en 30-30 twee punten verwijderd van de zege, maar een matchpoint kreeg ze niet.

“Op dit moment baal ik natuurlijk enorm, want ik ben net klaar. Ik denk dat we allebei rommelig speelden met veel onnodige fouten. Het ging op en neer,” zei Rus over de merkwaardige partij. “Ik was het geloof in de derde set niet verloren en stond er wel tot het laatste punt. Maar het viel net haar kant op.”

“Ik neem mezelf zeker iets kwalijk, maar ik weet nu niet zo goed op welke momenten. Maar ik moet verder, dat is tennis. Elke week is er zo ongeveer weer een nieuw toernooi. Vandaag is het balen, maar morgen weer een nieuwe dag.”