EPA
Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Hoe erg kan de omikronvariant ons raken? Dit is wat we er nu van weten

Is de omikronvariant van het coronavirus een nieuwe gamechanger in deze pandemie? De voornaamste inzichten op een rijtje.

  1. Khalid Kasem krijgt waarschuwing voor ‘verwijtbaar’ handelen

    Khalid Kasem krijgt waarschu­wing voor ‘verwijt­baar’ handelen

    Khalid Kasem heeft volgens de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld, door het aanbod te doen ‘een derde’ te betalen. De presentator en oud-advocaat krijgt daarvoor een waarschuwing. Bewijs dat Kasem daadwerkelijk een ambtenaar heeft omgekocht heeft de deken niet gevonden. Dat is de uitkomst van het onderzoek, dat startte nadat het AD in januari publiceerde over geluidsopnames gemaakt door Peter R. de Vries.
  2. Tsjechische geheime dienst: ‘Rusland betaalde cash aan bevriende Nederlandse en Europese politici’

    Tsjechi­sche geheime dienst: ‘Rusland betaalde cash aan bevriende Nederland­se en Europese politici’

    Een vanuit Praag opererende nieuwssite, gerund door een vertrouweling van de Russische president Poetin, betaalde afgelopen jaar honderdduizenden euro's aan politici uit onder meer Nederland in ruil voor standpunten tegen Oekraïne en de EU. Het complot werd woensdagmiddag door de Tsjechische geheime dienst onthuld. Onder meer de PVV en GroenLinks-PvdA noemen het ‘onaanvaardbaar’ en ‘zorgelijk’ en willen opheldering van de Nederlandse autoriteiten.
  3. Hoe een ‘boy next door’ een miljard aan misdaadgeld zou hebben witgewassen: ‘Lol’
    PREMIUM

    Hoe een ‘boy next door’ een miljard aan misdaad­geld zou hebben witgewas­sen: ‘Lol’

    Toen de duizelingwekkende buit van een online bankroof via zijn dienst werd witgewassen, reageerde Alex Pertsev met drie letters: lol. Hardop lachend. De Nederlandse Rus zou geholpen hebben met het witwassen van meer dan een miljard dollar. Het is een verhaal met een hoog James Bond-gehalte: over hackers uit Noord-Korea, de financiering van kernwapens en een boy next door uit Amstelveen. ,,Blijkbaar was het ook nog grappig.”
    Amstelveen