Direct naar artikelinhoud
Lijn 54

Eriksen na hartstilstand weer voorzichtig in training

Er gebeurt veel rondom Ajax. Op Lijn 54 praat Het Parool je snel bij over de selectie, tribunes, blessures, jeugdspelers en oud-spelers. Tips? Mail redactie@parool.nl.

Eriksen na hartstilstand weer voorzichtig in training
Beeld Moker Ontwerp

Live

  1. Eriksen na hartstilstand weer voorzichtig in training

    Christian Eriksen heeft voorzichtig de voetbaltraining hervat. De Deense middenvelder kreeg afgelopen zomer tijdens het EK-duel van zijn land met Finland een hartstilstand. Hij werd op het veld gereanimeerd. Sindsdien leeft Eriksen met een defibrillator die moet voorkomen dat het probleem zich weer voordoet.

    De autoriteiten in Italië staan onder deze omstandigheden niet toe dat hij voor zijn club Internazionale uitkomt. De 29-jarige voetballer woont weer in Denemarken en heeft op de velden van zijn oude club Odense Boldklub (OB) buiten het zicht van belangstellenden getraind.

    De club bevestigde de rentree van Eriksen op het trainingsveld. "Hij heeft ons benaderd en traint nu voor zichzelf. Het is voor hem bekend terrein en hij woont hier bovendien om de hoek," aldus een woordvoerder, die niet kon zeggen wanneer de voetballer met zijn trainingsactiviteiten was begonnen.

    Eriksen voetbalde bij Odense tot hij in 2008 overstapte naar Ajax. In 2013 nam Tottenham Hotspur hem over, zes jaar later tekende hij een contract bij Internazionale. Die club is bereid Eriksen te laten vertrekken omdat in Italië profvoetbal met zijn medische achtergrond niet wordt toegestaan. In onder meer Nederland mag dat wel. Ajacied Daley Blind voetbalt met een inwendige defibrillator.

  2. Ajax legt kaartverkoop tot begin december stil vanwege coronamaatregelen

    Ajax heeft de kaartverkoop voor de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Sporting Portugal stilgelegd. De ploeg van trainer Erik ten Hag sluit de groepsfase op dinsdag 7 december af tegen de Portugese ploeg. Het is onduidelijk of er dan weer toeschouwers in de Arena mogen zitten.

    Ajax wacht verder de situatie in de eredivisie voor het thuisduel met Willem II op 2 december af. Gekochte kaarten voor de uitduels met RKC (21 november) en Sparta (28 november) worden vergoed wanneer deze definitief zonder publiek gespeeld worden.

    "Omdat het nog onzeker is of wedstrijden verplaatst of eventueel zonder publiek gespeeld moeten worden, heeft Ajax helaas moeten besluiten om onder meer alle kaartverkopen tijdelijk stil te leggen," aldus een woordvoerder over de komende duels. De kaartverkoop voor Sporting-thuis was afgelopen week begonnen. Ajax betaalt de kopers van tickets hun geld terug als de wedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden.

    Ook de kaartverkoop voor het bekerduel met BVV Barendrecht (15 december) is voor onbepaalde tijd uitgesteld en zal dus niet starten op woensdag 17 november.

    Het kabinet maakte vrijdag bekend dat zeker drie weken lang geen publiek welkom is bij alle sportwedstrijden, zowel bij de profs als amateurs. In ieder geval tot 4 december moeten de stadions leeg blijven. De KNVB en de Nederlandse voetbalclubs houden er rekening mee dat deze situatie wel eens langer kan duren.

  3. Kudus valt uit met blessure bij Ghana

    Mohammed Kudus heeft een blessure opgelopen in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ghana en Zuid-Afrika. De middenvelder moest na 12 minuten naar de kant en worden vervangen. De aard en ernst van de blessure zijn nog niet bekend.

    De 21-jarige Ghanees miste het begin van het seizoen bij Ajax door een enkelblessure en stond vorig seizoen ook lang langs de kant met een knieblessure.

    Ghana won de interland met 1-0 dankzij een benutte strafschop van André Ayew en werd daardoor groepswinnaar.

  4. Ajax verslaat Sparta in oefenduel zonder internationals

    Ajax heeft zonder de internationals in een oefenwedstrijd van Sparta gewonnen. Op sportcomplex De Toekomst werd het 3-0 voor de Amsterdammers, die in de laatste twee competitiewedstrijden niet tot scoren waren gekomen.

    De Braziliaan Giovanni Manson Ribeiro zette Ajax al in de zesde minuut op voorsprong. Vlak voor rust maakte Perr Schuurs er met een kopbal uit een hoekschop 2-0 van. De eindstand werd een kwartier voor tijd bepaald door de pas 17 jaar oude Amourricho van Axel Dongen.

    Ajax trad aan met veel talenten, omdat het merendeel van de selectie interlandverplichtingen heeft. Bij Sparta ontbrak onder anderen keeper Maduka Okoye, die na dit seizoen vertrekt naar de Engelse club Watford FC.

    Ajax speelde tijdens de afgelopen twee speelrondes van de Eredivisie doelpuntloos gelijk tegen zowel Heracles Almelo als Go Ahead Eagles.

  5. Kasper Dolberg gediagnosticeerd met diabetes

    Kasper Dolberg heeft diabetes type 1. Dat heeft de oud-spits van Ajax bekendgemaakt via Instagram. Hij schrijft dat hij ondanks de ziekte gewoon op topniveau kan blijven voetballen.

    Dolberg, die inmiddels bij het Franse OGC Nice speelt, was de afgelopen weken afwezig. Zondagavond viel hij in het competitieduel tegen Montpellier in. Maandagochtend gaf de spits via Instagram een uitgebreide verklaring hoe dat kwam. 

    'Natuurlijk kwam het als een verrassing voor mij,' schrijft hij. 'Maar ik ben opgelucht dat ik nu weet waarom ik mij de afgelopen weken minder goed voelde. Ook ben ik blij dat de dokters konden vertellen dat het met de juiste behandeling geen invloed zal hebben op mijn voetbalcarrière.' 

    Dolberg zegt de hele week getraind te hebben en zich sinds vorige week al een stuk beter te voelen. Wel heeft hij in samenspraak met de Deense bondscoach Kasper Hjulmand besloten de komende interlandperiode niet voor het Deense team uit te komen en nog even rust te nemen.

    Dolberg speelt sinds 2019 bij OGC Nice, dat hem voor ruim twintig miljoen euro overnam van Ajax. Dit seizoen begon de Deen goed met drie goals in zijn eerste drie wedstrijden, maar daarna kwakkelde hij met zijn gezondheid. In de laatste drie wedstrijden kwam hij tot slechts één invalbeurt. 

  6. Politie Dortmund redelijk tevreden over meeste fans van Ajax

    Hoofdcommissaris Udo Tönjann van de politie van Dortmund kijkt redelijk tevreden terug op de gebeurtenissen rond het duel tussen Borussia en Ajax (1-3) in de Champions League. "De meeste fans waren alleen maar geïnteresseerd in voetbal," zei hij. "Tijdens risicowedstrijden zijn gewelddadige botsingen altijd te verwachten. We hebben echter met veel politie-inzet kunnen voorkomen dat rivaliserende fans met elkaar zijn gebotst."

    De Duitse politie zette maar liefst 1000 agenten in rond het duel tussen Borussia Dortmund en Ajax. Die zagen duizenden supporters van Ajax lang feestvieren in het centrum van de stad. Aan het einde van de middag werd de sfeer grimmiger toen Nederlandse fans veel vuurwerk afstaken. Veel supporters van Ajax liepen gezamenlijk in een mars naar het stadion. Daar kwam het tot een confrontatie met de politie, die met flessen, vuurwerk en een prullenbak werd bekogeld.

    De politie gebruikte pepperspray en wist gewelddadige fans te identificeren. Voor zover bekend zijn er nog geen supporters gearresteerd. Na de wedstrijd vonden er geen ongeregeldheden meer plaats. Ajax plaatste zich met de zege voor de achtste finales van de Champions League. De ploeg van ten Hag werd tijdens het duel gesteund door 4400 fans die zich in het uitvak hadden verzameld. Veel supporters van Ajax zaten ook op tribunes die bestemd waren voor Duitsers. Dat leidde niet tot ongeregeldheden in het stadion.

  7. Dortmund zonder Can tegen Ajax maar rekent op Malen en Moukoko

    Emre Can mist woensdag de thuiswedstrijd van Borussia Dortmund tegen Ajax in de Champions League. De middenvelder heeft een spierblessure en is de komende weken uitgeschakeld.

    Trainer Marco Rose verwacht dat Donyell Malen en Youssoufa Moukoko zaterdag op tijd fit zijn voor de competitiewedstrijd tegen 1. FC Köln. Malen miste dinsdag het bekerduel met Ingolstadt vanwege een maag-darminfectie. Moukoko liep eind september een spierblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie.

    Erling Haaland staat voorlopig ook nog aan de kant. De spits kampt met een heupblessure en mist over ruim twee weken ook het uitduel van Noorwegen met Nederland in de WK-kwalificatie.

  8. SC Cambuur niet in de problemen tegen amateurs van Ajax

    De amateurploeg van Ajax heeft in de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Amsterdammers verloren op eigen veld met ruime cijfers: 0-5. De ruststand op Sportcomplex De Toekomst was 0-3.

    De thuisclub hielp SC Cambuur een beetje op weg door twee eigen doelpunten te maken. Xamm Flemming (0-1) en Stefan Smal (0-4) passeerden hun eigen doelman Ruben Zandwijken. Namens de Friese club kwamen Filip Krastev, Erik Schouten en invaller Nick Doodeman tot scoren. De Letse spits Roberts Uldrikis, voor de eerste keer in het basisteam van Cambuur, verzorgde twee assists.

    Fans van de Eredivisieclub waren niet welkom bij het duel.

    Nick Doodeman scoort de 0-5 tijdens de TOTO Knvb beker wedstrijd tussen Ajax zaterdag 1 en SC Cambuur op sportpark DE Toekomst .Beeld ANP
  9. Onana traint weer mee met A-selectie Ajax

    André Onana traint vanaf donderdag weer mee met de A-selectie van Ajax. De goalie uit Kameroen hoeft zich derhalve niet meer te melden bij Jong Ajax en sluit bij de groep van Erik ten Hag aan. Dat meldt Ajax op zijn website.

    Onana trainde vanaf vanaf 4 september alweer mee na zijn dopingschorsing, maar dat was onder de hoede van John Heitinga bij Jong Ajax. Een week voor zijn schorsing definitief voorbij is, op 4 november, maakt Onana dus promotie. Het heeft er zodoende alle schijn van dat de Kameroener de concurrentiestrijd weer aangaat met Remko Pasveer en Jay Gorter.

    "Niemand is blij met de situatie die door de schorsing ontstaan is," zegt Ten Hag. "Maar we moeten ook niet naïef zijn. André is een fantastische keeper die veel voor Ajax heeft betekend en hij is fit. Vanaf begin september mag hij weer bij Ajax trainen en dat doet hij elke dag vol overgave. Voor Ajax is het belangrijk dat wij een brede en goede selectie tot onze beschikking hebben, daarin is plaats voor André. Dus hij meldt zich vanaf nu weer op het trainingsveld bij de A-selectie."

    Onana komt mede weer in beeld door een blessure van de 39-jarige Maarten Stekelenburg. De keeper heeft een heupblessure en komt daardoor dit seizoen niet meer in actie. De van Vitesse overgekomen Pasveer vervangt hem de laatste weken met verve, maar als back-up heeft Ajax alleen de jonge Gorter die nog geen ervaring in de Eredivisie heeft. 

    "Voor ons stond vast dat André afgelopen zomer een transfer zou maken," zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Dat is niet gebeurd en dus staat hij nog bij ons onder contract. Mijn standpunt over zijn situatie was helder, maar daarna kwam het nieuws dat Maarten Stekelenburg de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Het belang van Ajax staat voorop en zo bezien is het goed dat hij zich weer bij het eerste elftal meldt."

    Ajax heeft Onana dus nodig. De keeper zijn contract loopt eind van dit seizoen af en voorlopig is er geen zicht op verlenging. In de wandelgangen wordt ook al maandenlang gefluisterd dat Onana een voorcontract bij het Italiaanse Internazionale heeft getekend. 

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  10. Middenvelder Álvarez ondertekent nieuw contract bij Ajax

    Middenvelder Edson Álvarez (24) heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij Ajax. De Mexicaanse international verbond zich tot medio 2025 aan de landskampioen. Zijn oude contract liep af in de zomer van 2024.

    Álvarez arriveerde medio 2019 bij Ajax. Hij was afkomstig van het Mexicaanse Club América. Zijn afkoopsom bedroeg destijds circa 15 miljoen euro.

    Na wat aanpassingsproblemen is Álvarez inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het succesvolle elftal van trainer Erik ten Hag. Stade Rennes toonde eerder dit jaar nog interesse in de Mexicaan. De Franse club had zo'n 20 miljoen euro over voor hem, maar voor directeur voetbalzaken Marc Overmars was een vertrek van Álvarez onbespreekbaar.

    Álvarez speelde tot dusver 73 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin zes doelpunten.

  11. Cambuur mag geen fans meenemen naar Amsterdam voor bekerduel

    SC Cambuur mag geen supporters meenemen naar Amsterdam voor het bekerduel met het hoogste amateurteam van Ajax. Het bekerduel wordt donderdag gespeeld op Sportpark De Toekomst, dat valt onder de gemeente Ouder-Amstel. 

    Burgemeester Joyce Langenacker heeft volgens Cambuur op advies van de Amsterdamse politie besloten dat er geen Friese fans mogen komen, omdat de infrastructuur van De Toekomst niet geschikt zou zijn voor risicowedstrijden.

    Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
  12. Jeugdopleiding Ajax levert meeste spelers in Europese competities

    De jeugdopleiding van Ajax levert de meeste spelers die in Europa actief zijn. In de 31 hoogste competities van Europa lopen 81 spelers rond die uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers komen, becijferde het Zwitserse onderzoeksbureau CIES Football Observatory.

    Daarmee voert Ajax de ranglijst aan, op gepaste afstand gevolgd door het Oekraïense Sjachtar Donetsk (75). Sporting CP, Dinamo Kiev en Dinamo Zagreb (alle drie 70) maken de top vijf compleet. Feyenoord staat dertiende met 49 spelers, PSV bekleedt met 43 zelf opgeleide spelers de twintigste plaats.

    Als criterium heeft het CIES gesteld dat spelers tussen hun vijftiende en 21ste jaar minimaal drie seizoenen bij de betreffende club moeten hebben gespeeld. Dat kan in de jeugdopleiding zijn geweest, of in de hoofdmacht.

    Het onderzoeksbureau heeft ook een lijst opgesteld waarbij alleen gekeken wordt naar spelers die zijn afgeleverd aan de vijf topcompetities van Europa (Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk). Real Madrid en FC Barcelona delen daar de koppositie met 43 spelers uit de jeugdopleiding, gevolg door Olympique Lyon (32), Stade Rennes en Paris Saint-Germain (30).

    Van de clubs die zelf niet in een van die topcompetities uitkomen, doet Ajax het wederom het beste met twintig spelers die vanuit de jeugdopleiding zijn doorgestroomd naar een topcompetitie. Het Argentijnse River Plate volgt met 14 spelers. PSV (10) komt tot precies de helft van het aantal van de concurrent uit Amsterdam.

  13. ‘Overmars in gesprek met Newcastle, wil Ten Hag meenemen’

    Technisch directeur Marc Overmars is volgens de Britse krant The Mirror in gesprek met Newcastle United. Volgens de krant wil Overmars coach Erik ten Hag meenemen naar Engeland als hij daar komt te werken. 

    Volgens de krant heeft Overmars interesse in de baan aangezien hij alle middelen krijgt om van Newcastle een topclub te maken. 

    De club uit Noord-Engeland is voor 360 miljoen euro overgenomen door de Saudi State’s Public Investment Fund en de nieuwe eigenaren hebben grootse plannen met de club. Binnen enkele jaren zou de nu nog middenmoter moeten aanhaken bij de Europese top.

    Begin deze maand werd de overname door Public Investment Fund afgerond. De Premier League heeft de transactie goedgekeurd. De koepelorganisatie besloot in te stemmen met de overname nadat het "juridisch bindende garanties" had gekregen dat de staat Saudi-Arabië geen zeggenschap zou krijgen bij de club. PIF, dat 80 procent van de fondsen inbrengt in de deal van 300 miljoen pond (ongeveer 354 miljoen euro), wordt beschouwd als onafhankelijk. Daardoor is de overname niet in strijd met de regels van de Premier League.


    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  14. Tegenvaller voor Dortmund: Haaland mist return tegen Ajax

    Borussia Dortmund kan over twee weken in de Champions League tegen Ajax niet beschikken over Erling Haaland. De Noorse topspits is vanwege een heupblessure voorlopig uit de roulatie, zo maakte trainer Marco Rose vandaag op zijn persconferentie bekend.

    Haaland ontbreekt ook in het WK-kwalificatieduel met Oranje op 16 november. Volgens de Noorse teamarts is de spits drie tot vier weken uit de roulatie"Misschien nog wel langer," liet Ola Sand weten aan persbureau NTB. "Ik heb met Dortmund en Erling gesproken en we zijn tot de conclusie gekomen dat hij niet zal worden opgeroepen voor de Noorse selectie."

    Ajax boekte dinsdag een overtuigende 4-0 zege op Borussia Dortmund. De Amsterdammers spelen op woensdag 3 november de return in het Signal Iduna Park. Haaland, in de Arena verreweg de gevaarlijkste aanvaller van de Duitsers, is er dan niet bij.

    "Erling is natuurlijk in een downstemming," aldus Rose in de aanloop naar het duel met Arminia Bielefeld. "Hij was blij er weer te zijn en had zich na de wedstrijd tegen Mainz nog goed gevoeld."

    Haaland was vorig weekend twee keer trefzeker in de Bundesligawedstrijd tegen Mainz (3-1). De Noor maakte in dat duel zijn rentree nadat hij vanwege een spierblessure een maand buitenspel had gestaan. Dat hij opnieuw moet toekijken is een flinke aderlating voor Borussia. In zes competitiewedstrijden scoorde hij dit seizoen al negen keer. In de Champions League staat hij na in totaal 18 duels al op 19 treffers. 

    "Het is tijd om me op mijn blessure te richten. Ik zal sterker terugkomen," liet Haaland weten via sociale media. 

  15. ‘Marc Overmars in belangstelling van Newcastle United’

    Technisch directeur Marc Overmars staat in de belangstelling van Newcastle United. Dat meldt de Telegraaf woensdagavond. 

    Newcastle United is nu nog een middenmoter in de Engelse Premier League, maar daar moet snel verandering in komen. De club uit Noord-Engeland is voor 360 miljoen euro overgenomen door de Saudi State’s Public Investment Fund en de nieuwe eigenaren hebben grootse plannen met de club. Binnen enkele jaren zou die de Europese top moeten bestormen en daar hebben ze Overmars voor op het oog, schrijft de krant. Dat de Saoediërs weinig geduld hebben en snel willen handelen, bleek eerder op woensdag al, toen trainer Steve Bruce te horen kreeg dat hij niet meer nodig was en zijn biezen mocht pakken. 

    Of Newcastle United meer kandidaten op het oog heeft voor de functie van sporting director is niet bekend. Maar dat Overmars er goed op staat in Europa, zeker na de klinkende overwinning op Borussia Dortmund in de Champions League (4-0), mag duidelijk zijn. 

  16. Oud-Ajacied Wijnberg (63) overleden

    Oud-voetballer Piet Wijnberg is afgelopen week op 63-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ajax, een van de clubs waarvoor de verdediger uitkwam, op de website.

    De Hilversummer speelde van 1978 tot en met 1982 voor Ajax. Eerder kwam Wijnberg uit voor FC 't Gooi en als amateur voor FC Utrecht. De mandekker maakte één doelpunt in Amsterdamse dienst, op 11 mei 1980 in de kampioenswedstrijd tegen Excelsior. Later voetbalde hij nog voor Go Ahead Eagles, NEC, DS'79 en Sparta.

    Jan de Graaf (r) van Go Ahead Eagles hier in duel met Ajacied Piet Wijnberg (1980).Beeld ANP
    Piet Wijnberg (links) met Ronald Koeman (datum onbekend). Beeld Rotterdams Dagblad
  17. Thiago Silva lovend over Antony: ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’

    Thiago Silva speelde zondag zijn honderdste wedstrijd voor het Braziliaanse elftal. De 37-jarige verdediger is onder de indruk van de nieuwe lichting in de Seleção. In een interview met de Braziliaanse krant UOL Esporte prijst hij vooral Ajacied Antony en Leeds-speler Raphinha. 

    Antony zat voor het eerst bij de selectie van het Braziliaanse elftal. Bij zijn debuut tegen Venezuela kwam de 21-jarige vleugelaanvaller van Ajax ook direct tot scoren. Thiago Silva, die later in de wedstrijd inviel, was erg te spreken over de debutanten. Het duel met Venezuela werd met 3-1 gewonnen. 

    "Die jongens toonden een kwaliteit die ik nauwelijks heb gezien in de ruim tien jaar dat ik in het Braziliaanse elftal zit," zei de ervaren Chelseaspeler. "Het is echt gaaf om te zien hoe Raphinha en Antony binnenkomen en zich gelijk laten zien. Ze kunnen nog beter leren samen spelen, maar de individuele klasse is van een hoog niveau.”

    Afgelopen zondag kwamen de Brazilianen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Colombia. Antony en Raphinha vielen pas in de loop van de tweede helft in. "Als we hadden gewonnen, dan hadden we nu veel meer over hen gesproken," zei Thiago Silva.

    Zowel Antony als Raphinha zit bij de selectie voor de wedstrijd tegen Uruguay donderdagnacht. 

  18. Voetbaltrainer Adrie Koster gaat de Raad van Commissarissen adviseren

    Voetbaltrainer Adrie Koster gaat de raad van commissarissen (rvc) van Ajax adviseren. Dat doet hij op het gebied van voetbaltechnische zaken. Koster vult daarmee de rol in van Danny Blind, die inmiddels assistent is van bondscoach Louis van Gaal bij Oranje.

    Sinds hij bij de KNVB werkt, maakt Blind geen deel meer uit van de beraadslagingen en besluitvorming van de rvc. Hij wordt daarom bij de komende algemene vergadering van aandeelhouders ook niet herbenoemd.

    Het is wel de bedoeling dat Blind op termijn terugkeert. President-commissaris Leen Meijaard: "Wij zijn voornemens om Danny, zodra hij volgend jaar zijn taak bij de KNVB heeft afgerond, weer voor te dragen als commissaris. Maar om onze rol als toezichthouder van Ajax gedegen te kunnen uitvoeren, willen wij in de tussenliggende periode wel iemand bij de rvc hebben met veel ervaring in het betaalde voetbal en iemand die de club ook kent. Adrie Koster past uitstekend in dat profiel."

    Koster was van 2007 tot 2009 hoofdtrainer bij Ajax, zowel bij Jong Ajax als bij de hoofdmacht. De voormalige aanvaller, drievoudig international, kwam als speler uit voor Roda JC en PSV en was verder ook trainer bij onder meer Club Brugge, Excelsior, Roda JC, Willem II en de KNVB.

    "Ik vind het een eer dat ze me hiervoor gevraagd hebben," zegt Koster. "Ik heb hier natuurlijk gewerkt en het is geen geheim dat ik altijd wel iets met Ajax heb gehad. Voor mij is het interessant om van deze kant bij de club betrokken te zijn en ik ga mijn best doen een goede bijdrage te leveren."

  19. Ajaxfans niet welkom bij duel met Besiktas

    Ajax moet het op 24 november in de uitwedstrijd in de Champions League tegen Besiktas doen zonder steun van de supporters. Turkije laat geen voetbalfans uit andere landen toe, als maatregel tegen het coronavirus. "Het is daar nationaal beleid dat bij sportevenementen geen uitpubliek welkom is," aldus een woordvoerder van Ajax.

    In Turkije gelden strengere regels. Ajax vreesde al dat er geen fans mee zouden kunnen naar Istanbul en dat is nu definitief. De landskampioen ontvangt op 19 oktober Borussia Dortmund in de Johan Cruijff Arena en speelt op 3 november uit in Duitsland. Het is nog niet duidelijk hoeveel supporters Ajax dan mag meenemen.

    De Europese voetbalbond Uefa besloot vorige maand om in de Europese bekertoernooien weer uitsupporters toe te staan. Sinds het uitbreken van de coronapandemie gold daar een verbod op. Zo'n 1200 supporters van Ajax zagen hun club enkele weken geleden in Lissabon de Champions League beginnen met een klinkende zege op Sporting Portugal: 1-5. 

    Beeld Pro Shots / Ron Baltus
  20. ‘Onana al sinds juli mondeling akkoord met Inter’

    André Onana heeft al sinds juli een mondelinge overeenkomst met Internationale, dat meldt Fabrizio Romano, een doorgaans betrouwbare transferexpert. Volgens Romano is het contract nog niet getekend, maar is de transfer wel in de afrondende fase.

    Onana zal volgens Romano in de zomer van 2022 transfervrij verhuizen naar de regerend kampioen van Italië. Onana stond ook in de belangstelling van Olympique Lyon en OSC Nice. Ook verdediger Stefan de Vrij voetbalt voor Inter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Moeder van Quinten en Jurriën Timber deelt video: ‘Gaat niet om winnen’

    Op de dag van Ajax-FC Utrecht heeft de moeder van Quinten en Jurriën Timber een prachtig filmpje gedeeld over haar liefde voor haar zoons, die afgelopen nacht nog één slaapkamer deelden maar vandaag in de Johan Cruijff Arena (aftrap 14.30 uur) elkaars tegenstanders zijn. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    "Dit is geen gevecht," vertelt Marilyn in het filmpje. "Dit gaat niet over winst of over verlies. Niet over de een of de ander. Steun elkaar door dik en dun. Net als vroeger. Koude ochtenden, samen naar school, samen onderweg. Over jongensdromen. Dit gaat niet over negentig minuten, maar over 20 jaar broederliefde. Ik ben zo trots op jullie. God zegen jullie, dikke kus. Mam.”

    Lees hier ons interview met de broertjes Timber, die zelf wel beweren 'oorlog' te gaan maken.

  22. Ajax legt verdediger Martínez tot medio 2025 vast

    Ajax heeft verdediger Lisandro Martínez langer aan de club gebonden. De 23-jarige Argentijn ondertekende een contract dat met terugwerkende kracht per 1 juli 2021 is ingegaan en loopt tot en met 30 juni 2025. Zijn oude contract bij Ajax liep tot en met 30 juni 2023.

    De verdediger kwam in 2019 over van het Argentijnse Defensa y Justicia. Op 27 juli 2019 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens de wedstrijd van Ajax tegen PSV (2-0) om de Johan Cruijff Schaal. De international speelde tot nu toe 91 officiële wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht en maakte daarin vijf doelpunten.

    Martínez is met ploeggenoot Nicolás Tagliafico opgeroepen voor de komende drie WK-kwalificatiewedstrijden van Argentinië tegen Paraguay, Uruguay en Peru. Beide spelers van Ajax wonnen afgelopen zomer de Copa América met hun landenploeg.

  23. Huntelaar mag na vrijgave nu ook officieel de amateurvelden op

    Klaas-Jan Huntelaar mag nu ook officieel de amateurvelden op. De Duitse voetbalbond DFB heeft de 38-jarige spits vrijgegeven. Huntelaar voetbalde afgelopen weekeinde al mee in het zesde elftal van amateurclub HC '03 uit Drempt, maar achteraf bleek dat het papierwerk nog niet volledig was afgehandeld. De fout lag bij de KNVB, die bekende dat er iets niet helemaal goed zat in de ICT-systemen.

    De voetbalbond kon vlak voor het weekeinde melden dat het internationale transfercertificaat van de DFB nu binnen is. "De transfer is afgewikkeld in alle benodigde systemen en de club is over zijn speelgerechtigdheid geïnformeerd," aldus een woordvoerder van de KNVB. "Geweldig voor het amateurvoetbal dat deze ex-international, na alles wat hij heeft gewonnen, er nu voor kiest om lekker met zijn vriendenteam te gaat voetballen."

    Huntelaar speelde afgelopen seizoen voor de Duitse club Schalke 04, waarmee hij degradeerde uit de Bundesliga. De Graafschap wilde de spits afgelopen zomer terughalen naar De Vijverberg en ook clubs uit de Eredivisie hadden interesse. Huntelaar wees alle aanbiedingen echter af en dook afgelopen zondag op in de zevende klasse van het amateurvoetbal. De 76-voudig international van Oranje (42 doelpunten) deed mee met het zesde elftal van HC '03 tegen het tiende van Concordia uit Wehl (3-1).

    Al snel ontstond wat commotie, omdat Huntelaar mogelijk 'illegaal' zou hebben gespeeld. Volgens de KNVB ging het om papierwerk. "Helaas hebben we moeten constateren dat er in de ICT-systemen iets niet helemaal goed is gegaan. Dit gaan we uiteraard snel oplossen," meldde de bond woensdag. "In dit geval zijn er door Klaas-Jan en zijn club geen regels overtreden, zij mochten afgaan op wat het systeem hen aangaf. Wel moeten we alsnog van de Duitse bond de internationale vrijgave ontvangen. Wij gaan er achteraan om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen zodat hij hopelijk komend weekend weer kan meespelen." Vrijdag kregen Huntelaar en HC '03 goed nieuws van de KNVB.

  24. Haller passeert Van Basten: meest doelpuntrijke start in Champions League

    Sébastien Haller heeft zijn uitmuntende Champions Leaguestart een vervolg gegeven. De Ivoriaanse spits tekende tegen Besiktas voor de beslissende 2-0 en bracht zijn totaal daarmee op vijf treffers. 


    Beeld AFP

    Daarmee heeft de aanvaller van Ajax een record in handen. Geen speler scoorde in zijn eerste twee Champions Leaguewedstrijden vaker dan Haller, die twee weken geleden tegen Sporting Portugal al debuteerde met vier goals. Haller blijft onder meer Marco van Basten, Diego Simeone en Erling Haaland voor. Zij sloegen in totaal vier keer toe.

    Haller scoorde voor rust op aangeven van Steven Berghuis. De aanvallende middenvelder lepelde de bal in de zestien, waarna Haller met zijn buik de score verdubbelde. De spits had nog vaker kunnen scoren, maar de grote kansen die hij kreeg, kopte hij over. 

    Even daarvoor had Berghuis zijn ploeg met een lage schuiver al op voorsprong geschoten. Ajax kwam daarmee na twee speelronden op zes punten en is momenteel koploper van de poule.

    Ook Ajax heeft een record te pakken. De Amsterdammers waren in de eerste twee wedstrijden al zeven keer trefzeker en beleven daarmee de meest productieve start in het miljardenbal. 

  25. Overmars: Ajax en Onana niet met elkaar verder

    Volgens Marc Overmars zijn er geen gesprekken gaande met de nog geschorste keeper André Onana over contractverlening bij Ajax. Dat zei hij dinsdagavond voorafgaand aan de wedstrijd tegen Besiktas. 'Wij hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt. En dat heeft niet aan ons gelegen.'

    Eerder liet Onana weten open te staan voor verlenging bij Ajax. "Alles is bespreekbaar," zei hij toen. "Ajax moet datgene doen, wat goed is voor Ajax"

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. Argentinië roept Ajax-verdedigers en drie spelers uit Engeland op

    De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni heeft de verdedigers Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico van Ajax opgeroepen voor de komende drie WK-kwalificatiewedstrijden. Scaloni nam ook drie spelers uit de Premier League op in zijn selectie van dertig man: keeper Emiliano Martínez (Aston Villa), Giovani Lo Celso en Cristian Romero (beiden Tottenham Hotspur). Argentinië staat nog steeds op de zogeheten 'rode' lijst van de Britse overheid, wat betekent dat reizigers uit dat land tien dagen in quarantaine moeten bij aankomst in Groot-Brittannië.

    Argentinië speelt in oktober in de WK-kwalificatie tegen Paraguay, Uruguay en Peru. Begin deze maand werd het duel met Brazilië in São Paulo al na een paar minuten gestaakt. Medewerkers van de Braziliaanse gezondheidsdienst kwamen het veld op omdat enkele spelers van Argentinië zich niet aan de coronaregels wat betreft quarantaine zouden hebben gehouden. Het ging om doelman Martínez, Lo Celso en Romero. De drie spelers uit de Engelse competitie hadden allemaal een basisplaats tegen Brazilië.

    De meeste clubs uit de Premier League wilden hun Zuid-Amerikaanse internationals niet vrijgeven voor de recente interlands vanwege de quarantaineplicht. Sommige nationale bonden waren daar zo boos over, dat ze eisten dat de betreffende spelers dan ook niet voor hun clubs zouden mogen spelen. De wereldvoetbalbond FIFA voorkwam dat na een gesprek met de Britse overheid, waarin onder meer werd gesproken over versoepeling van de quarantaineregels voor de volgende interlandperiode.

    Scaloni heeft verder onder anderen Lionel Messi, Ángel Di María, Lautaro Martínez en Paulo Dybala opgeroepen. Feyenoord-verdediger Marcos Senesi kreeg geen uitnodiging.

  27. 'Onana staat open voor contractverlenging bij Ajax'

    Doelman André Onana van Ajax staat open voor contractverlenging bij Ajax. "Alles is bespreekbaar. Ajax moet datgene doen, wat goed is voor Ajax. Natuurlijk sta ik nog open voor een nieuw contract," zegt de keeper in een interview in De Telegraaf.

    De 25-jarige Onana testte eind oktober bij een onaangekondigde dopingcontrole positief op furosemide. Het verboden middel zat volgens de keeper in de plaspillen van zijn zwangere vrouw, die hij naar eigen zeggen voor aspirines had aangezien toen hij zich niet lekker voelde. De straf werd teruggebracht naar negen maanden en Onana mag vanaf 4 november ook weer wedstrijden spelen.

    Directeur voetbalzaken Marc Overmars liet eerder weten teleurgesteld in de keeper te zijn omdat die zijn contract niet wilde verlengen. De club laat hem voorlopig met Jong Ajax oefenen. Trainer Erik ten Hag weigert Onana af te schrijven, maar zei ook begrip te hebben voor de manier waarop Overmars zich opstelt.

  28. Klaassen weer fit bij Ajax, Antony geselecteerd voor Brazilië

    Ajax kan zaterdagavond (18.45 uur) tegen FC Groningen weer een beroep doen op Davy Klaassen. Hij keert terug van een liesblessure. Keeper Maarten Stekelenburg ontbreekt nog in de selectie.

    Klaassen werd de laatste weken vervangen door Steven Berghuis. Hij vormde een goede combinatie met spits Sébastien Haller en rechtsbuiten Antony. Antony kan zijn debuut maken voor de nationale ploeg van Brazilië. De aanvaller is opgenomen in de selectie voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Venezuela, Colombia en Uruguay. Antony (21) speelde al voor Jong Brazilië en hij kwam deze zomer uit voor zijn land op de Olympische Spelen.

    Trainer Erik ten Hag: “Fantatsisch voor hem, een eervolle uitverkiezing in een land dat zo’n aanbod heeft aan topvoetballers. Hij heeft er keihard voor gewerkt en gepresteerd. Antony heeft het geweldig gedaan op de Olympische Spelen. Bij Ajax trekt hij de lijn door op allerhoogste niveau in de Champions League. Hij heeft het verdiend.”

  29. PSV lijdt tegen Feyenoord eerste puntenverlies (0-4) in Eredivisie en is eerste plek kwijt aan Ajax

    PSV is dit seizoen in de Eredivisie niet langer zonder puntenverlies. De Eindhovenaren moesten zondag een zware nederlaag incasseren in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord: 0-4. PSV raakte door de nederlaag de koppositie kwijt aan Ajax, dat na vijf duels 13 punten heeft. PSV staat op 12 punten. Feyenoord verzamelde 9 punten, maar speelde een duel minder dan PSV.

    Een counter van de Rotterdammers leidde in de laatste minuut voor rust tot de openingstreffer van Jens Toornstra: 0-1. Ook in de tweede helft had PSV wel het meeste de bal, maar veel gevaar leverde dat niet op. Net op het moment dat Schmidt aanvaller Noni Madueke in het veld wilde brengen, maakte invaller Bryan Linssen de tweede treffer voor Feyenoord. Toornstra zorgde voor de 0-3 en Cyriel Dessers scoorde ook nog.

    Aanvoerder Dusan Tadic van Ajax blikt tijdens een persconferentie vooruit op de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Beeld ANP


  30. 'Martínez verlengt contract tot 2025'

    Lisandro Martínez verlengt zijn contract bij Ajax tot 2025, meldt De Telegraaf. Volgens de krant heeft zaakwaarnemer Marc Overmars een akkoord bereikt met Martínez' zaakwaarnemer Steinar Dietz over een contractverlenging en salarisverhoging. 

    "We zijn er op hoofdlijnen uit met de club. Lisandro is nog niet klaar bij Ajax,” zegt Dietz tegen de krant. De linksbenige verdediger had nog een contract tot 2023 bij Ajax, dat de optie om te verlengen tot 2024. 

    De 23-jarige Argentijn kwam in de zomer van 2019 naar Amsterdam voor een bedrag van 7 miljoen euro. 

    Vermoedelijk staat Martínez woensdagavond in de basis in de eerste groepswedstrijd van de Champions League uit bij Sporting Portugal (21.00 uur). 

  31. VI: 'Huntelaar hakt knoop door en stopt als voetballer'

    Een officieel statement is er nog niet, maar volgens Voetbal International heeft Klaas-Jan Huntelaar zijn laatste wedstrijd als profvoetballer gespeeld.

    'Huntelaar nam afgelopen periode de tijd om voor zichzelf alles op een rijtje te zetten. Die tijd is officieel nog aan de gang, maar voor zichzelf heeft de voormalige spits de knoop doorgehakt. Hij keert niet meer terug als voetballer,' schrijft Freek Jansen, hoofdredacteur van het weekblad.

    Daarmee lijkt in alle stilte een einde gekomen aan de loopbaan van de spits, die twee periodes voor Ajax uitkwam en in 136 officiële wedstrijden 105 keer wist te scoren voor de Amsterdammers.

    De spits speelde daarnaast ook nog voor PSV, De Graafschap, AGOVV, SC Heerenveen, Real Madrid, AC Milan en Schalke 04. Hij speelde in totaal 662 wedstrijden als clubspeler en scoorde daarin 366 keer. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. Aderlating voor Ajax: Davy Klaassen mist Champions League-duel met Sporting

    Ajax moet het zonder Davy Klaassen zien te stellen in de eerste groepswedstrijd van het nieuwe Champions League-seizoen. De Amsterdammers spelen woensdag om 21.00 uur de uitwedstrijd tegen Sporting Lissabon.

    Klaassen keerde afgelopen week geblesseerd terug van de interlandperiode met Oranje, waarin hij van grote waarde was voor het team van Louis van Gaal. De middenvelder van Ajax zorgde met zijn goal voor een punt tegen Noorwegen en tegen Turkije (6-1) was hij met een goal en een assist een van de uitblinkers. 

    Beeld ANP