5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

1

Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen?

Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen?

Die vraag raakt de kern van de discussie over het vaccineren van kinderen. De kans op vervelende bijwerkingen door vaccinatie is miniem, maar de kans op akelige gevolgen van een coronabesmetting zónder inenting is dat ook.

Het vaccin biedt kinderen gedeeltelijke bescherming tegen het virus (zo’n 75 procent), en goede bescherming tegen een ernstig ziekteverloop (haast volledig). Kinderen die zijn ingeënt, lijken daarna veel minder risico te hebben om in het ziekenhuis te belanden. Daarnaast kan de kinderprik de verspreiding van het virus afremmen, denkt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning. ‘Verwacht alleen niet dat je er alle besmettingen mee buiten de deur houdt.’

Een ding staat vast: kinderen (en hun ouders) móéten niks. Het is aan ouders zelf om de voor- en nadelen af te wegen. Uit het meest recente onderzoek van de RIVM Gedragsunit blijken ouders in Nederland in hun denken verdeeld: ruwweg de helft zei zijn kind waarschijnlijk te willen laten vaccineren, de helft niet.

Volg ons