Direct naar artikelinhoud

Prinses Amalia in haar eerste toespraak: ‘Ik zal nog veel moeten leren’

Prinses Amalia heeft een dag na haar achttiende verjaardag officieel zitting genomen in de Raad van State. De oudste dochter van koning Willem-Alexander werd door haar vader binnengeleid en hield vervolgens haar eerste toespraak. De troonopvolger noemde het een eer maar stelde ook dat ze nog veel moet leren. 

Prinses Amalia werd door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State.Beeld AP

“Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert: ‘van rechtswege zitting in de Raad van State’. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik,” begon prinses Amalia haar toespraak.

“Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter.”

De prinses hoopt na haar studie de vergaderingen van de Raad van State ‘regelmatig’ bij te wonen.

Prinses Beatrix

Amalia herhaalde daarna de woorden die prinses Beatrix in 1956 uitsprak tijdens haar binnengeleiding: “Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal – bewust van mijn verantwoordelijkheid – trachten een goede leerling te zijn.”

Koning Willem-Alexander, prinses Amalia en koningin Maxima arriveren voor de buitengewone vergadering van de Raad van State.Beeld ANP

Prinses Amalia hield haar eerste toespraak als troonopvolger ten overstaan van de voorzitter van de Raad van State, haar vader koning Willem-Alexander. Ook onder anderen haar moeder, koningin Máxima, en vicepresident Thom de Graaf waren aanwezig. Dinsdag werd Amalia 18 jaar. Met die leeftijd mag ze officieel haar vader opvolgen als staatshoofd.

Binnengeleiding

Met haar plekje in de Raad van State kan Amalia zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. Koning Willem-Alexander, de voorzitter van de Raad, geleidt haar binnen, zoals dat officieel heet. Na haar binnengeleiding heeft Amalia naast haar moeder een plekje in de Afdeling advisering, waar ze kennis kan opdoen over wetgeving en het staatsrecht om zich voor te bereiden op haar toekomstige taak als staatshoofd. De Afdeling advisering geeft onder meer advies over alle wetsvoorstellen van de regering, de miljoenennota en wetsvoorstellen die Tweede Kamerleden indienen en toetst het klimaatbeleid van de regering op basis van de Klimaatwet.

Normaliter is de bijeenkomst in de Volle Raadzaal van de Raad van State, maar die locatie is aangepast vanwege de renovatie van het Binnenhof. Ter ere van de gelegenheid plant Amalia na afloop een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

De komende jaren richt Amalia zich vooral op haar tussenjaar en haar studie. Haar aanwezigheid bij de vergaderingen van de Raad van State, die iedere woensdag plaatsvinden, wordt afgestemd op haar agenda.

Raad van State

Koning Willem-Alexander werd zelf in 1985 op zijn achttiende binnengeleid in de Raad van State. Pas tien jaar later, na het afronden van zijn studie geschiedenis en zijn militaire diensttijd, woonde Willem-Alexander regelmatig vergaderingen bij. In 2013, toen Willem-Alexander de troon overnam van zijn moeder Beatrix, werd hij ook voorzitter van de Raad van State.