Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Verkoop Zuidaskantoor ABN Amro voor recordbedrag: teken van vertrouwen in zakenwijk

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas wordt voor 765 miljoen euro verkocht aan een Nederlandse vastgoedalliantie. Nooit werd voor een enkel Nederlandse kantoor meer betaald dan voor dit gebouw uit 1999, aldus vakblad Vastgoedmarkt.

Het Hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld Foto Raymond Rutting / de Volkskrant

De bank verdient 338 miljoen euro met de verkoop van het gebouw. Daarmee beloont het zichzelf voor een pioniersrol op de Zuidas. De bank was een van de eersten die zich vestigden aan de zuidkant van ringweg A10, met het idee dat zich daar een financieel centrum zou ontwikkelen.

De kopersgroep (vastgoed- en hotelinvesteerder Victory, G&S Vastgoed en bouwbedrijf VolkerWessels) gaat het gebouw waarschijnlijk slopen. Het voldoet niet meer aan de huidige duurzaamheidseisen. Vervolgens worden er op het terrein enkele torens gebouwd, met kantoren en woonruimte.

ABN Amro blijft tot 2025 huurder van het huidige kantoor. Daarna verhuist de bulk van het personeel naar Amsterdam Zuidoost. Daar wacht ‘de Fop’, koosnaam voor een gebouw aan de Foppingadreef dat nu wordt verduurzaamd. Het hoofdkantoor blijft op de Zuidas, als huurder van het straks vernieuwde complex aan de Gustav Mahlerlaan.

De vermindering van het aantal medewerkers en de overgang naar een duurzamer kantoorgebouw noemde de bank eerder als redenen voor de verhuizing. Ook de verwachting dat thuiswerken een blijvertje is telt mee.

De Zuidas bleek een magneet voor financiële en juridische dienstverleners. In twintig jaar werd er circa 1 miljoen vierkante meter vloeroppervlakte gebouwd, waarvan driekwart als kantoor. Met de ‘poenschoen’, het voormalige kantoor van ING, is het ruim 100 meter hoge ABN-kantoor een van de blikvangers. De ING-bank vertrok al eerder naar Zuidoost, nu volgt dus ook ABN Amro.

De komende twintig jaar zal de Zuidas overigens nog flink groeien, met naar verwachting nog eens een miljoen vierkante meter vloeroppervlakte. Driekwart daarvan is bedoeld voor woningen en voorzieningen. Een hoofdpijndossier is vooralsnog het Zuidasdok-project, waarin een deel van het auto- en treinverkeer onder de grond wordt gebracht. De geschatte kosten van 2 miljard euro worden waarschijnlijk met 1,2 miljard euro overschreden, werd onlangs bekend. Wie die extra kosten gaat betalen is nog niet bekend. De werkzaamheden moeten over circa vijftien jaar zijn afgerond.