Laatste nieuws coronacrisis

Uitgestelde zorg Radboudumc door oplopend aantal coronabesmettingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Oplopend aantal coronabesmettingen leidt tot uitgestelde zorg Radboudumc

De gevolgen van het oplopende aantal coronabesmettingen zijn te merken in het Radboudumc in Nijmegen. Zowel zorg die eerder door de pandemie is uitgesteld als nieuwe zorg kan momenteel niet naar behoren worden geleverd, zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers maandag tegen NRC. Behalve de toename van het aantal Covid-19-patiënten en de poging om uitgestelde zorg in te halen, is het hoge ziekteverzuim de belangrijkste reden dat het ziekenhuis niet meer alle reguliere zorg kan leveren. Vandaag heeft het academisch ziekenhuis nog meerdere hartoperaties moeten afzeggen, aldus Bleeker-Rovers, die het crisisteam Covid-19-zorg van het Radboudumc leidt.

Begin vorige week lag er niemand met Covid-19 in het Nijmeegse ziekenhuis, maar aan het eind van de week nam het aantal coronapatiënten opeens toe, zegt Bleeker-Rovers. Het Radboudumc opende extra bedden op de verpleegafdeling voor Covid-19-zorg en maandagavond waren alle acht bedden bezet. Op de intensive-careafdeling zijn zes bedden voor Covid-19-patiënten ingericht, maar het Radboudumc kan er op dit moment maar drie gebruiken omdat de andere bezet worden door reguliere patiënten.

Door het langdurige karakter van de Covid-19-zorg zal de druk op het academische ziekenhuis de komende tijd alleen maar toenemen, aldus Bleeker-Rovers. Coronapatiënten liggen gemiddeld drie weken op de IC. Het personeel dat gemiddeld nodig is voor drie IC-bedden Covid-19-zorg, kan in dezelfde periode IC-zorg leveren aan tot 45 patiënten met een hartoperatie.

Zowel onder het personeel dat werkt op de IC, maar ook op de verpleegafdelingen die bijdragen aan de Covid-19-zorg is het ziekteverzuim bijna dubbel zo hoog als voor de pandemie gebruikelijk was, zegt Bleeker-Rovers. „Heel veel mensen hebben heel veel extra gewerkt, maar op een gegeven moment is de grens bereikt.” De mensen die nog wel aan het werk zijn kunnen dat niet met dezelfde energie doen. Zij kunnen alleen hopen dat het niet erger wordt, aldus de internist-infectioloog.

Een ambulance rijdt naar de spoedeisende hulp van het Radboudumc in Nijmegen. Foto Wim Hollemans/ANP

Inspectie onderzoekt artsen wegens tegen betaling afgeven valse QR-codes

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is een onderzoek begonnen naar „enkele artsen” die tegen betaling QR-codes voor de CoronaCheck-app aan ongevaccineerde patiënten zouden hebben verstrekt. Dat laat een woordvoerder van de instantie weten aan NRC. De inspectiewoordvoerder zegt dat het om „minder dan vijf” artsen gaat. Hoeveel medici precies onderzocht worden en welke functies ze bekleden, wil ze lopende het onderzoek niet zeggen.

Het onderzoek is een reactie op klachten die de afgelopen maanden binnenkwamen via het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ). Om een QR-code aan een ongevaccineerd persoon te verstrekken, moet een arts in een computersysteem aangeven dat diegene wél gevaccineerd is. Het maken of gebruiken van een ongeldige QR-code is strafbaar.

Vorige week deed het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangifte tegen handelaren die valse QR-codes via websites en via sociale media hadden verkocht. In september werd een GGD-medewerker opgepakt vanwege fraude met vaccinatiebewijzen.

RIVM: bijna 3.400 positieve coronatests

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de 24 uur voor maandagochtend 10.00 uur 3.389 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er 296 minder dan een dag eerder. Gemiddeld stijgt het aantal positieve testuitslagen in de maand oktober juist. De afgelopen zeven dagen kwamen er gemiddeld 3.534 positieve coronatests bij het RIVM binnen. Afgelopen vrijdag lag het aantal positieve tests voor het eerst hoger dan eind juli, toen de derde golf op op zijn einde liep.

Italiaanse oproerpolitie ontruimt haven van Triëst

De Italiaanse oproerpolitie is maandag begonnen met het ontruimen van de haven van Triëst. Havenarbeiders demonstreerden sinds vrijdag tegen de invoering van de zogeheten groene pas, de verplichte coronapas voor werknemers. Bij de ontruiming is een agent gewond geraakt, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Met de coronapas moeten alle werkenden bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19, in de afgelopen zes maanden van een besmetting zijn hersteld of een negatieve testuitslag kunnen overleggen. De negatieve testuitslag mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ongeveer 40 procent van de havenarbeiders in Triëst is niet gevaccineerd, schrijft CNN op basis van een lokale vakbondsfunctionaris.

Sinds vrijdag demonstreren duizenden mensen in verschillende Italiaanse steden (onder meer Rome, Milaan en Genua) tegen de invoering van de coronapas. De volgens CNN driehonderd stakers wilden tot in elk geval 21 oktober demonstreren. Italiaanse autoriteiten vreesden grote hinder voor vrachtvervoer. De stakende havenarbeiders hebben zich gevoegd bij een demonstratie op een parkeerplaats net onder de haven, schrijft Corriere della Sera.

Lees meer over de Italiaanse coronapas: Draghi komt (voorlopig) weg met streng vaccinatiebeleid

De Italiaanse politie zette maandagochtend waterkannonen in tegen stakende havenarbeiders. Foto Paolo Giovannini/EPA

Grootste stijging coronapatiënten in ziekenhuizen sinds april

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal het sterkst gestegen sinds eind april. Maandag lagen er 610 coronapatiënten op de IC’s en verpleegafdelingen, zondag waren dat er nog 553. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care liggen op maandag vier mensen meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen zijn nu 464 mensen met Covid-19 opgenomen, 53 meer dan op zondag.

Aan het begin van oktober stopte de gestage daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, en begonnen de aantallen weer langzaam te stijgen. Halverwege september lag het aantal voor het laatst boven de zeshonderd.

‘Deltavariant maakt zwangere vrouwen ernstiger ziek’

De deltavariant van het coronavirus maakt zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen ernstiger ziek, schrijft Trouw op basis van cijfers van het landelijk registratiesysteem NethOSS. Sinds de deltavariant deze zomer dominant werd in Nederland leidde een ziekenhuisopname van deze vrouwen bijna twee keer zo vaak tot een opname op de intensive care.

„Het virus lijkt te muteren in het nadeel van zwangere vrouwen”, zegt gynaecoloog Hans Duvekot van het Rotterdamse Erasmus MC tegen de krant. Sinds half juli werden in totaal tachtig zwangere vrouwen en kraamvrouwen met Covid opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan hadden er 22 behandeling op de IC nodig.

Vrijwel alle zwangere vrouwen die vanwege een besmetting met het coronavirus worden opgenomen in het ziekenhuis zijn ongevaccineerd. „Vrouwen zijn vaak bang dat het vaccin bij de vrucht komt, maar dat is niet zo”, zegt Duvekot tegen Trouw. „Het vaccin kan niet door de placenta. Alleen de antistoffen die je aanmaakt, bereiken de vrucht.”

RIVM: 3.703 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 3.703 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er 17 minder dan een dag eerder. Sinds 6 oktober stijgt het aantal positieve testuitslagen. Afgelopen vrijdag kwam het getal voor het eerst uit boven het aantal positieve tests van eind juli.

Daarnaast kreeg het RIVM zes meldingen binnen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet per se dat deze zes mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. De meldingen komen soms met vertraging bij het RIVM binnen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt opnieuw

Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt behandeld, is opnieuw gestegen. Zondag liggen er in totaal 553 mensen met Covid-19 op een verpleegafdeling of een intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zeven meer dan zaterdag, toen er 546 mensen met de ziekte verzorgd werden.

Op de IC’s liggen nu 142 mensen, vier meer dan zaterdag. De rest, 411 patiënten, wordt verzorgd op verpleegafdelingen. Tussen zaterdag en zondag belandden 68 nieuwe patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 13 op een IC-afdeling.

RIVM: 3.737 nieuwe positieve coronatests

De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 3.737 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat is er één meer dan een dag eerder toen het RIVM 3.736 positieve coronatestuitslagen meldde. Dat was het hoogste aantal positieve testresultaten op een dag sinds eind juli. Sinds 6 oktober neemt het aantal positieve testuitslagen gestaag toe.

Ook kwamen bij het RIVM vijf meldingen van sterfgevallen binnen als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet dat deze vijf patiënten de afgelopen 24 uur zijn overleden. De meldingen komen soms met vertraging bij het RIVM binnen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt met drie

Er liggen zaterdag 546 mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er drie méér dan op vrijdag het geval was, becijfert de Landelijke Coördinatie Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten liggen er 138 op de intensive cares - dat aantal is met één toegenomen, waar vrijdag een lichte afname was gemeld. Er liggen 408 mensen op andere ziekenhuisafdelingen, twee meer ten opzichte van een dag eerder.

Op vrijdag meldde het LCPS ook een lichte stijging van het totaalaantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Nieuw-Zeeland vaccineert zeker 2,5 procent van de bevolking in één dag

Zeker 2,5 procent van de bevolking in Nieuw-Zeeland heeft in één dag tijd een coronavaccinatie gekregen. Tijdens ‘Super Saturday’ kon iedereen langskomen die nog geen eerste prik had ontvangen, of die langer dan drie weken geleden de eerste prik had gehad. Premier Jacinda Ardern moedigde Nieuw-Zeelanders ondertussen de hele dag aan om hun coronavaccinatie te halen.

Een paar vaccinatielocaties is op moment van schrijven nog geopend. Om 19.50 uur (lokale tijd) waren er 129.319 prikken geregistreerd in het land met iets meer dan 5 miljoen inwoners. Ardern zei op televisie dat ze hoopte de 150.000 vaccinaties vandaag te behalen. De Vaxathon is live te volgen via nationale en lokale omroepen en verschillende beroemdheden, influencers en gezondheidsdeskundigen zijn langsgegaan bij de vaccinatielocaties.

Op vrijdag was ongeveer 51 procent van de totale bevolking al volledig gevaccineerd. Nieuw-Zeeland maakte begin oktober bekend dat het wil leren leven met het coronavirus. Voorheen ging het land in lockdown om het coronavirus volledig uit te sluiten. Premier Ardern zette met die bekendmaking stelliger in op het verhogen van de vaccinatiegraad.

AD: coronacomplotten in evangelische kerken

Binnen evangelische kerken groeit het aantal gelovigen dat corona als een complot ziet. Scepsis over de pandemie wordt verweven met voorspellingen over het einde der tijden, en zorgt zo voor veel polarisatie onder christelijke gemeenschappen in Nederland. Dat schrijft het AD deze zaterdag op basis van een rondgang langs kerken en een onderzoek naar online groepen. Op sociale media publiceren leden van „coronakritische” gemeenschappen, die zich onder meer verenigen onder de noemer Wakkere Kerk, onbewezen theorieën over het coronavirus.

Een nieuwe website voor „christenen uit verschillende kerkgenootschappen die kritisch staan ten opzichte van het huidige Covid-19-beleid in Nederland” heeft volgens de krant in een paar weken tijd ruim 1.600 deelnemers verzameld (op het moment van schrijven van deze update zelfs ruim 1.700).

Lees ook: Waar spiritualiteit en samenzwering elkaar ontmoeten

Nederlandse kerken eerder in de lockdowns

In april vorig jaar bleek uit een panelonderzoek van het bureau Citisens dat slechts 2 procent van alle Nederlandse christenen het coronavirus zag als een straf van God en 9 procent de pandemie opvatte als een teken van het einde der tijden. In de eerste lockdown moesten veel kerken hun werkzaamheden aanpassen, en hielden bijvoorbeeld de mis online. Religieuze bijeenkomsten waren in tweede lockdown uitgezonderd van de maatregelen: er gold geen beperking in de groepsgrootte en mensen hoefden geen mondkapje te dragen. Dat leidde ertoe dat in de pandemie tientallen nieuwe kerken werden opgezet door spirituele groepen, zodat leden samen konden komen.

RIVM waarschuwt voor mogelijke overbelasting IC’s

De zorg moet zich voorbereiden op de mogelijkheid dat de IC-bezetting weer toe gaat nemen. Daarvoor waarschuwen Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding en modelleur Jacco Wallinga, beiden van het RIVM, in een zaterdag gepubliceerd interview met de NOS. Ze noemen het moeilijk te voorspellen of de huidige piek in coronabesmettingen gaat zorgen voor meer opnames.

Wallinga zegt dat het zou kunnen dat een hoge IC-bezetting niet uit te sluiten is, „maar de marges zijn vrij breed”. De modelleur voegt er aan toe dat het belangrijk is om te kijken wie nu de voornaamste aanjager is van de huidige besmettingscijfers. „We zien bijvoorbeeld de meldingen fors toenemen bij de 10- tot 14-jarigen. Zij komen niet in het ziekenhuis terecht, dat is het goede nieuws.”

Het OMT, waar Van Dissel een van de vaste leden is, heeft geen nieuwe maatregelen geadviseerd aan het kabinet, ondanks de hogere besmettingscijfers. De aantallen gaven daar nog geen aanleiding toe. „Besmettingen betekenen nu iets heel anders dan vorig jaar”, zegt Van Dissel. Volgens de RIVM-directeur zijn grofweg vier op de vijf mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 niet gevaccineerd. Daardoor is een hoge vaccinatiegraad volgens Van Dissel de „belangrijkste interventie” tegen ziekenhuisopnames.

Een coronapatiënt op de IC van het ziekenhuis in Tilburg. Foto Arie Kievit/ANP/Hollandse Hoogte

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC dit weekeinde de ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland bij.

Lees ook hier het blog van 14 & 15 oktober terug