RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Twente gaat er wéér met de eer vandoor: eerste vorst gemeten

Beeld © Jessie van Neer

De eerste vorst van het najaar is gemeten. Weerstation Twente ging er voor het vierde jaar op rij met de eer vandoor: het werd er -0,5 graden. Het koudst zou het vannacht uiteindelijk worden Ell, in Limburg: -0,6 graden.

"Ook in 2018, 2019 en 2020 had Twente de eer om als eerste in het najaar vorst te meten", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Het gaat dan om vorst op 1,5 meter hoogte. De hoogte waarop standaard de temperatuur wordt gemeten. Aan de grond (op 10 centimeter) werd het in Twente zelfs -2,5 graden.

"Op die hoogte heeft het in Nederland op grote schaal gevroren", zegt Schambergen. "In de lijn ten zuidoosten van Tilburg tot Almelo heeft het aan de grond gevroren. Het kan dus goed dat mensen vanochtend wat vorst in de tuin hebben gezien of de autoruiten moesten krabben."

De vroegste vorst ooit in het najaar was op 15 september 1971, toen het in Deelen op de Veluwe -0,1 graden werd. Een dag later vroor het op veel meer plaatsen. Toen werd ook de vroegste vorst ooit in De Bilt gemeten.

Dat het dit jaar op 16 oktober voor het eerst vroor, past volgens Schambergen bij het gemiddelde. In de periode tussen 1991 en 2020 vriest het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst. "Met de lange nachten in deze tijd van het jaar is de kans op vorst een stuk groter."

Eerste vorst in het najaar

  • 2018: 29 september
  • 2019: 29 oktober
  • 2020: 17 oktober
  • 2021: 16 oktober
Nog
Lees ook:
Nog één keer 20 graden dit jaar, maar juich niet te vroeg

Het record voor de laatste vorst in het najaar stamt trouwens uit 2000, toen vroor het op 16 december voor het eerst.

Later in de week kan het nog één keer 20 graden worden, een flink contrast met vannacht dus. Veel zullen we daar niet aan hebben, want het gaat regenen en hard waaien.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update