VVD wil dat kabinet met coronaplan voor lange termijn komt

Nieuws
Het kabinet moet ‘echt iets’ presenteren om op lange termijn met het coronavirus om te gaan. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans in het kabinet over de regeringsverklaring en het coalitieakkoord. In dat akkoord staat nog weinig over de corona-aanpak.
anp
dinsdag 18 januari 2022 om 14:45
Afbeelding
beeld anp

Maar in de nieuwe fase in de pandemie is het volgens Hermans wel nodig ‘alles op alles’ te zetten om mensen die zich aan de regels houden ‘niet meer te beperken dan strikt noodzakelijk’. De vraag is daarbij wat de liberaal betreft: ‘Wat kan er wel en hoe kan dat veilig.’ Op het gebrek aan een langetermijnstrategie kreeg het vorige kabinet, bestaande aan dezelfde coalitiepartijen, flinke kritiek van de oppositie.

Al eerder werd aangekondigd dat het kabinet begin dit jaar met zo’n langetermijnvisie komt. Zorgminister Ernst Kuipers gaf aan naar een manier te zoeken om met het virus te leven, omdat corona voorlopig niet meer weggaat.

‘Dat uitzichtloze maakt moedeloos’, zegt Hermans daarover. Daarom voelt ze ook een ‘dilemma’ over de titel van het regeerakkoord, dat ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ luidt. ‘Als je kroeg of restaurant al weken dicht is, de gordijnen in het theater al tijden dicht hangen, de deur van je favoriete museum dicht is, de tribunes bij de sportvelden leeg zijn, en je je verjaardag al tijden niet hebt kunnen vieren, of afscheid nemen op je werk er niet in zit, dan is er even geen vooruitkijken aan. Ja, naar de volgende persconferentie.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad.

Afbeelding

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

Verscheidene NAVO-landen hebben 'concrete bijdragen' toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Afbeelding

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet.

Afbeelding

Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

Afbeelding

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.