Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vastgoedreus Evergrande mist betaling, onrust in China groeit

Even leek de crisis deze week onder controle, maar inmiddels zijn de zorgen over Evergrande dubbel en dwars terug. De Chinese vastgoedreus heeft een rentebetaling gemist, bleek vrijdag, wat de vrees voedt dat het financieel geplaagde concern mogelijk niet meer te redden is.

Het Evergrande Centrum in Shanghai.Beeld EPA

Dat is niet alleen een schrikbeeld voor de internationale financiële markten, maar ook voor de talloze Chinezen die hun spaargeld dreigen kwijt te raken. Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro. Op donderdag verliep een deadline voor een rentebetaling van omgerekend 71 miljoen euro. Obligatiehouders bij wie de schuld uitstond hebben echter niets ontvangen en hebben ook geen toelichting gekregen van Evergrande over het missen van de betalingstermijn. 

Het bedrijf heeft nu nog dertig dagen de tijd om alsnog geld over te maken. Verstrijkt die termijn, dan zal het bedrijf in gebreke blijven en dreigt een faillissement. De Chinese centrale bank pompte vrijdag opnieuw geld in het banksysteem. Die stap wordt gezien als een signaal ter ondersteuning van de markten. Maar Beijing heeft zich niet uitgelaten over de benarde situatie van Evergrande. Chinese staatsmedia hebben ook geen aanwijzingen gegeven dat er een reddingspakket in de maak is.

Zwaar weer

De druk op de overheid om in te grijpen neemt almaar toe. Huizenkopers en kleine beleggers worden steeds bozer, omdat ze hun spaargeld in het vastgoed en de ondoorzichtige vermogensbeheerproducten van het bedrijf hebben gestoken. De sociale onrust zou ook over kunnen slaan op andere projectontwikkelaars, omdat het gevaar bestaat dat zij door de problemen van Evergrande ook in zwaar weer terechtkomen.

Na de misgelopen betaling verscherpte de Chinese toezichthouder voor volkshuisvesting vrijdag het toezicht op de bankrekeningen van de China Evergrande Group. Beijing wil er zeker van zijn dat het geld bedoeld voor het voltooien van woningbouwprojecten ook voor dat doel wordt gebruikt.