Terug naar de krant

Mediatycoon en activist Jimmy Lai veroordeeld om Tiananmen-herdenking

Leeslijst Nieuws
Hongkong De 74-jarige prodemocratische Lai is schuldig bevonden aan „illegale samenkomst” op de vanwege de coronapandemie verboden Tiananmen-herdenking in Hongkong vorig jaar.
Leeslijst

De Hongkongse mediatycoon en activist Jimmy Lai is donderdag samen met twee anderen veroordeeld voor deelname aan de Tiananmen-herdenking, meldt persbureau AFP. De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers die vielen bij het studentenprotest op het Tiananmen-plein in Beijing in 1989 was vorig jaar vanwege de coronapandemie voor het eerst in dertig jaar verboden in Hongkong. De 74-jarige Lai en zijn medeverdachten Chow Hang-tung en Gwyneth Ho Kwai werden schuldig bevonden aan „illegale samenkomst”.

Tijdens de behandeling van de zaak hadden de aanklagers volgens The South China Morning Post gesteld dat de „sterke publieke wens” om de jaarlijkse herdenking door te laten gaan niet opwoog tegen „de noodzaak de gemeenschap te beschermen tegen de dodelijke pandemie.” De politie had daarom ook geen toestemming gegeven voor de herdenking, die in China zeer gevoelig ligt en gewoonlijk enkel in de speciale administratieve regio Hongkong herdacht mag worden.

Volgens critici gebruikten de Hongkongse autoriteiten de pandemie echter als een vals voorwendsel. Zij zagen de afgelasting van de herdenking als het buigen onder Chinese druk. De laatste jaren probeert Beijing de Hongkongse autonomie steeds meer in te perken. Zo ook met de vorig jaar aangenomen veiligheidswet, die opstandigheid in de ex-kolonie strafbaar stelt en voor de invoering ervan op veel protest in Hongkong kon rekenen.

Lees ook Onverschrokken voorvechter van democratie in Hongkong
Mediabaas en activist Jimmy Lai (midden) maandag bij zijn arrestatie in Hongkong.

Straf nog niet bekend

Lai was samen met tienduizenden anderen toch aanwezig bij de Tiananmen-herdenking op 4 juni 2020 in het Hongkongse Victoria Park. Zijn advocaat zei tijdens de behandeling dat de vervolging van Lai „een disproportionele inperking” was van zijn „vrijheid van vereniging” en zei dat de mediatycoon alleen naar het Victoria Park was gegaan om steun te verlenen en niet om het grote publiek aan te moedigen ook te komen, zoals een van de aanklachten luidde.

Welke straf Lai en de twee anderen krijgen, horen ze later. Tijdens het proces pleitten ze onschuld. Eerder hadden 21 andere deelnemers aan de herdenking wel schuld bekend. Een deel van hen heeft celstraffen tot tien maanden gekregen.

Jimmy Lai was oprichter en eigenaar van de inmiddels opgeheven prodemocratische krant Apple Daily en is een van de meest prominente democratische activisten in Hongkong. Hij is fel criticus van de Chinese regering en van de politieke leiders in Hongkong. Lai zit momenteel al een gevangenisstraf uit voor het organiseren van een samenkomst tijdens de protesten voor democratie in 2019 zonder toestemming van de autoriteiten.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in