‘Om conditie te verbeteren is elektrische fiets volkomen nutteloos’

ExperimentElektrische fietsen zijn razend populair en o zo gezond, want je bent lekker actief bezig. Toch? Tijd voor een test, met een gewone fiets, een e-bike én met wetenschappers van de Universiteit Twente. „Op turbostand hoef je pedalen alleen te aaien.”

47 reacties

  • F Heck

    2 jaar geleden
    Dankzij covid zie ik nog maar weinig treinen van binnen. De 25 km enkele reis gaat nu per gewone fiets met snaar ipv ketting (en dan is het traag fietsen in de stad) maar goed te doen in 5 kwartier. De trein deed het niet veel sneller en dan sta je op elkaar gedrukt ergens op een balkon. De ebikes zie je zelfs bij jongeren. Bang voor inspanning?
  • Gerard Alblas

    3 jaar geleden
    Onzin test. Waarom dezelfde snelheid aangehouden? Dat is niet reëel. In turbo stand kan je harder en wil je harder en verbruik je dus meer. Zelf fiets ik op een speedbike 45 km per uur en kom ik ba 90 minuten vermoeid en bezweet thuis.
  • Pi Tettert

    3 jaar geleden
    Zou fijn zijn als ook de ECO-stand getest was. Ik kan verder beamen wat veel andere hier ook al zeggen. Nauwelijks nog gebruik makend van de auto. En voornamelijk op lage stand fietsen (behalve als ik haast heb, of de 10 km naar mijn werk fiets, wel terug fietsen op lagere stand). Sinds het verplichte thuiswerken fiets ik niet meer, maar heb ik nu wel 6 Coronakilo’s erbij. Hoe verklaart de onderzoeker dit?
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Ik gun iedereen zijn E-bike, maar wij fietsen nog steeds op eigen kracht. Punt is wel dat ze onze fietspaden onveilig maken met hun snelheid en dat de fietspaden niet gebouwd zijn op de nog steeds toenemende E-bikers. Dat is erg jammer, maar daar gaat de discussie niet over. Ik zie mensen wel roepen van: Ja, maar wij hebben onze fiets altijd in de eco-stand. Dat wil ik best wel geloven, maar de meesten hebben hem in de lounge-stand. Geen druppel zweet. Agnes Bakker
  • Jose Puijk

    3 jaar geleden
    Pak inderdaad de gewone fiets. Niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Hoeveel stroom hebben we nodig om al die fietsen op te laden?