Direct naar artikelinhoud

Oranje houdt kansen intact in thriller tegen Zweden

De handbalsters van Oranje blijven bij het WK in Spanje in de race voor de kwartfinales. In de eerste belangrijke wedstrijd van het toernooi werd Zweden knap beteugeld (31-31).

Doelvrouw Tess Wester probeert een schot van de Zweedse aanvalster Linn Blohm te stoppen.Beeld ANP

Oranje gaat na het gelijkspel als groepswinnaar naar de hoofdronde in Castellón de la Plana, op basis van het betere doelsaldo. In de komende week draait het in de duels tegen Roemenië en Noorwegen om kwalificatie bij de laatste acht.

Het resultaat tegen Zweden kwam als een aangename verrassing, want de voortekenen waren niet gunstig. Nederland kwam met een team vol onzekere factoren naar de Spaanse oostkust. Geen topfitte Estavana Polman, geen topfitte Lois Abbingh en hoekspeelster Angela Malestein zat na twee weken quarantaine nog altijd op de tribune in Torrevieja. Dat viel nauwelijks te compenseren binnen het team van bondscoach Monique Tijsterman.

Zij gaf in het doel in eerste instantie keepster Tess Wester (28) het vertrouwen. Ondanks het feit dat de Noord-Hollandse bij haar club CSM Boekarest zware tijden doormaakt. “Voor Oranje of bij de club spelen, dat is een wereld van verschil,” constateerde Yara ten Holte (22), de tweede keepster uit Almere, die wel opvallend goed presteert bij Borussia Dortmund. “Bij mij is alles het laatste jaar heel snel gegaan.” De jonge keepster tekende in duels in de Champions League voor stoppercentages van 40 procent.

Ten Holte kon evenwel accepteren dat zij bij het WK niet als eerste keepster werd aangewezen. Wel in een wat vreemde situatie overigens, want afgelopen vrijdag verdween keepster Rinka Duijndam plotsklaps uit de selectie. Zij koos ervoor om naar huis te gaan, een verdere verklaring over het hoe en waarom bleef uit bij handbalverbond NHV, behalve dat het om ‘persoonlijke omstandigheden’ zou gaan, waardoor sprake was van een schimmig afscheid.

Thriller

In de praktijk wisselden Wester en Ten Holte elkaar tegen Zweden in de eerste helft af, omdat beide keepsters weinig stops maakten. Wester herstelde zich meesterlijk na de rust, toen de ‘kleine finale’ – zoals het duel door beide teams werd bestempeld – zich ontwikkelde tot een thriller. Oranje maakte een achterstand van vijf doelpunten goed (13-18 werd 18-18), mede omdat de dekking voor de neus van Wester steeds stabieler werd.

De kans om zelfs de winst weg te snoepen werd in de laatste twee aanvallen gemist. Eerst liep een zeven-tegen-zes-spelletje niet goed af, daarna knalde Lois Abbingh op een immense blauwe muur.

Bij het eindsignaal wisten beide teams niet of ze nu blij of teleurgesteld moesten zijn. Het voornaamste was dat de wereldkampioen veerkracht toonde. Ook toen het allemaal niet vanzelf ging, bleef het team sterk op de benen staan. Nederland vervolgt het toernooi morgen in Castellón tegen Roemenië, speelt zaterdag tegen Kazachstan en treft op maandag titelfavoriet Noorwegen.