Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsYellow Tigers

Kapitein Yellow Tigers stopt als international na commotie over emotioneel misbruik van bondscoach: ‘In deze cultuur wil ik niet meer verder werken’

Kapitein Ilka Van de Vyver.Beeld Geert De Rycke

Kapitein Ilka Van de Vyver vertrekt bij de nationale volleyploeg, dat maakte ze dinsdagavond zelf bekend op haar sociale media. Opvallend: amper een dag geleden getuigden drie oud-speelsters van de Yellow Tigers in het Canvas-programma De prijs van de winnaar over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek. ‘In deze cultuur wil ik niet meer verder werken.’

“Naar aanleiding van het programma De prijs van de winnaar wil ik het volgende met jullie delen aangezien hier veel commotie omtrent is”, steekt de 28-jarige Van de Vyver op haar sociale media van wal. “Dat het programma niet heel de tijdlijn van de Yellow Tigers weergeeft, is zeker waar. Maar wat er gezegd geweest is klopt volledig.” Volgens haar zijn de omstandigheden vandaag wel anders en zijn de de scheldwoorden die tien tot vijf jaar geleden gezegd zijn geweest niet meer van toepassing de laatste jaren. 

“De drie speelsters die in de naam van de ploeg hebben gesproken, hebben hun eerlijk verhaal verteld”, zegt Van de Vyver. “Het gaat hier niet enkel over scheldwoorden, het gaat over de ‘vibe’ waarin je zit bij de nationale ploeg, over het constante bedrukkende ‘crazy-gevoel’ waarin je dan nog eens moet presteren.” 

De aanvoerster vindt het ook jammer dat “hier niet vroeger werd bij stilgestaan”. “Als ‘huidig kapitein’ wil ik hier nog het volgende aan toevoegen: als speelsters van de huidige generatie hun mening willen uiten over deze problematiek en hoe het er vandaag de dag aan toe gaat, moet elke speelster dat in haar eigen naam doen. Dat iedereen van de huidige selectie op dit moment 200 procent achter de coach staat kan dus niet bevestigd worden.”

Lees ook

Waarom mensen elkaars uiterlijk bekritiseren: ‘Ik vrees dat body positivity vooral bij de culturele burgerij leeft’

Van de Vyver schrijft ook nog hoe ze de knoop doorgehakt heeft om te stoppen als international. “Het regime weegt elke zomer meer en meer op mij. Ik heb besloten na deze zomer dat ik in deze cultuur niet meer wil verder werken. Ik ben op... (ook al ben ik zo ‘in love’ met volleybal.) Dit is mijn keuze. Ik heb dit twee maanden geleden ook persoonlijk aan de technisch directeur en de hoofdcoach telefonisch laten weten.”

‘Onverminderd en blijvend’ vertrouwen

“Ik wil nog graag de Yellow Tigers bedanken voor de aflopen tien jaar”, besluit de speelster van het Duitse Allianz MTV Stuttgart. “Ik heb veel geleerd, heel veel. Op tactisch, technisch, fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Maar dit hoofdstuk wordt nu afgesloten. Dit alles durf ik nu pas zeggen omdat mijn besluit vast staat.”

In de aflevering op maandag  van de De prijs van de winnaar beschuldigen voormalige internationals Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois bondscoach Vande Broek van psychologisch grensoverschrijdend gedrag. De Belgische volleybond en Volley Vlaanderen lieten intussen weten dat ze naar aanleiding van deze getuigenissen de bondscoach om toelichting en context vroegen. “Na dat gesprek is de federatie ervan overtuigd dat Vande Broek te allen tijde een ontwikkelingsklimaat heeft nagestreefd, waarbinnen speelsters zowel individueel als in ploegverband optimaal kunnen presteren en excelleren”, klonk het. “Vande Broek heeft in dit proces nooit de intentie gehad om iemand persoonlijk te raken.” De federatie behoudt dan ook “onverminderd en blijvend” het vertrouwen in Vande Broek.

‘Onverminderd en blijvend’ vertrouwen
Beeld CEV