RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Tonga nog zeker 4 weken offline: zeekabel gebroken door vulkaanuitbarsting

Het kabelschip Reliance

De eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan blijft nog minstens vier weken afgesloten van internet nadat een cruciale zeekabel is gebroken door de vulkaanuitbarsting van zaterdag.

Door de grote vulkaanuitbarsting ontstond een breuk in de 827 kilometer lange onderzeese glasvezelverbinding van Tonga naar Fiji. De kabelbreuk zit volgens telecombedrijf Tonga Cable op 37 kilometer uit de kust van Nuku'alofa, de hoofdstad van Tonga. De locatie van de breuk is te bepalen door te kijken hoe ver een lichtpuls door de kabel gaat voordat deze bij de breuk weer terugkaatst. 

Reparatieschip

De reparatie van de kabel zal nog minstens vier weken in beslag nemen, verwachten de Nieuw-Zeelandse overheid en het Amerikaanse kabelbedrijf SubCom. Het benodigde reparatieschip The Reliance van Subcom ligt nog in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, op meerdere dagen varen afstand van Tonga.

Als het schip is aangekomen op de plek van de kabelbreuk, stuurt het een speciale haak naar de zeebodem om de kabel te grijpen en omhoog te trekken. De reparatie kan pas plaatsvinden als de situatie op zee veilig is. Dat hangt af van de vulkanische activiteit.

Tsunami

De vulkaanuitbarsting bij Tonga had een tsunami tot gevolg, waardoor er op de eilanden minstens drie doden zijn gevallen. De eerste lucht- en satellietbeelden tonen dat de eilandengroep volledig onder de as ligt

Eerste
Lees ook
Eerste luchtbeelden Tonga na vulkaan: eilanden onder de as

Aswolken storen satelliettelefoons  

In 2019 was Tonga al een week afgesloten van internet toen de onderzeese kabel werd beschadigd, waarschijnlijk door een scheepsanker. Na die storing sloot de archipel een 15-jarige overeenkomst voor een satellietverbinding. Voor de meeste mensen op de eilandengroep is de satelliettelefonie echter onbetaalbaar. 

De verbindingen van satelliettelefoons zijn momenteel beperkt door de aswolken boven het gebied. Wel is een klein en tijdelijk 2G-netwerk opgezet op het hoofdeiland Tongatapu met behulp van een schotelantenne van een universiteit. 

Miljoen kilometer aan zeekabels

Onderzeese kabels blijven cruciaal voor internet. Ruim 99 procent van het dataverkeer gaat nog steeds over een netwerk van 280 zeekabels, met een totale lengte van ruim een miljoen kilometer.

Australië
Lees ook
Australië en Nieuw-Zeeland verkennen Tonga, eerste dode gemeld
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.