Deel dit artikel
-

Eerste indruk: iPhone 13

Apple hoeft niet bang te zijn dat het versienummer (het ongeluksgetal 13) gebruikers ervan zal weerhouden om de nieuwe iPhones te kopen. Analisten verwachten dat de vraag wederom erg groot zal zijn. Maar voor de grote veranderingen kun je beter op het volgende model wachten. Een eerste indruk van de iPhone 13.

iPhone 13 is misschien wel de minst aansprekende uit een lange reeks. Niet omdat het een slechte smartphone is, in tegendeel, maar omdat er ten opzichte van het vorige model niet zoveel heel veel is veranderd. Het ontwerp wijkt amper af van dat van iPhone 12. Het is dan ook geen toeval dat Apple in zijn communicatie de nadruk legt op verbeterde camerafuncties. De rest valt in de categorie: weer een tikkeltje beter en sneller.

De kleinere notch voor de selfiecamera is misschien wel het grootste fysieke verschil, maar pas vanaf iPhone 14 gaat naar alle waarschijnlijkheid gebruik worden gemaakt worden van een zogenaamde punchole voor de selfiecamera.

Een ander essentieel verschil is het camera-eiland op de reguliere iPhone. Hiervan zijn de lenzen 45 graden gedraaid. Zo kon Apple naar eigen zeggen ‘de beste dual camera-systeem ooit’ plaatsen, inclusief ‘groothoek­camera met de grootste sensor tot nu toe’.

De iPhone 13 Pro krijgt eindelijk een 120Hz scherm, net als veel toestellen van concurrenten (Samsung). Dat is eigenlijk alleen goed nieuws voor gamers. Bij veel beeldwisselingen loopt de iPhone soepeler aangezien het scherm automatisch een tandje hoger schakelt. Om toch batterij te besparen, want dat is het grote nadeel, heeft de iPhone 13 Pro een adaptief 120Hz-scherm. De hoogste schakelstand wordt alleen bereikt indien het echt nodig is. Ook bij alledaagse taken merk je al verschil: zelfs scrollen lijkt soepeler.

Apple geeft wederom hoog op van de cameramogelijkheden: Dankzij de opnieuw ontworpen lens en de krachtige autofocus kan de nieuwe ultragroothoekcamera van de iPhone Pro al scherpstellen op een afstand van maar 2 cm. Om Apple te citeren: ‘Bekijk de haren van een rups. En maak een dauwdruppel enorm.’ Hoewel de iPhone 12 Pro ook aardig dichtbij kan komen, merk je ook hier echt het verschil. Je iPhone kan zelfs de allerkleinste lettertjes lezen op een eurobiljet die je zelfs met het blote oog amper ziet.

De groothoek­camera maakt nu gebruik van de LiDAR-scanner voor portretten in de Nachtmodus. Ook de telelens­camera kun je voortaan in deze modus gebruiken.

Verder kun je met iPhone video’s maken met kleine scherpte­diepte en soepele focus­overgangen van het ene onderwerp naar het andere. Een beetje zoals echte filmcamera’s dat kunnen. Je hebt geen Pro nodig voor deze functie, de normale iPhone 13 kan dit trucje ook. De camera herkent zelfs als iemand zijn gezicht draait naar een andere persoon. Dan wordt de focus automatisch op deze persoon gericht.

Met objecten, zo viel ons op, lukt het minder goed omdat de camera zich soms op het verkeerde object richt of slechts een deel daarvan. Zeker als dat object wat verder van de camera staat. Het zal mij niet verbazen als dat met software updates nog wordt verbeterd.

Een geslaagd voorbeeld van de Cinematic Video is onderstaande muziekvideo, waarbij de omgeving vager wordt.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Ook niet onbelangrijk: Het scherm van de Pro is weer eens 25 procent helderder in de buitenlucht. Niet dat we over de vorige iPhone veel te klagen hadden.

De nieuwe iPhones hebben ook een verbeterde batterijduur ten opzichte van de modellen van vorig jaar en dat is natuurlijk altijd welkom. De iPhone 13 mini zou 1,5 uur langer meegaan dan de 12 mini op een volle lading, en de iPhone 13 houdt het 2,5 uur langer vol dan de iPhone 12. In tegenstelling met het model van vorig jaar gaat de Pro 1,5 uur langer mee en Pro Max 2,5 uur. Ze zijn daardoor trouwens wel een klein stukje zwaarder geworden.

Maar dan de prijs. Die is zoals we van Apple gewend zijn weer behoorlijk pittig. De iPhone Pro (het reguliere formaat) kost 1159 euro, en de normale iPhone 909 euro. Daar komen de kosten van een nieuw hoesje nog bij, want het camera-eiland op de Pro is een tikkeltje groter geworden en de oude case past niet meer. De hoesjes van de reguliere iPhone 12 passen wel op de iPhone 13, maar dan werken de knoppen aan de zijkant weer niet.

De goedkoopste iPhone 13 is overigens de iPhone mini (809 euro), een formaat dat Apple naar verluidt niet meer gaat voortzetten, omdat het toestel het aflegt tegen veel goedkopere smartphones van Chinese fabrikanten. Je betaalt, vrees ik, nog echt voor de merknaam.

Heb je een iPhone 12 of zelfs een 11 dan kun je de iPhone 13 zonder meer overslaan, tenzij je belang hecht aan dat adaptieve scherm.
Dat de nieuwe A15 Bionic-chip 50 procent meer rekenkracht biedt dan ‘de concurrentie’ zal allemaal wel, maar het doet een beetje denken aan een Mercedes waarvan je de topsnelheid nooit haalt.

Nu steeds meer mensen hun toestel eens in de drie jaar vervangen is het de vraag of fabrikanten niet beter een hun toestellen eens in de twee jaar kunnen vernieuwen. Gezien de huidige hevige concurrentie in deze markt zal dat er voorlopig wel niet van komen, maar de tussentijdse verbeteringen zijn eigenlijk te klein geworden om daar heel erg enthousiast over te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Grootste nadeel van Apple wordt steeds meer de software en de App Store. Die laatste is tegenwoordig zo tenenkrommend slecht, dat zelfs de kaalgevreten niet langer ondersteunde Windows Phone store nog beter werkt. Het is een grote modderpoel van rommelaps met dubieuze in app aankopen.
Android is Apple nu voorbij, zeker als je Netguard de privacylekken laat dichten en gaat sideloaden van veel betere onafhankelijke appwinkels.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond