Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Oppositie: korten op verpleegzorg door kabinet onmenselijk

De zorg voor ouderen in een verpleeghuis verslechtert doordat het kabinet wil korten op het aantal mensen dat in verpleeghuizen. Oppositiepartijen willen dat het kabinet het plan intrekt

en
Premier Mark Rutte verlaat paleis Huis ten Bosch na afloop van zijn eerste wekelijkse gesprek sinds de beëdiging van Kabinet-Rutte IV met koning Willem Alexander. De minister-president wacht dinsdag een pittig debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het nieuwe kabinet wacht vandaag een pittig debat met de Tweede Kamer over de regeringsplannen voor de komende jaren. De kritiek stapelde zich de afgelopen weken al op: zo zou er te veel geld worden uitgegeven, maar tegelijk te weinig worden gedaan aan de koopkracht van AOW’ers.

Oppositiepartijen hebben vandaag nog een grief: de verslechterende zorg in verpleeghuizen. Daar geldt nu een minimale personeelsbezetting op afdelingen. Zo is de afspraak dat er twee verzorgenden zijn als een bewoner intensieve zorg nodig heeft, zoals hulp bij het douchen. 

In het regeerakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken die personeelsnorm aan te passen. Nu al hebben verpleeghuizen moeite om voldoende personeel te vinden en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Het loslaten van de norm levert 400 miljoen euro op, geld dat elders kan worden uitgegeven.

Meer mensen in luier

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt echter dat bewoners van een verpleeghuis door die ingreep minder en slechtere zorg krijgen. Oppositiepartijen willen dat de maatregel van tafel gaat. “In economische voorspoed is het onacceptabel dat het kabinet hier het mes in zet,” zegt Lilianne Ploumen (PvdA).

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema leidt de ingreep ertoe dat ‘meer mensen in hun luier blijven liggen’. “Onmenselijk,” zegt ze. “Nu al is er een enorm tekort aan personeel. Dat wordt alleen maar erger als je ook nog eens 400 miljoen euro bezuinigt, dat zijn zo zesduizend werknemers.”

Tekort aan werknemers

Aan het eind van het kabinet-Rutte II kwamen er strengere normen voor de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Dat kostte 2 miljard euro extra per jaar. Maar tehuizen hebben amper aan de personeelsnorm kunnen voldoen en komen zo’n dertigduizend werknemers tekort. 

Tegelijkertijd groeit het aantal ouderen dat verpleeghuishulp nodig heeft: in 2040 zullen dat er naar schatting 120.000 meer zijn dan nu. Het kabinet wil dat oplossen door ouderen langer thuis te laten wonen met hulp van technische hulpmiddelen. Ook worden de criteria voor wanneer iemand in aanmerking komt voor verpleeghuiszorg strenger.