Peeters en Tommelein gedagvaard in zaak terugdraaiende tellers

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een gedupeerde eist dat Lydia Peeters en Bart Tommelein persoonlijk zijn verlies voor de terugdraaiende teller vergoeden.

Christof Vanschoubroek

Het Grondwettelijk Hof trok begin dit jaar een streep door de regeling waardoor Vlamingen met zonnepanelen nog minstens vijftien jaar van een terugdraaiende teller zouden kunnen genieten. Dit tot groot ongenoegen van veel eigenaars van zonnepanelen. Verschillenden van hen startten dan ook, onder de vleugels van advocaat Stijn Verbist, een gerechtelijke procedure tegen de Vlaamse overheid, om de geleden schade vergoed te krijgen.

Maar Verbist pakte gisteravond in een opmerkelijk mediaoffensief op de VRT en in De Tijd en Het Laatste Nieuws uit met een wel erg ­opvallende actie. Hij liet een van zijn gedupeerden minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (vroeger bevoegd voor Energie) en voormalig minister van Energie Bart Tommelein (beiden Open VLD) persoonlijk dagvaarden. Het gaat om een testcase waarop de volgens hem 15.000 andere gedupeerden kunnen inhaken mocht die slagen.

Waarom die opmerkelijke actie? ‘Tommelein en Peeters worden gedagvaard naar aanleiding van een standpunt dat het Vlaams Gewest heeft ingenomen’, verklaarde Verbist aan de VRT. ‘Zij worden nu verplicht om tussen te komen in de lopende gerechtelijke procedure.’

Het standpunt van de Vlaamse overheid zou volgens de advocaat interviews van Tommelein en Peeters aanhalen waarin ze zonnepanelen promootten en voldoende rendement garandeerden. Met die uitspraken zouden ze de gedu-peerden zand in de ogen gestrooid hebben. De Vlaamse overheid zou daarbij hebben laten uitschijnen dat als Peeters en Tommelein een rendement beloofd zouden hebben – voor zover ze dat gedaan hebben – die belofte buiten hun bevoegdheid viel. De advocaat van de gedupeerden gaat er dan ook vanuit dat ze die uitspraak in persoonlijke naam deden en dus niet ­gedekt waren door de Vlaamse regering. Dus zit er volgens hem niets anders op dan hen persoonlijk te dagvaarden.

In de Vlaamse regering valt te horen dat hun advocaat niet ­gezegd heeft dat er beloftes zijn gemaakt door personen, maar enkel dat bepaalde uitspraken in kranten of op televisie politiek of persoonlijk zijn. ‘Alle andere conclusies zijn voor rekening van Verbist’, luidt het.

Peeters noch Tommelein wilde reageren op de dagvaarding.