© ATV

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen gaat weer open op 25 september 2022

Het is zo ver: over exact één jaar, op 25 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren. De kunsttempel op het Zuid zal dan 12 jaar gesloten zijn geweest voor restauratie en uitbreiding. “Maar nu is geen vertraging meer mogelijk”, verzekert voorzitter Luk Lemmens.

Op 25 september 2022 belooft het KMSKA een spectaculair feest voor iedereen. Daarvan kregen vele genodigden en buurtbewoners zaterdagmiddag al een voorproefje. Theatergroep Stap, die werkt met acteurs met een beperking, vergastte de bezoekers op een muzikale parade in Ensor-kostuums. Acrobaten van de groep Soil 15 voerden een spectaculair luchtballet uit op de gevel van het museum.

 ©  Carlo Coppejans

Aan politici geen gebrek om samen de startknop voor de countdown in te duwen, waarna de banner ‘Open 25/09/22’ op de gevel verscheen. “Er is veel water door de Schelde gevloeid en het heeft lang, heel lang, geduurd”, beseft Vlaams minister-president Jan Jambon. “Ik ben de vijfde minister van Cultuur die de ‘Schone Slaapster’ van het Zuid probeert te openen. Het was een complex en ambitieus bouwdossier: we wilden de beste plek creëren om de belangrijkste collectie van Vlaamse meesters te tonen. Om het af te ronden hebben we in één beweging alle budgetten vrijgemaakt.”

Volgens Luk Lemmens, sinds 2019 voorzitter van het KMSKA, kan het nu niet meer misgaan. “Er is tastbare vooruitgang en alles zal klaar zijn. Ook de tuin, die we als eerste zaal van het museum beschouwen en die we zeker bij het openingsfeest willen betrekken.” Lemmens haalde aan dat er tijdens de lange sluiting niet is stilgezeten: “Er waren de vele externe exposities en 185 kunstwerken werden gerestaureerd. Er werden ook structurele sponsors gezocht en gevonden.”

 ©  Carlo Coppejans

Nieuwe website

Tegelijk met de bekendmaking van de openingsdatum lanceerde het KMSKA een nieuwe website. Daarop vinden de bezoekers voor het eerst de volledige catalogus van alle werken. “Op de website kan iedereen ook de countdown op de voet volgen”, belooft algemeen directeur Carmen Willems. “We vertellen alles wat er in en rond het museum gebeurt.”

Op bouwtechnisch vlak staat er nog behoorlijk wat op het menu: aanleg van de tuin, inrichting van een nieuwe kantoorvleugel aan de achterzijde, een nieuw dak voor de De Keyserzaal en de installatie van de museale scenografie. Daarna volgt de inhuizing van de kunstwerken in de 50 museumzalen. Intussen leven ook de 22 artists in residence naar de opening toe, waarop ze een bijdrage zullen leveren.

Het vernieuwde KMSKA verwacht jaarlijks minstens 200.000 bezoekers. Het eindbudget van de werf klokt af op 100 miljoen euro. Zes maanden voor de opening start het reservatiesysteem voor kaartjes. (kmska.be)

 ©  Carlo Coppejans

M HKA lanceert nieuwe architectuurwedstrijd

Ook het M HKA droomt van een betere infrastructuur. Over enkele weken hoopt het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen een nieuwe architectuurwedstrijd te kunnen lanceren, nadat een eerdere poging geen eensgezindheid had gekregen. Directeur Bart De Baere gelooft dat het dossier nu gunstig evolueert en dat zowel de Vlaamse regering als de Stad Antwerpen vooruit wil. Het museum in de Leuvenstraat verhuist in de toekomst naar het perceel op de Waalsekaai waar nu het Hof van Beroep staat. Dat gebouw wordt gesloopt. Het stadsbestuur, dat momenteel de Zuiderdokken tot park ombouwt, zou daar niet te lang mee willen talmen.

(Frank Heirman)

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen